Het is een vraag waar veel werknemers tegenaan lopen: hoe vraag ik om salarisverhoging? Het kan spannend zijn om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en hoe je je goed voorbereidt.
Lees verder en ontdek hoe je op een professionele en overtuigende manier om een salarisverhoging vraagt. En hoe je je contract en cao-regelingen controleert en hoe je komt tot een realistisch salarisvoorstel en het maken van duidelijke afspraken.
Wanneer heb je recht op salarisverhoging?
Kijk eerst in je contract of er een cao of bedrijfsregeling voor jou geldt. Daarin staat vaak vermeld wanneer je recht hebt op een salarisverhoging. Er is geen vaste regel over wanneer je recht hebt op salarisverhoging, omdat dit afhankelijk is van veel factoren. Denk aan het bedrijfsbeleid, prestaties en marktomstandigheden. Over het algemeen is er echter een paar situaties waarin je een salarisverhoging kunt verwachten:
- Na een bepaalde tijd of evaluatieperiode: Veel bedrijven hebben een jaarlijkse evaluatiecyclus waarin werknemers worden beoordeeld op hun prestaties. Aan de hand daarvan worden beloningen gegeven, waaronder een mogelijke salarisverhoging.
- Bij het verkrijgen van nieuwe verantwoordelijkheden: Als je nieuwe taken krijgt of promotie maakt naar een hogere functie, kun je ook een salarisverhoging verwachten om je verhoogde verantwoordelijkheden te weerspiegelen.
- Bij het behalen van doelen en resultaten: Als je een belangrijke bijdrage hebt geleverd aan het bedrijf, zoals het behalen van bepaalde doelen, het verhogen van de omzet of het verbeteren van de efficiëntie, kan je werkgever je belonen met een salarisverhoging.
Het is belangrijk om de salarisstructuur en -beleid van je bedrijf te begrijpen en om openlijk met je manager te communiceren over je doelen en verwachtingen. Op deze manier maak je de beste kans om een salarisverhoging te krijgen wanneer je er recht op hebt.
In 5 stappen vragen om salarisverhoging
1. Bereid je goed voor
Zet voor het gesprek jouw argumenten voor een salarisverhoging op een rij. Op die manier kom je tijdens het gesprek overtuigend en zeker van jezelf over. Bepaal voor het gesprek waarom je salarisverhoging wilt en hoe hoog het bedrag moet zijn. Vergelijk bijvoorbeeld jouw salaris met dat van collega’s. Of doe online een salarischeck om te zien wat collega’s in dezelfde functie ergens anders verdienen. Onderzoek goed wat het salarisbereik is voor jouw functie, zodat je een idee hebt van wat redelijk is om te vragen.
Verzamel daarnaast informatie over je prestaties en verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om te weten hoe jouw prestaties en verantwoordelijkheden zich verhouden tot die van je collega’s en het bedrijf als geheel. Verzamel informatie over je recente prestaties en neem nota van extra taken of verantwoordelijkheden die je hebt opgepakt sinds je laatste salarisverhoging. Geef ook aan waarom je denkt dat je een salarisverhoging verdient en waarom je denkt dat het genoemde bedrag redelijk is.
2. Bedenk hoeveel je precies wilt verdienen
Bedenk wat het bedrag maximaal en minimaal moet zijn. Je stelt als eerste het maximale bedrag voor. Wees niet te voorzichtig, maar bedenk dat je voorstel wel haalbaar moet zijn. Lager dan het minimale bedrag wil je niet gaan. Op deze manier maak je ruimte om te onderhandelen. Zet bij al deze bedragen het (bruto) maandsalaris en jaarsalaris op papier.
3. Plan een afspraak
Plan een afspraak met je werkgever om het gesprek over salarisverhoging te voeren. Geef duidelijk aan waarover je wilt praten, zodat je werkgever zich kan voorbereiden.
4. Het gesprek zelf
Spreek aan het begin van het gesprek duidelijk met je werkgever af of je het hebt over (bruto) maand- of jaarsalarissen. En of je de wettelijk verplichte 8% vakantietoeslag hierin wel of niet hebt meegenomen. Zo voorkom je verwarring en daarmee verkeerde beslissingen.
Wees tijdens het gesprek realistisch over wat je vraagt. Het is belangrijk om een redelijk bedrag te vragen en je werkgever niet te overvragen. Geef ook aan dat je openstaat voor een gesprek over andere arbeidsvoorwaarden als een salarisverhoging niet mogelijk is. Luister goed naar de reactie van je manager en stel vragen om eventuele zorgen of bezwaren te begrijpen. Probeer een open en respectvolle dialoog te behouden.
Overweeg om alternatieven te bieden als je manager geen salarisverhoging kan geven. Misschien is er een andere vorm van compensatie mogelijk, zoals flexibele werktijden of extra vakantiedagen. Je moet daarom voorbereid zijn om te onderhandelen over je salaris. Houd de sfeer goed. Zit er niet meer in? Of niet zoveel als je had gedacht? Er is altijd een volgende keer, dus verpest de relatie niet.
5. Afspraken over salarisverhoging op papier
Heb je in het gesprek afspraken gemaakt over een hoger salaris? Zorg ervoor dat er duidelijkheid is over de afspraken. Laat de afspraken op papier zetten. Natuurlijk de nieuwe bedragen, maar ook de datum waarop de wijzigingen ingaan. Bekijk je eerstvolgende salarisstrook goed of je nieuwe salaris klopt met de gemaakte afspraken. Zet alles duidelijk papier en zorg ervoor dat beide partijen ze begrijpen en ondertekenen.