Ga naar de inhoud

Waarom dragen de royals een rode klaproos (of meerdere) tijdens ‘Remembrance Day’?

Klaproos, The Red Poppy symbool remembrance day

Prinses Kate, koning Charles en andere leden van de Engelse koninklijke familie waren afgelopen zondag aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst ‘Remembrance Day’. Ze betuigden eer aan de Britse troepen die vochten in de Eerste – en Tweede Wereldoorlog.

Een opvallend symbool tijdens deze herdenking is de rode klaproos. Waarom dragen ze die eigenlijk? Je leest het in dit artikel.

Herdenkingsklaproos is het symbool van respect en herinnering

Op 11 november viert het Britse Gemenebest ‘Remembrance Day’, waarop veel mensen een speldje van een rode klaproos, de ‘Red Poppy’ genaamd, dragen als eerbetoon aan degenen die vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Klaproos symbool: sterk maar teer

De betekenis van de klaproos als herdenkingssymbool ontstond doordat deze bloem – sterk maar teer – veel voorkwam in het door oorlog geteisterde landschap aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. Majoor John McCrae, een lid van de Canadese veldartillerie, schreef het beroemde gedicht ‘In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen‘, waarin hij de rode bloem op de graven beschreef. Het symboliseerde het offer van de gevallenen en het verfraaien van het verwoeste landschap in tijden van oorlog.

Leonard Cohen draagt het gedicht van McCrae voor, met beelden uit de Eerste Wereldoorlog. Tekst gaat onder de video verder >>

Wanneer draagt men de herdenkingsklaprozen?

De prinses van Wales draagt haar 3 klaproosspeldjes (net als Queen Elisabeth dit altijd deed) op de linkerborst. Dicht bij haar hart. Dit als teken van diepe verbondenheid met het herdenkingsdoel.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Waarom draag Prinses Kate 3 klaproos speldjes?

Voor zover wij weten zijn er geen specifieke openbare verklaringen over waarom prinses Kate 3 rode klaprozen draagt. Het aantal klaprozen dat iemand draagt, is vaak een persoonlijke keuze en heeft verschillende betekenissen.

Hier zijn een paar mogelijke redenen waarom iemand ervoor kiest om meerdere rode klaprozen te dragen:

  1. Meerdere familieleden of vrienden herdenken: Soms dragen mensen meerdere rode klaprozen als eerbetoon aan meerdere familieleden of vrienden die hebben gediend in oorlogen. Elke klaproos vertegenwoordigt dan een specifiek persoon.
  2. Intensere persoonlijke betekenis: In sommige gevallen kan het dragen van meerdere klaprozen wijzen op een diepere persoonlijke betrokkenheid bij oorlogsherdenking. Het kan betekenen dat de drager een nauwe band heeft met het militaire verleden en meerdere individuen wil eren.
  3. Symbolische steun: Het dragen van meerdere klaprozen is vaak een vorm van symbolische steun voor alle militairen die hun leven opofferden. Het toont solidariteit met het bredere doel van herdenking en respect voor degenen die dienden.
  4. Erkenning van meerdere conflicten: Sommige mensen dragen meerdere klaprozen om deel te nemen aan de herdenking van verschillende oorlogen en conflicten, niet alleen beperkt tot de Eerste Wereldoorlog. Dit kan een bredere erkenning zijn van het offer dat militairen brengen in diverse situaties.

Kortom, het dragen van meerdere rode klaprozen is vaak een persoonlijke keuze die voortkomt uit individuele ervaringen, betrokkenheid en respect voor degenen die hun leven gaven in dienst van hun land.

Is de rode kleur van de klaproos de kleur van bloed?

De rode kleur van de bloem symboliseert niet bloed, maar is de natuurlijke kleur van de klaproos. Vaak heeft de speld een zwart midden, zoals bij Kate te zien is. Soms wordt een groene steel of blaadje toegevoegd. De reden dat de royals en andere aanwezigen van deze herdenkingsbijeenkomsten een klaproos gemaakt van stof dragen is omdat klaprozen, wanneer je ze plukt, direct hun bladeren laten vallen. Je kunt klaprozen dan ook niet in een vaas zetten, dan valt het boeket meteen uit.

Tip: Misschien is het een mooi symbool om komend voorjaar veel klaprozenzaadjes te strooien in onze bermen: maar dan om meer bewustzijn te creëren voor al het leed van slachtoffers van oorlogsgeweld in de wereld.

Foto: Photogerrard.

Meer over: