Ga naar de inhoud

Schimmel- en vochtproblemen in woningen door hevige regenval

Schimmel en vochtproblemen door hevige regenval

Schoonmaakbedrijven werken overuren om bewoners van schimmel en vochtproblemen te verlossen. De afgelopen maanden vielen er veel regenbuien. Hierdoor komt grondwater omhoog en ontstaan er vochtplekken. De nood is hoog blijkt uit de vele aanvragen.

Overuren voor schoonmaakbedrijven

Schoonmaakbedrijven draaien momenteel overuren. Ze helpen bewoners die last hebben van schimmel in huis. Door de hevige regenval van de laatste maanden ontstaan veel vochtproblemen. Schimmel en vocht kunnen snel schade aan je huis veroorzaken. Daarom schakelen veel mensen professionele hulp in.

Problemen door grondwater

Sommige huizen kampen met ernstige vochtproblemen. Dit komt doordat het grondwater stijgt. Dit water komt omhoog en veroorzaakt vochtige plekken. Zwarte en natte vlekken verschijnen op muren, plafonds, tegels en voegen. Dit is niet alleen lelijk, maar ook slecht voor de gezondheid.

Hier is een opsomming van mogelijke gezondheidsproblemen door vocht en schimmel in huis:

Allergische Reacties:

  • Symptomen: Niezen, jeukende ogen, huiduitslag.
  • Oorzaken: Schimmelsporen en huisstofmijten die gedijen in vochtige omgevingen.

Astma-aanvallen:

  • Symptomen: Benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten.
  • Oorzaken: Schimmelsporen en verhoogde luchtvochtigheid kunnen astma-aanvallen uitlokken en de symptomen verergeren.

Chronische Rhinitis:

  • Symptomen: Verstopte neus, loopneus, postnasale drip.
  • Oorzaken: Blootstelling aan schimmelsporen en andere allergenen in een vochtige omgeving.

Longinfecties:

  • Symptomen: Hoesten, kortademigheid, pijn op de borst.
  • Oorzaken: Langdurige blootstelling aan schimmelsporen kan leiden tot infecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Huidproblemen:

  • Symptomen: Eczeem, huidirritaties.
  • Oorzaken: Vochtige omgevingen kunnen bestaande huidproblemen verergeren en nieuwe huidirritaties veroorzaken.

Hoofdpijn en Vermoeidheid:

  • Symptomen: Aanhoudende hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen.
  • Oorzaken: Langdurige blootstelling aan schimmelsporen en slechte luchtkwaliteit.

Sinusitis:

  • Symptomen: Gezichtspijn, hoofdpijn, verstopte neus.
  • Oorzaken: Vocht en schimmel kunnen sinusinfecties veroorzaken of verergeren.

Verergering van Reuma en Artritis:

  • Symptomen: Gewrichtspijn en stijfheid.
  • Oorzaken: Vochtige omgevingen kunnen de symptomen van reuma en artritis verergeren.

Immuunstoornissen:

  • Symptomen: Verhoogde vatbaarheid voor ziekten.
  • Oorzaken: Chronische blootstelling aan vocht en schimmel kan het immuunsysteem verzwakken.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

    Oorzaak schimmel- en vochtproblemen

    De kans is groot dat de oorzaak zich onder de vloer bevindt. Overmatig grondwater in de kruipruimte en daaruit voortkomend optrekkend vocht verhogen de luchtvochtigheid in het huis. Bij hevige regenval of tijdens vorstperiodes kan vocht zich een weg banen in je muren, met mogelijke schade aan zowel buiten- als binnenmuren. Dit kan niet alleen esthetische schade veroorzaken, zoals afbladderende verf en loslatend behang, maar ook structurele schade aan je woning.

    1. Doorslaand vocht

    Doorslaand vocht, ook bekend als neerslagschade, ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuren heen dringt. Dit probleem komt vaak voor bij oudere woningen met poreuze muren. Kenmerken van doorslaand vocht zijn grote vochtplekken op de buitenmuren, afbladderende verf, loslatend behang en schimmelvorming. Ook scheuren in het metselwerk en mosgroei op de voegen zijn signalen dat de muren te lijden hebben onder vochtproblemen.

    Oorzaken van doorslaand vocht:

    1. Poreuze of beschadigde muren: Oudere muren kunnen poreus worden, waardoor vocht makkelijker binnendringt. Beschadigde muren vormen eveneens een risico.
    2. Directe blootstelling aan regen: Muren die direct worden blootgesteld aan regen, zonder beschermende maatregelen, nemen sneller vocht op.

    Oplossingen voor doorslaand vocht

    1. Muurimpregnatie: Dit is een proces waarbij een waterafstotende vloeistof in de muren wordt gespoten via geboorde gaatjes. Voorafgaand aan deze behandeling moeten de muren grondig schoongemaakt worden en eventuele loszittende voegen hersteld.
    2. Hydrofuge of gevelbescherming: Een beschermende laag wordt op de gevel aangebracht, waardoor vocht minder kans krijgt om door te dringen.
    3. Binnenmuurisolatie: Dit biedt niet alleen een nieuwe uitstraling voor je interieur, maar fungeert ook als een extra isolatielaag tegen vocht. Het is aan te raden deze methode te combineren met muurimpregnatie voor optimale bescherming.
    4. Buitenmuurisolatie: Door de buitenmuren te isoleren, geef je ze een extra beschermlaag die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

    2. Andere vochtproblemen

    Niet alle vochtproblemen worden veroorzaakt door doorslaand vocht. Andere mogelijke oorzaken zijn:

    • Lekkende dakgoot: Een lekkende dakgoot kan water langs de muren naar beneden laten lopen, wat vochtproblemen veroorzaakt.
    • Constructiefouten: Fouten in de constructie van het gebouw kunnen leiden tot vochtproblemen. Dit vereist inspectie en reparatie door een professional, zoals een dakwerker, aannemer of loodgieter.

    Bewoners met schimmelproblemen door hevige regenval

    De tekst gaat onder het bericht verder >>

    Meer werk voor bestrijdingsbedrijven

    Bestrijdingsbedrijven merken ook een toename in het werk. Ze krijgen meer telefoontjes over schimmelproblemen. Deze bedrijven hebben vaak speciale apparatuur om de vochtproblemen op te lossen. Bewoners kunnen hierdoor met een gerust hart in hun huis blijven wonen.

    Preventie en behandeling

    Het is belangrijk om vochtproblemen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. Experts kunnen snel de oorzaak van het probleem identificeren en de juiste maatregelen adviseren. Voor een definitieve oplossing tegen vochtproblemen kun je overwegen om een gratis vochtanalyse aan te vragen bij een specialist. Zij kunnen je de beste oplossingen bieden om je woning te beschermen tegen vocht en neerslagschade.

    Bron: Telegraaf

    Eerder bericht over schimmelsoorten in huis >>

    Schimmel in huis: hoe verwijder je het?

    Last van schimmel in huis, het overkomt veel mensen. Het ziet er niet alleen onfris uit die donkere plekken, het kan ook nog eens enorm schadelijk voor je gezondheid zijn. Met deze tips kom je er zo snel mogelijk weer vanaf.

    Hoe ontstaat schimmel in huis?

    Hoe ontstaat die vervelende schimmel nu eigenlijk? Het is een direct gevolg van een teveel aan vocht in huis. Schimmel kan namelijk alleen groeien in een vochtige omgeving. Als je schimmel in huis ziet, is er waarschijnlijk een probleem met vocht in huis. Simpelweg de schimmel weghalen helpt vaak niet: als je het vochtprobleem niet oplost, komt de schimmel later gewoon weer terug.

    3 oorzaken schimmel in huis

    1. Condensatievocht

    Condensatievocht ontstaat wanneer warme lucht afkoelt, bijvoorbeeld bij het koken of tijdens het douchen. Deze lucht moet goed afgevoerd worden. Gebeurt dit niet, dan gaat het condenseren op de muren en op het plafond, en na een tijdje ontstaat hier dan schimmel. In dit geval ontstaat er vaak schimmel in hoekjes, randen en andere moeilijk bereikbare plekken, omdat het vocht zich hier ophoopt.

    2. Doorslaand vocht

    As er problemen zijn met de gevel, en deze niet goed kan uitdrogen na een regenval, dan is er een kans dat het vocht uit de gevel naar binnen slaat en de binnenmuren vochtig maakt.

    3. Opstijgend vocht

    Oudere huizen kunnen ook last hebben van opstijgend vocht: vocht dat via de grond in de muren trekt. Er zit dan geen goed vochtscherm in de fundering.

    Soorten schimmel en gezondheidsgevolgen

    Er kunnen verschillende soorten schimmel in huis ontstaan. De meest voorkomende zijn Stachybotrys (zwarte schimmel), Aspergillus, Cladosporium en Alternaria. De schimmelsoorten die je in huis ziet zijn vooral zwart en wit van kleur. Schimmel in huis is nooit goed voor de gezondheid, maar met name zwarte schimmel is erg schadelijk. Deze schimmel produceert stoffen (myotoxinen) die de luchtwegen irriteren. Dit kan leiden tot astmatische klachten, longproblemen, huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen.

    Schimmel verwijderen

    Als je de strijd aan wilt gaan met schimmel, wil je als eerste alle bestaande schimmelplekken vermijden. Schimmel verspreid zich namelijk snel, om schimmel in de toekomst te voorkomen is het niet gewenst om resten te laten zitten. Deze tips kunnen helpen om schimmel zo makkelijk mogelijk te verwijderen:

    1. Maak een oplossing van een liter water met daarin 6 gram soda. Probeer hiermee eerst de schimmel weg te schrobben.
    2. Als dit niet werkt, kun je 250 ml bleekwater aan een emmer water (ongeveer 3 liter) toevoegen. Breng dit mengsel aan op de schimmel en laat het een nacht inwerken. Pas wel op met de oppervlakte waarop je dit doet: verf, hout of plastic kan door het bleekwater verkleuren. Maak de volgende dag weer het sodamengsel en probeer de schimmel opnieuw te verwijderen.
    3. Je kunt een speciaal antischimmelmiddel gebruiken. Dit zijn vaak hardnekkige schoonmaakmiddelen, zorg ervoor dat je de ruimte waarin je dit gebruikt goed ventileert.

    Schimmel voorkomen

    Als je de schimmel verwijderd hebt, moet je vervolgens ook maatregelen nemen om het in de toekomst te voorkomen. Als je de oorzaak niet aanpakt, komt de schimmel namelijk gewoon weer terug. De oorzaak is, zoals net uitgelegd, een probleem van te veel vocht in huis. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om dit probleem te verhelpen:

    1. Zorg ervoor dat je goed in huis ventileert, zodat vocht altijd weg kan. Zet tijdens het douchen, koken en de was doen bijvoorbeeld een raam open.
    2. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Bij enkel glas komt vocht makkelijk via de ramen naar binnen en kan voor schimmel zorgen.
    3. Laat de temperatuur in huis niet te ver zakken: koude omgevingen zorgen voor meer condensatie. Houd de temperatuur altijd minimaal boven de 15 graden Celcius.
    4. Beperk de vochtproductie in huis: hang de was bijvoorbeeld het liefst buiten op en douche niet te lang.
    5. Installeer eventueel mechanische ventilatie in vochtige ruimten, zoals de badkamer en keuken.

    Vochtprobleem laten nakijken

    Is het probleem hardnekkig en lijkt ventilatie niet te helpen? Dan kun je het beste een expert inschakelen om deze naar het vochtprobleem te laten kijken. Die kan bepalen of het gaat om condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht, en passende maatregelen nemen. In het geval van doorslaand vocht zal de gevel hersteld moeten worden, of geïmpregneerd moeten worden met een waterafstotend middel. Opstijgend vocht kan ook bestreden worden door de gevel met een chemisch middel te injecteren.

    Meer over: