Ga naar de inhoud

Gatver: de schurftmijt weer volop actief, nu ook bij ouderen

Update:
schurft schurftmijt

De schurftmijt is weer volop aanwezig in Nederland. Het microscopisch kleine beestje graaft gangen onder de huid en leggen daar eitjes. Het gevolg? Een hevige en ondraaglijke jeuk. Huisartsen zien dat schurft zich niet langer beperkt tot studenten. Ze zien ook gezinnen en ouderen in hun praktijk met schurftmijt.

Meer gevallen van schurft in de winter

Huisartsen zien tijdens de herfst- en wintermaanden een duidelijke toename van schurftgevallen. Mensen brengen in deze seizoenen meer tijd binnenshuis door en komen vaker in nauw contact met elkaar. Dat vergroot de kans op besmetting.

Waar schurft in het verleden vooral werd geassocieerd met studentenhuizen, lijkt de situatie nu te veranderen. De schurftmijt is de afgelopen jaren aan een gestage opmars begonnen binnen meer huishoudens.

Waarom schurft weer oprukt is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende mogelijke factoren:

  • Onvolledige behandeling: Veel mensen volgen de behandeling voor schurft die ze vervolgens niet goed of lang genoeg afronden, waardoor de mijten niet allemaal verdwijnen.
  • Groeiende bevolking: Meer mensen betekent automatisch meer contactmomenten en dus een hogere kans op verspreiding.
  • Taboe rondom schurft: Mensen vinden het nog steeds gênant om anderen te waarschuwen.

Wat is schurftmijt precies?

De schruftmijt is een parasiet en is is met het blote oog niet zichtbaar. Alleen de schade die de mijt aanricht wel. Mijten graven gangen in de huid en legt daar eitjes. Deze eitjes komen uit en de nieuwe mijten graven op hun beurt weer nieuwe tunnels.

De allergische reactie die dit veroorzaakt, leidt tot extreme jeuk. Vooral ’s nachts en in warme omstandigheden wordt de jeuk vaak ondraaglijk. Veel patiënten slapen nauwelijks door de intense jeuk en raken uitgeput.

Wat kun je doen om schurft te bestrijden?

  • Heb je last van aanhoudende jeuk of huiduitslag? Neem dan contact op met een huisarts om te onderzoeken of je last hebt van huismijt. Een goede behandeling en hygiëne zijn namelijk essentieel om mijten te bestrijden.
  • Dit betekent dat niet alleen de persoon met schurft een behandeld nodig heeft, ook mensen in zijn of haar directe omgeving. Alleen zo kun je voorkomen dat de besmetting blijft rondgaan.
  • Schurft is een behandelbare aandoening. Het belangrijkste is om snel actie te ondernemen en geen schaamte te voelen. Hoe eerder je begint met behandelen, hoe sneller je weer van de jeuk verlost bent.

Lees ook: Wat is winterjeuk en wat kun je er tegen doen?

Dit zijn de symptomen van schurft:

  • Jeuk 
  • Rode streepjes op de huid
  • Blaasjes
  • Rode bultjes

Behandelen met zalf of tabletten

Schurft is te behandelen. Om er vanaf te komen gebruik je tabletten of crème. Iedereen met wie je lichamelijk contact hebt gehad, moeten dit gebruiken. Herhaal deze behandeling na 1 week. Je kunt de middelen via je huisarts laten voorschrijven of je kunt kiezen voor een middeltje van de apotheek of drogist.

  • Draag schone kleding en was alle kleding, beddengoed en handdoeken die je de afgelopen dagen hebt gebruikt op minimaal 60 graden (controleer wel eerst je waslabel).
  • 12 uur na de behandeling ben je niet meer besmettelijk. Dit geldt niet voor de jeuk, dit kan helaas nog 2 weken aanhouden. De gangen en plekjes verdwijnen na 2 tot 6 weken.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: