Ga naar de inhoud

Rotavirus-infectie, dit moet je erover weten


Het rotavirus is een besmettelijke ziekte waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Koorts, misselijkheid, overgeven en heftige diarree zijn veel voorkomende symptomen. Dit virus komt momenteel veel in Nederland voor.

Lees hier alles over de rotavirus-infectie. 

Wat is een rotavirus-infectie?

Een rotavirus-infectie is een besmettelijke ziekte. Als je deze infectie hebt opgelopen, zijn je maag en darmen ontstoken. Je hebt hoge koorts, bent misselijk, moet veel overgeven en hebt last van waterdunne diarree. Deze klachten duren normaliter 4 tot 6 dagen. 

Hoe verspreidt het virus zich?

Het rotavirus verspreidt zich via de ontlasting. Meestal krijgen mensen na een bezoekje aan het toilet het virus aan de handen, raken zo besmet of besmetten iemand anders. Voorwerpen kunnen ook besmet raken. De kans dat je het oploopt is groot in restaurants, tijdens het boodschappen doen of bij een bezoek aan de kinderopvang. Door steeds goed je handen te wassen, verminder je de kans op een rotavirusinfectie. 

Bij wie komt een rotavirusinfectie voor?

Het rotavirus komt vooral bij jonge kinderen voor, met name als ze 6 tot 24 maanden oud zijn. Kinderen drogen door de hevige diarree snel uit. Daarom belanden jaarlijks 3.500 kinderen met een rotavirusinfectie in het ziekenhuis. Bijna ieder kind krijgt voor zijn 5e jaar het rotavirus. Mensen kunnen het rotavirus meerdere keren krijgen. Hoe vaker je het krijgt, hoe minder de klachten. Zo kan het ook zijn dat iemand van 50 jaar oud wel besmet is, maar geen ziekteverschijnselen heeft. 

Kan je je beschermen tegen het rotavirus?

Een goede hygiëne is sowieso belangrijk. Baby’s van 6 weken of ouder kunnen een vaccinatie krijgen tegen het rotavirus. Dit is geen prik, maar een drankje. Deze vaccinatie is momenteel op eigen kosten en op recept verkrijgbaar. RIVM streeft ernaar om deze vaccinatie in 2024 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma, dan wordt dit medicijn hopelijk verplicht gesteld. Wel zo handig!

Meer over: