Voor huishoudens die hun opgewekte zonnestroom niet geheel zelf gebruiken, is er een terugleververgoeding beschikbaar. Dit proces heet ‘salderen’. Vanaf 2025 wordt deze regeling afgebouwd. Is het daarom nog wel slim om te investeren in zonnepanelen? Je leest het in dit artikel!
Het kabinet heeft het plan om de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen af te bouwen. Het wetsvoorstel is door de Tweede Kamer goedgekeurd, maar de Eerste Kamer moet nog besluiten of het wetsvoorstel daadwerkelijk wordt aangenomen.
Afbouw salderingsregeling in zicht
De afbouw van de salderingsregeling betekent dat eigenaars van zonnepanelen minder winst zullen maken van de opgewekte groene stroom in de komende jaren. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met de afbouw. De oproep van belangenverenigingen, waaronder de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling als er geen alternatief is, is genegeerd.
De terugleververgoeding neemt af: zo werkt het
In 2025 zal waarschijnlijk het percentage van de elektriciteit die teruggeleverd wordt en in mindering mag worden gebracht, omlaag gaan met 36%. Tussen 2026 en 2031 daalt dit percentage jaarlijks met 9% en vanaf 2031 zal het 0% zijn. Vanaf dat moment kan er nog wel een terugleververgoeding worden verkregen, op basis van de werkelijke stroomprijs, die door de energieleverancier zelf vastgesteld wordt. Hoe meer panelen er op het dak liggen, hoe groter de mogelijke vergoeding is.
Vereniging Eigen Huis wil een langetermijnperspectief om de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. De vereniging, samen met de Woonbond, Aedes, VNG, en de Consumentenbond, roept op om de panelen binnen 7 jaar terugverdiend te hebben en om een minimale terugleververgoeding vast te leggen. Dit biedt investeringszekerheid aan huiseigenaren en werkt als extra stimulans om zonnepanelen op steeds meer daken te plaatsen.
Is het slim om nu nog te investeren in zonnepanelen?
Het is nog niet helemaal zeker of de afbouw van de salderingsregeling er komt, maar de kans wel heel groot. Op de vraag of het nu nog slim is om te investeren in zonnepanelen, is daarom moeilijk antwoord op te geven. Partijen stemden voor het plan om de regeling te versoberen. Zij hadden als argument dat de terugverdientijd voor zonnepanelen snel is toegenomen. Ook dat het ook zonder de regeling aantrekkelijk is om te investeren in zonnepanelen. Om dit argument te onderbouwen, zijn er harde feiten nodig. Deze zijn helaas niet openbaar gemaakt. Wat de toekomst ons precies brengt, is nog onzeker. Voorlopig doe je er nog goed aan om te investeren in zonnepanelen, is het niet voor je portemonnee dan wel voor de toekomst van de aarde.