
Met de kou in aantocht die zich in het oosten en zuiden van Nederland doet voelen, wordt het steeds waarschijnlijker dat we weer op natuurijs kunnen schaatsen. Voordat je je schaatsen onderbindt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Lees meer over de kans op schaatsplezier, de noodzakelijke omstandigheden voor natuurijs, en krijg tips voor een veilige schaatservaring.
Koude nachten zorgen voor vooruitzicht op schaatsen
De afgelopen dagen heeft de kou zich in Nederland verspreid, met temperaturen die in sommige regio’s zelfs onder de -6 graden daalden. Dit zorgt voor een goede kans op schaatsen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je het ijs op stapt.
- Temperaturen dalen Naar -7°C: In regio’s zoals Twente, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kunnen de nachttemperaturen dalen naar -4 tot -7 graden, en lokaal zelfs onder de -10 graden in Limburg. Dit betekent dat er mogelijk ijs gevormd kan worden op opgespoten banen in het oosten en zuiden van Nederland, maar meteorologen waarschuwen dat we nog niet van grootschalige schaatspret kunnen spreken.
- Waarschuwing: Weeronline adviseert geduld: Hoewel de temperatuur ’s nachts flink daalt, blijft de middag vaak boven de 3 tot 4 graden. Dit betekent dat de kansen voor een vroeg begin van de schaatsdag beperkt zijn, aangezien het ijs in de middag vaak weer smelt.
Is het veilig om op natuurijs te schaatsen?
De kou is veelbelovend, maar is het al veilig om op plassen en sloten te schaatsen? De kou van slechts één nacht is niet voldoende om het natuurijs dik genoeg te maken. De kans op voldoende vorst neemt pas vanaf vrijdag iets toe.
- Vermijd onzekerheid: Schaatsen op natuurijs is pas veilig na meerdere nachten met stevige vorst. Na ongeveer 5 nachten met temperaturen onder de -5 graden ontstaat er vaak een ijzel- of ijslaag die dik genoeg is om te schaatsen. Het is belangrijk om altijd te wachten op een officiële waarschuwing voordat je het natuurijs betreedt.
Lees ook: veel gewonden schaatsers
Belangrijke tips voor schaatsers
Als je van plan bent om naar de ijsbaan te gaan, zijn er een paar belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden:
- Gevoelstemperatuur en wind: De gevoelstemperatuur kan bij lage temperaturen en harde wind snel dalen, waardoor het schaatsen minder aangenaam kan zijn. Als de gevoelstemperatuur onder de -7 graden komt, is het verstandig om jezelf goed in lagen te kleden.
- Mist en bewolking: Mist kan het zicht sterk beperken, wat het risico op ongelukken verhoogt. Ook kan bewolking de temperatuur doen stijgen, waardoor het ijs minder goed blijft.
- Weersveranderingen in de gaten houden: Sneeuw of regen kan de schaatsomstandigheden snel verslechteren. Let goed op de weersvoorspellingen en houd rekening met veranderingen in het weer, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat heb je nodig voor natuurijs?
Schaatsen op natuurijs is een magische ervaring, maar wat heb je nodig om daadwerkelijk te kunnen schaatsen? Naast de juiste weersomstandigheden zijn er ook een aantal andere factoren die meespelen.
- Temperaturen onder -5°C: Voor een goed ijsvlak moeten de nachttemperaturen minstens -5 graden zijn, met weinig of geen dooi overdag. Na een aantal koude nachten vormt zich meestal een dik genoeg ijsvloer om veilig op te schaatsen.
- De invloed van sneeuw en wind: Sneeuw kan het ijs beschermen, maar als het te snel valt, kan het de ijsvorming vertragen. Sterke wind kan het ijs zelfs breken, waardoor schaatsen gevaarlijk kan zijn.
Kunstijsbanen: voor vroege schaatsers
Kunstijsbanen bieden schaatsliefhebbers de mogelijkheid om het hele jaar door te genieten van ijspret, ongeacht het weer. Deze banen worden kunstmatig bevroren en kunnen snel worden geopend, zelfs bij milde wintertemperaturen.
Dankzij moderne technieken, zoals het sproeien van water en de isolerende ondergrond, ontstaat er binnen korte tijd een stevige ijsvloer. Dit maakt kunstijsbanen ideaal voor vroege schaatsers die niet willen wachten op de natuur. Het grote voordeel? De pret blijft meestal langer duren, zolang het ijs maar goed onderhouden wordt.
