Het dragen van schoenen in huis is onhygiënisch. Daarnaast brengt het een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Het lijkt misschien onschuldig, maar onderzoek wijst uit dat deze dagelijkse gewoonte schadelijk kan zijn.
Gezondheidsrisico’s en onderzoek
Een studie uit 2013 van de University of Houston toonde aan dat maar liefst 40% van de schoenzolen besmet was met de bacterie Clostridium difficile. Deze bacterie veroorzaakt ernstige diarree en darminfecties. Vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of voor mensen die te maken hebben met andere medische problemen, kan dit zeer schadelijk zijn.
Hetzelfde onderzoek wees ook op het feit dat vuil op de vloer, dat omhoog waait, infecties kon veroorzaken. Dit werd bevestigd middels een studie uitgevoerd in ziekenhuizen. Het bleek dat wonden besmet raakten als gevolg van vuil dat zich op de vloer bevond. Het dragen van schoenen in huis draagt dus bij aan het verspreiden van dit vuil, met alle mogelijke gezondheidsrisico’s van dien.
De rol van schoenzolen in besmetting
Ondanks deze bevindingen moeten we de rol van schoenzolen in de besmetting echter ook niet overdrijven. Volgens Rijkelt Beumer, een microbioloog aan de Wageningen University, zijn huisdieren, besmet voedsel en besmette handen van personen die eten bereiden een veel grotere bron van besmetting dan schoenzolen.
Beumer adviseert dan ook dat er beter extra aandacht besteed kan worden aan het schoon houden van handen en het veilig bereiden van voedsel boven het vermijden van schoenen in huis. Hoewel ziekteverwekkers via schoenen het huis binnenkomen, is de kans dat volwassenen er ziek van worden relatief klein.
Maar hierbij moeten we vermelden dat het risico voor kruipende kinderen wel groter is. Dus ook al is het risico relatief klein voor volwassenen, voor jonge kinderen die veel tijd op de vloer doorbrengen is het dragen van schoenen in huis een serieuzer gezondheidsrisico.
Hoewel het misschien wat overbodig klinkt om je schoenen uit te trekken bij het betreden van een huis, heeft het wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dit wel degelijk bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. Het is een kleine verandering, maar eentje die mogelijk grote gevolgen zou kunnen hebben, vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen zoals jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
5 redenen om je schoenen in huis uit te doen
- Hygiëne: Het vermijden van het dragen van buitenschoenen in huis is essentieel om de hygiëne te handhaven. Buitenschoenen kunnen microben, vuil en potentieel schadelijke ziektekiemen met zich meedragen. Het uitdoen van je schoenen in huis helpt de verspreiding van deze ongewenste gasten te voorkomen.
- Vloerbescherming: Om de levensduur van je vloer te verlengen, is het raadzaam om schoenen uit te trekken bij het betreden van je woning. Harde zolen en hakken veroorzaken krassen, deuken en slijtage.
- Comfort Niets verslaat het gevoel van blote voeten of sloffen bij het ontspannen in je eigen huis. Door je schoenen uit te trekken geniet je volledig van het comfort en ontspanning die je huis biedt.
- Geluidsvermindering: Voor een rustige en vredige leefomgeving is het aan te raden om je schoenen uit te trekken in huis, vooral op harde vloeroppervlakken. Dit minimaliseert ongewenst lawaai en verbetert de levenskwaliteit voor zowel bewoners als buren.
- Luchtzuivering: Het betreden van je huis met buitenschoenen brengt allergenen, stofdeeltjes en pollen binnen, wat de luchtkwaliteit beïnvloedt. Het uitdoen van je schoenen beperkt deze verontreinigingen en draagt bij aan een gezondere binnenlucht voor alle bewoners, vooral degenen met allergieën of ademhalingsproblemen.
Bron: Metronieuws