Ga naar de inhoud

Schandalen rond Britse prins Andrew weer in de schijnwerpers

Schandalen prins Andrew

Er is weer een documentaire gemaakt over de schandalen rond de veelbesproken en in onmin geraakte Britse prins Andrew. De uitzending getiteld Secrets of Prince Andrew is 21 augustus te zien op de Amerikaanse zender A&E.

De documentaire belicht het door schandalen geteisterde leven van de gewraakte Britse royal, inclusief het rampzalige BBC interview dat in 2019 de monarchie op haar grondvesten deed schudden. Daarin sprak Andrew struikelend over zijn woorden en met het zweet op zijn voorhoofd over zijn band met zedendelinquent Jeffrey Epstein. Epstein, verdacht van seksueel misbruik van minderjarige meisjes werd gearresteerd. Hij wachtte zijn veroordeling niet af en hing zich in 2019 in zijn cel op. 

Na zijn BBC interview kreeg Andrew een storm van kritiek over zich heen en moest hij zijn officiële taken neerleggen. Het leven van de geplaagde ‘Playboy Prince’ staat sindsdien op zijn kop.  

Documentaires die de aandacht vestigen op prins Andrew

Er zijn al verschillende documentaires over het leven van de omstreden prins verschenen. Netflix werkt momenteel aan een verfilming met Gillian Anderson in de hoofdrol.

Banished (2022)

Het Amerikaanse Peacock kwam vorig jaar met de documentaire Banished. 

Tekst gaat onder de video verder >>

The Prince and the Epstein Scandal (2019)

Deze documentaire is geproduceerd door de BBC en is een van de meest bekende documentaires die de banden tussen prins Andrew en Jeffrey Epstein onderzoekt. Het onderzoekt de vriendschap tussen de 2 mannen en hun frequente ontmoetingen. Zelfs nadat Epstein in 2008 schuldig had gepleit aan aanklachten van prostitutie met een minderjarige. De documentaire bevat interviews met mensen die dicht bij de royal stonden. Tevens werpt het licht op de beschuldigingen van seksueel misbruik waarbij prins Andrew betrokken zou zijn geweest.

Surviving Jeffrey Epstein (2020)

Hoewel deze documentaire zich voornamelijk richt op de slachtoffers van Jeffrey Epstein, wordt ook de rol van Prins Andrew in de zaak behandeld. Het toont interviews met vrouwen die beweren dat ze seksueel zijn misbruikt door Epstein en zijn beroemde vriendenkring, onder wie Andrew. Deze docu-serie belicht de vermeende betrokkenheid van de prins in de bredere context van het seksschandaal.

Tekst gaat onder de video verder >>

The Epstein Scandal: Who Is Ghislaine Maxwell? (2021)

Deze documentaire richt zich op Ghislaine Maxwell, de vermeende medeplichtige van Jeffrey Epstein. Het onderzoekt haar leven, relaties en de beschuldigingen van haar rol in het faciliteren van het seksuele misbruik van minderjarige meisjes. Prins Andrew wordt in deze documentaire genoemd vanwege zijn langdurige vriendschap met Epstein en Maxwell. Hierdoor wordt zijn betrokkenheid opnieuw ter discussie gesteld.

Tekst gaat onder de video verder >>

Prince Andrew & the Epstein Scandal: The Newsnight Interview (2019)

In een poging om zijn betrokkenheid bij het schandaal te weerleggen, gaf Prins Andrew een veelbesproken interview aan het BBC-programma Newsnight. De documentaire behandelt dit interview en onderzoekt de reactie van het publiek en de media op zijn uitspraken. De documentaire werpt ook een kritische blik op de geloofwaardigheid van de prins en de gevolgen van het interview.

Tekst gaat onder video verder >>

Schade voor Brits koningshuis

Hoewel de documentaires de controversiële aspecten van Andrew’s leven en relaties benadrukken, zijn de beschuldigingen aan zijn adres niet officieel bewezen. Hij heeft ze tot nu toe allemaal met klem ontkend. Niettemin dragen de films bij aan het vergroten van de publieke discussie over zijn banden met Epstein. Tevens roept het vragen op over zijn gedrag en betrokkenheid bij het seksschandaal, dat de reputatie van het Britse koningshuis aanzienlijke schade toebracht.

Bronnen: Deadline, YouTube, ANP

Meer over: