Ga naar de inhoud

De grote voorjaarsschoonmaak inclusief stappenplan


Het is weer lente: de hoogste tijd om het in en rondom huis lentefris te maken. Hoe moet je die overvolle keukenkastjes aanpakken? Waarmee maak je je eigen zonnepanelen schoon? We nemen je stap voor stap mee in de voorjaarsschoonmaak van 2023.

Stappenplan grote voorjaarsschoonmaak – zo pak je het aan!

Een voorjaarsschoonmaak is niet in een paar uur gedaan. Trek hier gerust een hele dag voor uit. Misschien zelfs 2 of meerdere! Het is even een klusje, uiteindelijk is het zeker de moeite waard. Plan een dag in, neem een dagje vrij en vraag een vriend(in) om te helpen. Samen schoonmaken is veel gezelliger met ons stappenplan.

1. Voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen is het verstandig om een rondje door het huis te lopen. Maak een lijstje van wat je per kamer wilt schoonmaken of veranderen. Een nieuwe kleur op de muur? Die vieze vlek op de grond aanpakken? De radiator stofvrij krijgen? Zet alles wat in je opkomt op een lijstje. Nummer tot slot deze punten, 1 = meest belangrijk en 10 = minst belangrijk. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat je moet doen en wat de meeste prioriteit heeft.

2. Haal alle schoonmaakmiddelen in huis

Bedenk vervolgens wat voor schoonmaakmiddelen je hiervoor nodig hebt. Heb je alles in huis? Zorg dat je schoonmaakmiddelen in huis hebt. Niets is vervelender dan halverwege het schoonmaken erachter komen dat je niet genoeg zeep of doekjes hebt. Sla goed in bij je plaatselijke supermarkt of bestel het online.

Voorraad schoonmaakmiddelen inslaan en thuisbezorgd

3. Opruimen

Begin als eerste met opruimen. Neem meteen afscheid van alle overbodige spullen in huis. Sla geen enkele kast of ruimte over, ook je kleding- en voorraadkast niet. Lees ook onze tips om te starten met consuminderen.

4. Aan de slag met het stappenplan

Nu ben je klaar voor de grote schoonmaak. Pak je lijstje erbij en begin met afvinken. Start met de punten die het meest belangrijk zijn. Je zult zien dat het afvinken je helpt om door te werken.

5. Afstoffen, stofzuigen en dweilen

Maak vervolgens je huis stofvrij. Zodra je huis stofvrij en afgestoft is, begin je met stofzuigen. Doe dit van de zolder tot de kelder. Zo loop je ook geen stof door het huis. Voordat je de vloer gaat zuigen, vergeet dan niet eerst de stoelen en de bank te zuigen. Maak daarna een sopje en maak alle meubels schoon met een doek. Tot slot even dweilen en klaar ben je.

Stappenplan-voorjaarsschoonmaak

Onder je bed of boxspring stoffen

De plek die je wel controleert als je een hotelkamer verlaat, maar waar je in je eigen huishouden niet vaak komt, is ‘onder het bed’. Dit is de plek waar de meeste stofwolken te vinden zijn. Vooral huishoudens met een boxsprings hebben last van stof onder het bed. Gebruik een plumeau en een grote vloerdoek voor het schoonmaken van een boxspring.

De keuken schoonmaken

Of je nu hebt gekookt, een boterham hebt gesmeerd of slechts boodschappen hebt uitgepakt, een keuken kan niet zonder schoonmaakdoekje. Na het sopje aan de buitenkant van alle keukenkastjes, is het ook tijd om de inhoud van de keukenkastjes te bekijken tijdens de lenteschoonmaak. Haal alle producten uit de kastjes en gooi weg wat je niet gebruikt of over de datum is. Was glazen die je niet regelmatig gebruikt af of stop ze in de vaatwasser. Zodra je een keukenkastje hebt leeggehaald, ga je er meteen met de stofzuiger en een sopje doorheen.

De koelkast schoonmaken

De koelkast is nog zo’n onderdeel van de keuken dat extra aandacht verdient tijdens de voorjaarsschoonmaak. Maak de koelkast een keer helemaal leeg en haal alle planken door een sopje. Vaak zijn de onderdelen ook vaatwasbestendig. Verwijder etensresten die inmiddels tegen de binnenkant van de koelkast zijn aangevroren en controleer de koelkast op gebreken. Ligt er geen water onder in de koelkast? In het laatste geval kan het zijn dat de afvoer verstopt is geraakt. Prik met een satéprikker, gewikkeld in een stukje keukenpapier, in de afvoer achter de koelkast. Controleer meteen de houdbaarheidsdatum van de producten, voordat je deze terugzet in de koelkast. Heerlijk, zo’n opgeruimde koelkast als je de koelkastdeur opent!

Het toilet reinigen

Tenslotte het minst leuke schoonmaakklusje: het toilet reinigen. Daarom nemen we je er in 5 minuten doorheen. Spuit bleek onder de toiletrand, poets het na met je toiletborstel en laat het intrekken terwijl je de toiletborstel rechtop in de pot laat staan. Zo wordt deze ook eindelijk schoon. Spuit vervolgens allesreiniger op de bril, de spoelknop en de randen van het toilet en laat opnieuw intrekken. Neem alles af met een schone, vochtige vaatdoek. Ga de binnenkant van de pot nog een keer na met de toiletborstel en spoel het toilet door om alle schoonmaakspullen te verwijderen. Je toilet is weer lentefris.

TIP uit grootmoeders tijd: Pak een koffiekopje vol met baking soda en een kopje azijn. Gooi het in de wc-pot en laat het tien minuten in het toilet bruisen. Vervolgens pak je de wc-borstel erbij en zul je zien dat ook de afvoer van je toilet stralend schoon wordt.

6. Met geurstokjes en een bos bloemen maak je het helemaal af

Het hele huis is spik en span. Fijn! Je kunt het nog extra fris maken met geurstokjes of een huisspray. Zet tot slot een bos voorjaarsbloemen op tafel. Die heb je wel verdiend na de grote schoonmaak. Je moet jezelf ook belonen. Het resultaat? Het is alsof je in een ander huis woont!

7. Vergeet de buitenkant van je huis niet!

Nu je huis van binnen spin en span erbij staat is het tijd voor de buitenkant. Ramen lappen, de kozijnen schoonmaken. Laat alles weer glimmen. Als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, kun je deze het beste in het voorjaar reinigen. In elk geval in de maand mei, omdat ze vanaf dat moment veel energie opwekken. Welk schoonmaakmiddel je het best kunt gebruiken? Géén, eigenlijk! Gebruik alleen een zachte doek, een spons en water. Laat agressieve chemische producten, schuursponsjes en harde borstels achterwege. Ga alleen aan de slag met je zonnepanelen als dit op een veilige manier kan.

Bronnen: Consumentenbond, LeukeGeit, Vattenfal
Auteurs: Anouk Bruel, Ilse Bloemendal, Yvette Juch

Meer over: