Ga naar de inhoud

Belgische royals zetten eeuwenoude pelgrimstraditie voort

Santiago de Compostela koningshuis België Bron: © Canva. Overal op de route naar Santiago de Compostela kom je borden metde schelp tegen. 

Het Belgische koninklijke gezin heeft hun jaarlijkse traditie voltooid met de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, zonder prinses Elisabeth. Wat begon als een persoonlijke uitdaging groeide uit tot een jaarlijkse familietraditie.

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela voltooid

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Het Belgische koninklijke gezin heeft onlangs een bijzondere mijlpaal bereikt: hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is voltooid. Sinds 2017 liepen koning Filip, koningin Mathilde en hun kinderen elk jaar een stuk van de route. Dit voorjaar bereikten ze eindelijk de beroemde kathedraal. Wel zonder prinses Elisabeth, die verstek liet gaan.

Wat begon als een persoonlijke uitdaging groeide uit tot een jaarlijkse familietraditie. Vanuit Santa Irene wandelden ze dit jaar via Lavacolla en Monte do Gozo naar hun eindbestemming. Opvallend detail: prins Emmanuel liep op krukken na een enkelblessure. Hij liet zich niet uit het veld slaan.

Onderweg werd er niet alleen gezwoegd, ook gevierd: koning Filip vierde zijn 65e verjaardag, en prinses Eléonore werd 17. Feestmutsen waren er misschien niet, de ervaring was ongetwijfeld memorabel.

Pelgrimeren met kroon op het hoofd

De Belgische royals zijn niet de enigen die de pelgrimsroute omarmen. Ook andere Europese vorstenhuizen tonen zich graag van hun spirituele en sportieve kant.

De Noorse kroonprins Haakon liep al delen van de pelgrimsroute in zijn eigen land, en de Spaanse koninklijke familie is eregast in Santiago op hoogtijdagen. Het pelgrimeren sluit aan bij een bredere trend: koninklijke families zoeken vaker de verbinding met tradities, geloof en volkse rituelen.

Leuk weetje: in de Middeleeuwen kregen pelgrims een schelp als bewijs van hun tocht. Die traditie leeft voort – ook koning Filip werd dit jaar gespot met de beroemde Sint-Jakobsschelp aan zijn rugzak. Zo bewijst hij: zelfs met kroon op het hoofd blijft de pelgrim een pelgrim.

Santiago de Compostela is niet zomaar een pelgrimstocht

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is meer dan een wandelroute. In 1987 riep de Raad van Europa deze tocht uit tot de 1e Europese Culturele route. Sinds 2013 trekt deze beroemde camino jaarlijks meer dan 200.000 pelgrims van over de hele wereld aan.

De betekenis van Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is beroemd vanwege de pelgrimstocht en zijn historische en culturele waarde. De stad is het eindpunt van de Camino de Santiago, een netwerk van pelgrimsroutes dat al sinds de Middeleeuwen bestaat.

Pelgrims komen van over de hele wereld om de laatste rustplaats van de apostel Jakobus te bezoeken, waarvan gezegd is dat zijn relieken in de kathedraal van de stad zijn begraven.

Voor velen is de tocht naar Santiago een spirituele reis die fysieke inspanning vergt en een vorm van zelfontdekking biedt.

Bronnen:

Het Nieuwsblad, Vorsten, HLN.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.