Ga naar de inhoud

Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stopt na 15 jaar

Aboutaleb

Na 15 jaar toegewijde dienst vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het genoeg geweest. Hij legt aan het einde van dit jaar zijn functie neer. Onder zijn leiderschap heeft Rotterdam een enorme transformatie ondergaan en volop geprofiteerd van zijn kwaliteiten.

‘Fantastische vent die verbindend werkt’

Aan tafel bij talkshow Oranjewinter met Hélène Hendriks werd al druk gespeculeerd over wie de opvolger van Aboutaleb moet worden. Daarbij viel de naam van Hugo de Jonge, demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Ook werd stilgestaan bij de barstjes die zijn burgermeesterschap vertonen. Het niet willen hijsen van de Israëlische vlag op het stadhuis aan de Coolsingel is daar een voorbeeld van. “Maar voor de rest is het een fantastische vent die verbindend werkt.”

Bekijk het fragment uit Oranjewinter. Tekst gaat onder video verder >>

Aboutaleb als nieuwe leider PvdA

Over de vraag wat Aboutaleb gaat doen, gaan ook al allerlei verhalen rond. Hij wordt de nieuwe PvdA-leider. Velen hebben daarop hun hoop gevestigd. De huidige PvdA-voorman Frans Timmermans ligt namelijk niet zo lekker bij zijn achterban. Aboutaleb streeft hem voorbij qua populariteit.

Aboutaleb’s prestaties als burgemeester

De eerste burger van Rotterdam vindt zelf dat het tijd is om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Rotterdam ontwikkelde zich tijdens zijn ambtsperiode tot een bloeiende en aantrekkelijke havenstad die internationaal aanzien heeft. Ondanks uitdagingen zoals een financiële crisis en de coronacrisis, leidde Aboutaleb de stad bekwaam en veilig door moeilijke tijden. Hij zegt de coranacrisis als zwaarste periode te hebben ervaren.

Hoe een nieuwe burgemeester te kiezen

Het Rotterdamse raadslid Co Engberts (PvdA) prijst hem voor zijn toewijding en uit zijn droefheid over zijn vertrek. “Onder zijn leiding is Rotterdam in 15 jaar veranderd in een aantrekkelijke stad die groeit en bloeit”, zegt hij.


De Rotterdamse PvdA heeft het idee geopperd om inwoners te betrekken bij het kiezen van een nieuwe burgemeester. De socialisten benadrukken de noodzaak om hun mening te horen over wat voor type burgemeester ze wensen. De partij denkt aan het houden van enquêtes en bewonersbijeenkomsten om tot een profielschets te komen.

Bron: Nederlands Dagblad, Oranjewinter. Foto/video: Talpa

Meer over: