Ga naar de inhoud

Schrijver Kluun op interventie bij de tweede kamer over btw-verhoging op boeken

Schrijver Kluun op interventie bij de tweede kamer over btw-verhoging op boeken

Schrijver Kluun bespreekt donderdag met de Tweede Kamer een mogelijke btw-verhoging op boeken. Ook een boekhandelaar en een onderzoeker sluiten zich aan bij dit gesprek. Wat hopen zij te bereiken met deze interventie?

Het plan voor de btw-verhoging

Het kabinet heeft plannen om de btw op boeken, kranten en andere culturele producten te verhogen. Deze verhoging is een onderdeel van het nieuwe belastingplan, dat het kabinet nog verder moet uitwerken.

De verenigde boekverkopers en uitgevers in Europa hebben eerder al hun zorgen geuit over het voorstel. Zij stuurden een brief naar minister Eppo Bruins, waarin zij opriepen de lage btw te handhaven.

In hun brief beschreven ze de verhoging als “ontwrichtend” voor de boekensector en schadelijk voor Nederland als kenniseconomie op lange termijn.

Reacties en gevolgen van de boekensector

Kluun, samen met een boekhandelaar en een onderzoeker, zet zich in tegen de btw-verhoging. Ze zijn van mening dat een hogere btw niet alleen de verkoop van boeken zal beïnvloeden, maar ook de toegankelijkheid tot kennis en cultuur zal hinderen.

De mogelijke prijsverhogingen, maken boeken voor velen minder toegankelijk. Dit kan leiden tot een afname van het lezen en een verarming van de culturele en literaire wereld in Nederland.

Voor boekhandels, die al onder druk staan van digitale concurrentie en veranderende leestijden, zal de verhoging als een extra last komen.

Teken de boekenpetitie.nl

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Interventie van de Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft ondertussen een motie aangenomen die het kabinet vraagt om de btw-verhoging op boeken in een apart wetsvoorstel te behandelen. Daarmee willen ze voorkomen dat het zwaarder belasten van culturele producten zonder al te veel debat wordt doorgevoerd.

Ze benadrukken dat een sectoraal gerichte discussie van groot belang is, gezien de unieke positie die boeken en kranten innemen binnen de maatschappij.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Betrokkenheid van de journalistiek

Naast Kluun zijn ook Corine de Vries en Joris Gerritsen aanwezig bij het overleg in de Tweede Kamer. Zij zijn vertegenwoordigers van de journalistieke sector en zetten de gevolgen van een btw-verhoging voor hun vakgebied uiteen.

De Vries, een leider in de journalistieke wereld, en Gerritsen beschouwen de mogelijke verhoging als een bedreiging voor kwaliteitsjournalistiek, aangezien hogere kosten kunnen resulteren in afnemende oplages en financiering voor diepgravende onderzoeksjournalistiek.

Een breder perspectief op het voorstel

Hoewel de voorgestelde verhoging veel weerstand oproept, maakt het deel uit van bredere fiscale hervormingsplannen van het kabinet. Ze zijn bedoeld om de begrotingsbalans te verbeteren en belastingregelingen te moderniseren.

Echter, dit specifieke onderdeel raakt direct culturele waarden en wordt met veel scepticisme bekeken door de sectoren die daardoor getroffen worden. Het is nog onduidelijk of het kabinet het wetsvoorstel aanpast naar aanleiding van de vele bezwaren die zijn ontvangen.

Cultuurhistorische waarde van boeken

Boeken hebben altijd een cruciale rol gespeeld in het behoud en de verspreiding van cultuur en kennis. In een tijdperk waarin digitale media domineren, behouden fysieke boeken hun waarde als symbolen van traditie en intellectuele diepgang. Ze dragen bij aan het culturele weefsel van een maatschappij door verhalen en ideeën over te dragen die generaties overspannen.

De discussie over de btw-verhoging plaatst deze cultuurhistorische waarde in het schijnwerpers, aangezien hogere kosten de toegang tot boeken kunnen belemmeren en daarmee de culturele continuïteit kunnen ondermijnen.

Internationale vergelijkingen van btw op boeken

In veel Europese landen bestaan er gereduceerde btw-tarieven voor boeken om de toegang tot kennis en cultuur te bevorderen. Dit beleid weerspiegelt het belang dat aan boeken wordt gehecht als een goed van openbare waarde.

Bijvoorbeeld, in Frankrijk en Italië is de btw op boeken significant lager dan die op andere goederen. Deze internationale perspectieven versterken het argument van de Europese boekverkopers en uitgevers om de btw op boeken laag te houden.

Als Nederland besluit de tarieven te verhogen, wijkt het daarmee af van deze norm, iets dat als een schadelijke beweging voor de culturele sector kan worden gezien.

Raymond van de Klundert, Kluun op instagram

Ook interessant om te lezen: Nog geen btw nultarief voor groenten en fruit 

De boekenbranche laat van zich horen

Bekijk de uitzending hieronder terug >>

Bronnen:

RTLnieuws, Raymond van de Klundert (Kluun) I Hoofdfoto



Meer over: