Ga naar de inhoud

Ouderenzorg: schrijnende situaties, conclusie van Raad van Ouderen

Raad van Ouderen rapport

De Raad van Ouderen heeft het advies ‘Zorgen om de ouderenzorg. Ouderen op de drempel van langdurige zorg’ gepresenteerd, waarin zij pleiten voor meer verpleeghuisplaatsen en extra middelen en tijd voor huisartsen.

Momenteel wachten er al 10.000-en mensen op een plek in een verpleeghuis, wat vaak schrijnende situaties met zich meebrengt. Om deze reden adviseert de Raad van Ouderen om het aantal verpleeghuisplaatsen zo snel mogelijk uit te breiden, aangezien niet alle ouderen geschikt zijn voor 24-uurszorg thuis.

Rapport Raad van Ouderen pleit voor extra middelen en meer tijd

Een essentieel advies is ook om de huisartsenpraktijken te versterken met geriatrische en sociale expertise. Vanwege het groeiende aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen, ervaren huisartsen een overweldigende werkdruk. Ouderen doen vaak een beroep op huisartsen, daarom is het advies om extra tijd en middelen beschikbaar te stellen, zodat huisartsen hun taken naar behoren kunnen uitvoeren.

Er moet duidelijkheid komen over wie regie heeft bij de zorg

Daarnaast blijkt uit het advies dat de zorg in geclusterde (zorg)woningen voor ouderen met vergevorderde dementie vaak te wensen overlaat. Het is van groot belang dat er duidelijkheid is over wie de regie heeft bij de zorg thuis.

Een vergeten groep binnen het ouderenbeleid zijn ouderen zonder ‘natuurlijke’ mantelzorger. Deze ouderen wonen alleen, hebben geen kinderen of familie in de buurt en missen vaak ook een sterk sociaal netwerk. Daarom pleit de Raad van Ouderen voor de invoering van een ‘Social service buddy’ en voorrang bij het toewijzen van geschikte woonvormen voor deze groep.

Een groeiende groep ouderen dreigt tussen wal en schip te vallen

Het advies omvat in totaal 13 aanbevelingen om te voorkomen dat een groeiende groep kwetsbare ouderen tussen wal en schip dreigt te vallen. Het is van groot belang om deze aanbevelingen in overweging te nemen, zodat er adequate maatregelen kunnen worden genomen om de zorg voor ouderen te verbeteren en ervoor te zorgen dat zij de ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben. De Raad van Ouderen benadrukt dat het essentieel is om deze problemen aan te pakken en te investeren in de ouderenzorg, om zo te voorkomen dat de kwetsbaarheid van ouderen verder toeneemt.

Het is nu aan beleidsmakers en zorginstanties om deze aanbevelingen serieus te nemen en actie te ondernemen om de zorgsituatie voor ouderen te verbeteren en te waarborgen dat zij de kwaliteit van leven krijgen die zij verdienen.

Bron/foto: Raad van Ouderen.

Meer over: