Groene daken zie je steeds meer. Variërend van daktuinen met verhoogde bedden en potten, tot uitgerold groene tapijten, tot schuurdaken met plantcellen gevuld met aarde of compost en beplant met planten en grassen. Lees hier alles wat je moet weten over zo’n populair groen dak. Met een handig stappenplan voor het zelf aanleggen van een sedumdak.
Wat is een groen dak? De verschillende lagen
- Een groen dak is een dak bedekt met mossen, bloemen, bomen en gras. Deze planten beschermen je dak tegen erosie, werken isolerend en voeren regenwater af.
- Een standaard groen dak bestaat meestal uit een waterdichte anti-wortellaag als beschermlaag. Dit is meestal de bestaande dakbedekking.
- Vervolgens heb je een drainagelaag die uit kleikorrels of een kunststof raster bestaat. Daarop ligt een filterdoek die voorkomt dat de drainagelaag verstopt raakt.
- Vervolgens heb je de substraatlaag, de laag die de groei van planten bevordert en de basis vormt van het groene dak.
- In deze laag vind je de wortels van planten en worden water en voedingsstoffen opgeslagen. Deze laag kan in dikte variëren, afhankelijk van de planten en bloemen die je op je dak hebt.
- De bovenste laag van het dak is de vegetatielaag, de laag die je kunt zien.
Wat kost een groen dak?
Een groen dak kost tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter als je het dak zelf legt. Als je hier een professional voor inhuurt, zijn de kosten hoger. Natuurlijk hangt de prijs ook heel erg af van de het soort groene dak dat je aanlegt. Hoe groot het dak is. En de vegetatie die je graag op het dak plant.
- Sommige gemeenten bieden subsidies voor het aanleggen van groene daken, om het aantrekkelijker te maken voor mensen om ze aan te leggen.
De voordelen van groene daken
Groene daken hebben veel voordelen. Groene daken bieden thermische isolatie, waardoor gebouwen koeler blijven in de zomer en warmer in de winter. Dit helpt de behoefte aan verwarming en koeling te verminderen, wat resulteert in lagere energiekosten.
Vermindert kans op overstroming
Groene daken absorberen regenwater en verminderen de hoeveelheid water die direct naar riolen stroomt. Dit vermindert de kans op overstromingen en verlicht de druk op stedelijke afvoersystemen.
Verbetert de luchtkwaliteit en is duurzaam
Planten op groene daken absorberen koolstofdioxide en produceren zuurstof, wat de luchtkwaliteit verbetert en helpt bij het verminderen van luchtvervuiling. Groene daken bieden habitats voor verschillende planten, insecten en vogels, waardoor de biodiversiteit in stedelijke gebieden wordt vergroot en de ecologische waarde van de omgeving wordt verhoogd.
Door de absorptie van warmte en de verdamping van water helpen groene daken stedelijke hittestress te verminderen, wat resulteert in een comfortabeler leefklimaat in stedelijke gebieden, vooral tijdens hittegolven.
De vegetatielaag beschermt de dakbedekking tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd en de noodzaak voor frequent onderhoud wordt verminderd.
Werkt geluidsisolerend en staat mooi
De vegetatielaag op groene daken helpt geluid te absorberen en te dempen, waardoor geluidsoverlast van buitenaf wordt verminderd, wat vooral gunstig is in dichtbevolkte stedelijke gebieden.
Groene daken dragen bij aan de esthetiek van gebouwen en stedelijke landschappen, waardoor ze aantrekkelijker worden voor bewoners en bezoekers.
Levensduur van het dak
De nadelen van groene daken Natuurlijk hebben groene daken ook een aantal nadelen. De installatiekosten van groene daken zijn hoger zijn dan die van conventionele dakbedekking. Dit kan een belemmering vormen voor eigenaars die niet bereid zijn om aanvankelijk meer te investeren.
Meer onderhoud en gewicht
Groene daken vereisen regelmatig onderhoud, zoals het snoeien van planten, verwijderen van onkruid en controleren op waterdichting. Dit kan extra tijd, geld en moeite kosten. Groene daken zijn aanzienlijk zwaarder dan traditionele dakbedekking, vooral wanneer ze intensief beplant zijn.
Dit vereist mogelijk structurele versterking van het gebouw om het extra gewicht te kunnen dragen. Als groene daken niet correct zijn geïnstalleerd of onderhouden, kunnen ze lekkages veroorzaken die de dakbedekking en de structuur van het gebouw kunnen beschadigen.
Groene daken zijn aantrekkelijk voor insecten en ongedierte, wat mogelijk extra beheersmaatregelen vereist om plagen te voorkomen en te bestrijden.
Groene daken niet voor alle gebouwen geschikt
Niet alle gebouwen zijn geschikt voor groene daken. Factoren zoals de dakoriëntatie, de hellingshoek en de draagkracht van het dak moet je in overweging nemen bij de installatie. Afhankelijk van het type groen dak, kan de toegang tot het dak beperkt zijn, wat het onderhoud bemoeilijkt en recreatief gebruik beperkt.
Ondanks deze nadelen wegen de vele voordelen van groene daken nog steeds op tegen de mogelijke uitdagingen.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
Soorten groene daken
Over het algemeen worden er 2 verschillende soorten groene daken onderscheiden: extensieve groene daken en intensieve groene daken:
- Extensieve groene daken hebben een laag substraat waarin verschillende droogtebestendige plantsoorten groeien. Deze daken zijn meestal niet toegankelijk. Ze zijn wel ook makkelijk te onderhouden en op bestaande daken te plaatsen. Als het weinig regent, kan het nodig zijn om het dak te irrigeren. Over het algemeen hoef je er niks mee te doen.
- Intensieve groene daken zijn de zogeheten daktuinen en vereisen meer onderhoud. Op dit soort daken vind je gras, verschillende planten en soms zelfs bomen. Men gebruikt ze voor recreatieve doeleinden. Ook dit type groendak is relatief zwaar en is niet zomaar op een bestaand huis of gebouw te monteren.
Groenblauw dak of sedumdak
- Een groenblauw dak is een groen dak tijdens regenbuien grote hoeveelheden water kan bergen en het vervolgens langzaam naar het riool afvoeren. Dit zorgt voor meer duurzaam waterbeheer.
- Sedum is een verzamelnaam voor vetplantjes. Deze plantjes zijn inheems, maar groeien ook in veel andere landen in de wereld. Sedum is bestand tegen extreme weersomstandigheden en groeit daarom goed op daken, droge zonnige plekken en in rotstuinen. Sedum daken zijn daarom dé perfecte oplossing voor meer verkoeling tijdens hete zomerdagen en voor een goede vochtopname tijdens een zomerse stortbui in ons land.
Zonnepanelen op groene daken
Zonnepanelen zijn al jarenlang in populariteit aan het toenemen vanwege de besparingen. Nog beter is als je een groen dak en zonnepanelen combineert. Het rendement van zonnepanelen kan dankzij de koele, groene onderlaag namelijk nog hoger zijn. Een win-winsituatie.
Conclusie: groene daken zijn geweldig
Groene daken dragen positief bij aan de vergroening van je leefomgeving. Ze helpen je je huis te isoleren, verminderen geluidsoverlast en zien er ook nog eens mooi uit.
Als je ze combineert met zonnepanelen, maak je je huis echt een stuk duurzamer. Natuurlijk zijn de initiële investering en het gewicht van een groen dak dingen die je moet overwegen, maar het kan zeker waarde toevoegen aan je huis.
Stappenplan sedumdak zelf maken
Een sedumdak is niet alleen mooi, het haalt ook CO2 uit de atmosfeer. Het is daarnaast ook nuttig voor de biodiversiteit: door de voedingsstoffen die de bodembedekkers geven aan de insecten. En sedumdakbedekking draagt ook bij aan het koeler houden van de lucht in bijvoorbeeld versteende gebieden. Overweeg je een sedumdak te nemen? Kijk dan wel eerst met een deskundige naar jouw opties, want niet elk dak is geschikt voor bedekking.
Er zijn een paar belangrijke aandachtspunten voor je enthousiast aan de slag gaat: Zorg ervoor dat de dakconstructie stevig genoeg is om het groendak te dragen. Controleer ook waar de afvoerleidingen voor regenwater zitten en waar eventuele elektriciteitsleidingen zich bevinden, zodat deze goed bereikbaar blijven. En dan kun je met het aanleggen beginnen.
Stappenplan sedumdak aanleggen
1. Maak het dak goed schoon
Alvorens je een groendak installeert is het belangrijk om het dak goed schoon te maken en watervrij. Dit betekent dat al het vuil zoals bladeren, takjes en stenen verwijderd moet worden. Ook plassen water moeten van het dak geveegd worden. Het is niet nodig om het dak droog te maken. Pas goed op met scherpe voorwerpen die het dak beschadigen.
2. Breng de wortelwerende folie aan (optioneel)
In bijna elke situatie begin je met het aanbrengen van wortelwerende folie op het dak. Je kunt deze stap overslaan als de dakbedekking zelf al wortelwerend is. Of als je een dubbelzijdige wortelwerende drainage gebruikt. Gewoon bitumen is niet wortelwerend. Let erop dat je het gehele dak bedekt met de folie en dat je de vellen minimaal 15 centimeter laat overlappen.
3. Plaats de drainagelaag
Na het aanbrengen van de wortelwerende folie plaats je een drainagelaag. De drainagelaag bestaat uit een substraat van bijvoorbeeld grind, lava of gebroken dakpannen. Dit zorgt voor een goede waterafvoer. Leg de laag ongeveer 4-5 cm dik op het dakoppervlak en druk het voorzichtig aan. De drainagelaag zorgt er ook voor dat de wortels van de planten niet in contact komen met de wortelwerende folie en geen schade aanrichten.
4. Plaats het groen
Nu is het tijd om het sedum op het dak te plaatsen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende opties, zoals sedumcassettes, sedummatten of zaad. Sedumcassettes zijn kant-en-klare modules met daarin verschillende soorten sedumplantjes. Deze zijn eenvoudig op het dak te plaatsen en vormen al snel een mooi geheel. Sedummatten (zie hieronder afgebeeld in de advertentie van Bol.com) zijn matten waarop al diverse soorten sedum gezaaid zijn. Ze zijn makkelijk uit te rollen over het gehele dak. Zaaien kan natuurlijk ook, maar dit vergt wel wat meer geduld en tijd.
TIP: Let er bij het plaatsen van het groen op dat er geen luchtbellen ontstaan onder de matten of cassettes. Druk alles goed aan en zorg dat alles goed op elkaar aansluit.
10 populaire sedum vetplanten:
- Sedum spectabile (hemelsleutel)
- Sedum acre (muurpeper)
- Sedum album (wit vetkruid)
- Sedum spurium (rood vetkruid)
- Sedum rupestre (rotsvetkruid)
- Sedum kamtschaticum (goudsedum)
- Sedum reflexum (tripmadam)
- Sedum sexangulare (zespunt)
- Sedum dasyphyllum (vetkruid)
- Sedum hispanicum (Spaans vetkruid)
Met de 4 stappen heb je jouw groene dak aangelegd en is het genieten geblazen van alle voordelen die een groen dak biedt. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen en te bemesten, zoals het verwijderen van onkruid en het controleren van de waterafvoer. Zo blijft jouw groene dak er mooi uitzien en geniet je er jarenlang van.
Er zijn gemeenten die verlenen subsidie voor aanleg groen (sedum)dak
TIP: Wist je dat je bij veel gemeenten subsidie kunt krijgen voor het aanleggen van een groen dak? Gemeenten bieden deze subsidie vanwege de vele voordelen van groene daken. De subsidie kan oplopen tot wel 40 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Controleer vooraf wat de mogelijkheden zijn in jouw gemeente.
Bronnen: Topgroen, Zandcompleet.