De ijsbaan in Winterswijk is daar een goed voorbeeld van: door speciale technieken kan hier al snel een stevige ijsvloer ontstaan. Echter, zodra het dooit, is het plezier vaak snel voorbij. Tenzij goed onderhouden!
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Kans op schaatsen op opgespoten banen door nachtelijke vrieskouhttps://t.co/xU0RSTb2Or#vandaaginside pic.twitter.com/NloH5gwLNq
— Vandaag Inside (@vandaaginside) January 13, 2025
Klimaatverandering en de toekomst van schaatsen
Door de opwarming van de aarde worden strenge winters met voldoende vorst steeds zeldzamer. Hoewel we soms nog enkele ijskoude perioden kunnen ervaren, blijft de onzekerheid over het vormen van natuurijs een uitdaging voor schaatsliefhebbers.
- Schaatsen op natuurijs wordt steeds zeldzamer: De kans op lange perioden van vorst neemt af, wat betekent dat schaatsen op natuurijs steeds meer afhankelijk wordt van kunstijsbanen en andere alternatieven.
- Behoud van schaatstradities: Gelukkig zijn er initiatieven zoals de Club van Natuurijs en Skate4AIR die zich inzetten om de traditie van schaatsen op natuurijs te bewaren, ondanks de invloed van klimaatverandering.
Het advies? Ga voorbereid de ijsbanen op!
Schaatsen op natuurijs is nog steeds mogelijk, maar voorzichtigheid is geboden. De kou biedt kansen voor een aantal mooie schaatservaringen, maar het is belangrijk om altijd de veiligheid en de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. Met de juiste voorbereiding en een beetje geduld kun je misschien toch genieten van een onvergetelijke schaatsdag!
Lees ook: De Elfstedentocht moeten we misschien maar helemaal vergeten
Bronnen
Weer.nl, weeronline.nl, metro.nl I Hoofdfoto: Canva
Eerder schreven wij >>

4 januari 2024, Yvette Juch
Vorst op komst: gaan we schaatsen dit jaar?
Vanaf het weekend wordt het weer eindelijk droger en breekt de zon door. Ja je leest het goed. In de nachten en ochtenden gaat het komende week zelfs vriezen. En bij vorst schieten velen van ons meteen in de stress: “Waar liggen mijn schaatsen?”.
Komend weekend vorst aan de grond
Is er een kans dat we in het begin van het nieuwe jaar op natuurijs schaatsen? Ja, want het vriezen begint aan het einde van deze week. Daarnaast blijft het op de meeste plaatsen in Nederland droog en het lijkt erop dat deze koude periode aanhoudt. De komende dagen zien we dat de gemiddelde minimumtemperatuur lager ligt dan eerder deze winter.
Tekst gaat onder de video verder >>
Verwacht wordt dat we in het noordoosten temperaturen gaan meten van -6 graden, met in het westen en zuiden van Nederland temperaturen tot -1. Daarnaast voorspellen onze meteorologen dat het de komende week ook harder gaat vriezen, met temperaturen tussen -5 tot -9 graden. Daar krijg je als Hollander spontaan schaatskoorts van.
Bekijk het weer voor de komende periode ook op weer.nl en lees verder >>

Schaatsen op ondiep water in de polders
Als gevolg van de lage temperaturen is de kans groot dat er op bepaalde plaatsen schaatsactiviteiten zijn. De mogelijkheden beperken zich wel tot natuurijsbanen, kleine ondiepe slootjes, ondergelopen weilanden (en dat zijn er dit jaar veel meer dan vorig jaar) en vennetjes. De vroegst mogelijke schaatsmogelijkheden zijn naar verwachting aanstaande zondag. Voor Holland op z’n allermooist met een Elfstedentocht moet het echt wel nog even langer blijven vriezen.
De hoge waterstand, die op die plekken heeft geleid tot ondergelopen gebieden, maakt wel dat we mogelijk met maar een paar dagen vorst sneller op schaatsen staan. Goed nieuws dus voor schaatsliefhebbers. Voor onze energierekening is dit wat minder leuk, maar als je lekker gaat schaatsen en naar buiten gaat kan de thermostaat best een tandje lager, toch?