Ga naar de inhoud

Hoe verwijder je schimmel uit hout: 3 DIY methoden en extra tips

Update:
schimmel-hout

Hout heeft een natuurlijke neiging om vocht op te nemen, wat het een geschikt materiaal maakt voor schimmelgroei. Dit kan voorkomen op diverse plekken in huis, zoals badkamerdeuren, houten meubels en buitenshuis op terrassen. Schimmelsporen zijn overal aanwezig en kunnen zich snel vermenigvuldigen in een vochtige en warme omgeving.

Omdat schimmel gezondheidsrisico’s kan opleveren, vooral voor jonge kinderen en mensen met luchtwegallergieën, is het belangrijk om dit probleem onmiddellijk aan te pakken. Hier delen we 3 doe-het-zelf methoden om schimmel van hout te verwijderen met preventieve tips om toekomstige schimmelgroei te voorkomen.

1. Schimmel uit hout verwijderen met afwasmiddel

  1. Maak een zeepoplossing: meng een eetlepel afwasmiddel met warm water in een spuitfles.
  2. Vernevel het houtoppervlak: spray de oplossing op het beschimmelde gebied en zorg ervoor dat je alle getroffen plekken bedekt.
  3. Schrobben: gebruik een schuurspons om de schimmel grondig van het oppervlak te schrobben.
  4. Afvegen en drogen: veeg het oppervlak af met een schone, droge doek om de restanten van de oplossing te verwijderen.

Op meer plekken last van schimmel? Bekijk dan deze video en lees daarna snel verder >>

2. Met witte azijn schimmel verwijderen

  1. Maak een azijnoplossing: Meng 200 ml witte azijn met een eetlepel baking soda. Het mengsel gaat bruisen door de reactie.
  2. Aanbrengen op het houtoppervlak: wanneer het mengsel stopt met bruisen, breng het dan aan op het beschimmelde gebied en laat het 10 minuten inwerken.
  3. Afvegen en drogen. Veeg het oppervlak droog met een poetsdoek om resterend vocht te verwijderen.

3. Schimmel uit hout verwijderen met bleekmiddel

  1. Maak een bleekoplossing. Meng 100 ml bleekmiddel met een liter water in een emmer.
  2. Aanbrengen op het houtoppervlak. Gebruik een schuurspons om de verdunde bleekoplossing op het beschimmelde hout aan te brengen. Test eerst op een klein, onopvallend gebied om verkleuring te voorkomen.
  3. Laten inwerken. Laat de oplossing ongeveer 30 minuten inwerken om de schimmel te doden.
  4. Afvegen en drogen. Veeg na 30 minuten het oppervlak af met een droge handdoek om eventuele resten of vocht te verwijderen.

Extra tips voor schimmelpreventie

1. Drooghouden

Zorg ervoor dat houten oppervlakken snel worden gedroogd na contact met water. Dit is vooral belangrijk voor badkamerdeuren en keukenkastdeuren bij de gootsteen.

2. Goede ventilatie

Zorg voor voldoende luchtcirculatie in huis door meubels een stukje van de muur te plaatsen en ramen regelmatig te openen. Dit helpt om vochtige lucht af te voeren.

3. Luchtontvochtiging

Gebruik een luchtontvochtiger of airconditioner om de luchtvochtigheid in huis te verminderen. Dit is cruciaal in vochtige klimaten of seizoenen.

4. Beschermende coating

Breng een beschermende sealer of verf aan op houten oppervlakken om te voorkomen dat vocht het hout binnendringt. Dit is vooral nuttig voor ongepolijst hout dat meer vatbaar is voor vochtabsorptie.

5. Regelmatige inspectie

Inspecteer regelmatig houten oppervlakken op tekenen van schimmelgroei. Vroege detectie helpt om het probleem snel en effectief aan te pakken voordat het zich verspreidt.

6. Gebruik van antischimmelproducten

Overweeg het gebruik van antischimmelproducten die specifiek zijn ontworpen om schimmelgroei te voorkomen. Deze producten kunnen een extra beschermingslaag bieden voor houten oppervlakken.

7. Beperk vochtige omgevingen

Beperk vochtige omgevingen door waterlekkages onmiddellijk te repareren en ervoor te zorgen dat badkamers en keukens goed geventileerd zijn tijdens en na gebruik.

8. Vermijd overmatige bevochtiging

Als je een luchtbevochtiger gebruikt, zorg er dan voor dat je de luchtvochtigheid in de kamer op een optimaal niveau houdt om te voorkomen dat het te vochtig wordt.

Meer over: