Ga naar de inhoud

Hoe krijg je schurft en wat doe je ertegen?

Schurft

Steeds meer jongvolwassenen en mensen in verzorgingshuizen hebben last van schurft. Herken op tijd de symptomen van schurft bij jezelf. Dit kan je tegen deze besmettelijke huidziekte doen.

Steeds meer mensen krijgen te maken met schurft

Door een nog onbekende reden is er een explosieve toename in het aantal mensen met schurft. Omdat de klachten pas ontstaan binnen 2 tot 6 weken na de besmetting, kan deze ziekte zich supersnel verspreiden. 

Wat is schurft?

Schurft is een besmettelijke huidziekte die ontstaat door schurftmijten. Dit zijn hele kleine spinnetjes die met het blote oog niet goed te zien zijn. Deze mijten graven gangen van ongeveer 1 centimeter in de huid en leggen hier eitjes in. Omdat na 3 dagen deze eitjes alweer uitkomen, kunnen deze schurftmijten zich razendsnel verspreiden. De pasgeboren mijten kruipen namelijk door de gangen en leggen na 2 weken zelf eitjes. Het resultaat? Een heel vervelende, aanhoudende jeuk. Nog vervelender is dat je hiermee anderen heel makkelijk en snel besmet. Als je langer dan 15 minuten lichamelijk contact hebt met een besmet persoon, kan je zelf te maken krijgen met schurft. Dit kan het dragen van andermans shirt zijn of het slapen met iemand in 1 bed

Symptomen van de huidziekte

Dit zijn de symptomen van schurft:

  • Jeuk 
  • Rode streepjes op de huid
  • Blaasjes
  • Rode bultjes

Behandelen met zalf of tabletten

Schurft is te behandelen. Om er vanaf te komen gebruik je tabletten of crème. Iedereen met wie je lichamelijk contact hebt gehad, moeten dit gebruiken. Herhaal deze behandeling na 1 week. Je kunt de middelen via je huisarts laten voorschrijven of je kunt kiezen voor een middeltje van de apotheek of drogist. Draag schone kleding en was alle kleding, beddengoed en handdoeken die je de afgelopen dagen hebt gebruikt op minimaal 60 graden. 12 uur na de behandeling ben je niet meer besmettelijk. Dit geldt niet voor de jeuk, dit kan helaas nog 2 weken aanhouden. De gangen en plekjes verdwijnen na 2 tot 6 weken.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: