De bladeren kleuren op straat rood, bruin en goud, de herfst is in volle gang. Het is het perfecte moment om te genieten van de overvloed aan seizoensgroenten en -fruit die november te bieden heeft.
Ja je leest het goed: er is overvloed. Maak er een feestje van in dit seizoen.
Pompoen: voor de 2e maal onze ster van de maand
Halloween is net achter de rug en daarvan kennen we natuurlijk de pompoen. Die met dat uitgesneden, gemeen lachende gezicht. Maar je weet dat pompoen ook heel zacht is van binnen en je er de lekkerste gerechten van maakt. Het is rijk aan vezels, vitamine A en antioxidanten.
Nog een veel geziene groente in november is de courgette. Doet niet mee met Halloween, voor zover we weten. Weet je dat courgette eigenlijk een onrijpe vrucht is van de sierpompoen? Onze redacteur Gaby Tenda deelt een aantal heerlijke najaarsgerechten waarmee je elke dag een ander feestmaal op tafel zet.
Herfstfruit in november op hun zoetst
Peren en appels zijn nu op hun zoetst. Deze vruchten zitten boordevol vitamines en vezels die je weerstand op pijl houden in de herfst.
Ze zijn perfect om vers te eten of om te verwerken in gerechten. Maak een herfstfeest met appeltaarten, perencompotes of zelfgemaakte appelmoes. Heb je veel appels in huis, die je niet op kunt? Dit zijn 10 lekkere recepten met appels.
Andere fruitsoorten die je nog lokaal oogst in november zijn: meloenen en druiven.
Allerlei soorten knollen, penen en kolen
Er is in november een overvloed aan kool. Deze groenten zitten boordevol vitamines en mineralen. Beetje een saaie groente, vinden veel mensen maar toch kun je ze op gevarieerde manieren bereiden. Probeer eens een boerenkoolsalade met citroendressing of gefermenteerde rode kool voor wat probiotische kracht. Dit zijn de knollen, penen en kolen die je in de maand november aantreft in de winkels:
- Rode kool
- Savooikool
- Chinese kool
- Aardappel
- Aardpeer
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Knolselderij
- Koolraap
- Pastinaak
- Rode biet
- Rammenas
- Raap
- Schorseneer
- Spruiten
- Ui
- Prei
- Venkel
- Witlof
- Wortel
Waterkers oogst je het hele jaar door, dus ook in november
Waterkers oogt heel zomers en dat is het ook, maar het groeit het hele jaar. Het is een groene bladgroente die bekend staat om zijn pittige smaak en indrukwekkende voedingswaarde. Het bevat vitamine C, K, A, calcium en ijzer, en heeft antioxidanten zoals beta-caroteen en luteïne. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een sterk immuunsysteem, gezonde botten en ogen. Het is een goede ontstekingsremmer. Waterkers wordt vaak gebruikt in salades, soepen, smoothies en sandwiches, waardoor het een veelzijdige aanvulling op gerechten is in de herfst.
Wel eens gehoord van warmoes?
In november is het de tijd voor warmoes, meer bekend als snijbiet of zilversteel. Deze bladgroente is een voedzaam en veelzijdig ingrediënt dat in de herfst op zijn best is. Warmoes zit net als waterkers boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine A, vitamine C, magnesium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem, gezonde botten en ogen.
De smaak van warmoes is mild en aards, en het past goed in verschillende gerechten. Voeg het toe aan soepen, stoofschotels, roerbakgerechten of salades voor een smaakvolle en gezonde twist. Warmoes is ook gemakkelijk te kweken in je eigen tuin of in een kweekkas. Het is bestand tegen koude temperaturen, wat het een ideale keuze maakt voor herfst- en winteroogsten.
Met groenten van het seizoen meer bewustzijn creëren
Breng eens een bezoek aan lokale boerenmarkten. Daar zie je de verscheidenheid aan seizoensproducten. Het ondersteunen van lokale boeren kan je gemeenschap versterken en je helpen verbinding te maken met de bron van je voedsel.
November biedt een overvloed aan gezonde, smaakvolle opties. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met de seizoensgroenten en – fruit van november. Eet smakelijk!