Ga naar de inhoud

Royals en voetbal: dit gebeurt nu achter de schermen bij de wedstrijden

royals bij sportwedstrijden

Voetbal is een van de meest geliefde sporten ter wereld en het is geen verrassing dat zelfs koninklijke families en wereldleiders enthousiast worden bij het zien van hun nationale team in actie. Pieter van Vollenhoven is ook sportfanaat, kreeg hij het ervan aan zijn hart? 

Veel gedoe: royals en andere hooggeplaatsten bij het EK

Pieter van Vollenhoven volgde vol spanning de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije tijdens het Europees kampioenschap voetbal. “Fantastisch Nederland naar de halve finale. Wat een gevecht en wat een spanning, en een groot wonder dat ik nog leef!”, schreef de echtgenoot van prinses Margriet op X.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Ook zijn zoon Pieter-Christiaan deelde zijn enthousiasme op X. “Spannend, we zijn door. Dank NED!!!”, aldus Pieter-Christiaan.

Oranje won in Berlijn met 2-1 van Turkije. In de halve finale neemt Nederland het op tegen Engeland. De euforie was groot voor de fans van het Nederlands elftal. Oranjefans kregen een bon voor getoeter na overwinning op Turks elftal. Natuurlijk was het niet het getoeter van Pieter, want die weet als voormalig voorzitter van Veilig Verkeer Nederland wel dat dit gevaar veroorzaakt in het verkeer.

Ook koning Willem-Alexander is een groot voetballiefhebber. De kans dat hij vanavond live de wedstrijd bijwoont is klein omdat het koningspaar op vakantie is naar een van de Griekse eilanden. Prins William van Engeland is er vanavond overigens wel bij.

Achter de schermen

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe, achter de schermen, als leden van koningshuizen en andere hooggeplaatste leiders op de tribunes zitten?

Bij koningshuizen is er een uitgebreide planning om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Dit omvat het organiseren van privéloges in het stadion, waar de royals in alle comfort en veiligheid genieten van de wedstrijd. De voorbereidingen zijn vaak al weken van tevoren.

De logistiek rond het transport van de royals naar het stadion is eveneens cruciaal. Er is vaak een strikt reisschema opgesteld om verkeersproblemen te vermijden en de veiligheid te waarborgen. Dit betekent meestal een politie-escorte en soms zelfs het afsluiten van hele wegen om te zorgen voor een soepele doorgang.

De Koninklijke loges

Eenmaal in het stadion neemt de koninklijke familie plaats in een speciale loge, die vaak voorzien is van alle luxe die je kan bedenken. Deze loges zijn niet alleen comfortabel, maar bieden ook een uitstekend zicht op het veld. De catering is van topkwaliteit, met een selectie van hapjes en drankjes die speciaal zijn samengesteld om de royals in de watten te leggen.

Het is ook gebruikelijk dat andere hooggeplaatste gasten, zoals politici en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, worden uitgenodigd om samen met de royals van de wedstrijd te genieten. Dit biedt een unieke gelegenheid voor informele gesprekken en het versterken van diplomatieke banden.

Bekijk hier de Instagram-post van Prins William tijdens het EK >>

Het juichen en de etiquette

Hoewel royals bekend staan om hun beheerste en waardige uitstraling, kunnen zelfs zij het niet laten om enthousiast mee te leven met de wedstrijd. Dit levert soms bijzondere beelden op van koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen die juichen en klappen bij een doelpunt van hun team. Toch wordt er altijd rekening gehouden met de etiquette. Overdreven uitbundigheid wordt vermeden, vooral wanneer er camera’s in de buurt zijn.

Achter de schermen

Na de wedstrijd is er vaak een besloten receptie of diner waar de royals en hun gasten de kans krijgen om na te praten over de wedstrijd. Deze bijeenkomsten zijn meestal informeel en bieden een gelegenheid voor ontspanning na de spanning van de wedstrijd.

Het kan ook gebeuren dat de royals de spelers van hun nationale team ontmoeten, vooral als het team een belangrijke overwinning heeft behaald. Dit zijn vaak gedenkwaardige momenten voor de spelers, die de kans krijgen om hun heldendaden te bespreken met hun koninklijke supporters.

De invloed van royals op voetbal

Het enthousiasme van koninklijke families voor voetbal heeft vaak een positieve invloed op de sport. Hun aanwezigheid bij wedstrijden draagt bij aan de populariteit van het team en de sport in het algemeen. Bovendien zorgen koninklijke sponsors en liefdadigheidsinitiatieven ervoor dat er meer middelen beschikbaar zijn voor de ontwikkeling van voetbal.

Terwijl de camera’s gericht zijn op het veld, vindt er achter de schermen een wereld van planning en diplomatie plaats die net zo fascinerend is als de wedstrijd zelf.

Dus de volgende keer dat je een glimp opvangt van een royal in het stadion, weet je dat er een heel team achter de schermen hard heeft gewerkt om dat moment mogelijk te maken.

Bronnen: X. Hoofdfoto: Pieter van Vollenhoven met Prinses Margriet in het Thialf stadion in Heerenveen. Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images.

Meer over: