Ga naar de inhoud

Rosacea: de symptomen, oorzaken en behandeling van rode wangen

rode wangen, huidaandoening

Rode Wangen. Hoe komt het en wat kun je ertegen doen? Heb je weleens last van die ongewenste blos op je wangen die maar niet lijkt te verdwijnen? Het zou kunnen dat je te maken hebt met een veelvoorkomende huidaandoening genaamd rosacea.

Wat is Rosacea en waarom krijg je rode wangen?

Rosacea is een chronische huidaandoening die vaak gepaard gaat met roodheid op het gezicht, met name op de wangen en de neus. En soms ook puistjes en ontstekingen. Mensen met rosacea ervaren vaak niet alleen fysieke symptomen, maar ook emotionele en psychische gevolgen door de zichtbare veranderingen in hun uiterlijk. Het exacte mechanisme achter rosacea is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt gerelateerd te zijn aan ontstekingsreacties en verwijde bloedvaten onder de huid.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van rosacea, waaronder genetica, blootstelling aan zonlicht, en bepaalde voedingsmiddelen. Het is een aandoening die vooral volwassenen treft en vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ziet rosacea eruit?

De symptomen van rosacea variëren van persoon tot persoon, maar één van de meest voorkomende tekenen is een constante roodheid in het gezicht, met name op de wangen en neus. 

  1. Rode wangen en neus: het meest opvallende symptoom van rosacea is de aanhoudende roodheid, die lijkt op een blos.
  2. Bultjes en puistjes: rosacea kan ook leiden tot kleine bultjes en puistjes op de getroffen gebieden.
  3. Zichtbare bloedvaten: in sommige gevallen zijn de bloedvaten onder de huid zichtbaar, waardoor de roodheid intenser lijkt.

Verschil tussen rosacea en couperose

Couperose en rosacea worden vaak verward vanwege de gelijkenis in symptomen, maar het zijn wel degelijk verschillende aandoeningen. Couperose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van meestal onschuldige, maar zichtbare, rode bloedvaatjes in de huid, terwijl rosacea een complexere aandoening is die naast rode wangen en bloedvaatjes ook ontstekingen en puistjes kan veroorzaken.

Oorzaken van rosacea

De oorzaak van rosacea is nog niet volledig duidelijk, het is waarschijnlijk een combinatie van genetische, omgevings- en huidaandoeningen die de bloedvaten en het immuunsysteem beïnvloeden. Blootstelling aan zonlicht, stress, warme dranken en gekruid voedsel worden ook beschouwd als potentiële triggerfactoren.

De factoren die rosacea verergeren

Rosacea verergert door diverse factoren, waaronder blootstelling aan extreme temperaturen, alcoholconsumptie, het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten en zelfs hevig sporten. Het is belangrijk dat mensen met rosacea deze triggerfactoren vermijden om hun symptomen te beheersen.

Informatie over effectieve behandelingen

Is rosacea te genezen? Helaas is er geen bekende genezing voor rosacea. Het is echter wel beheersbaar met de juiste behandeling en levensstijl aanpassingen.

Gelukkig zijn er diverse behandelingen beschikbaar om de symptomen van rosacea te verlichten. Deze variëren van topische crèmes en gels tot lasertherapie en orale medicatie, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Dermatologen kunnen medicijnen, lasertherapieën en huidverzorgings adviezen voorschrijven om de symptomen te verminderen. Het is echter belangrijk om een professionele diagnose te laten stellen voordat met een behandeling wordt gestart.

Welke crèmes en geneesmiddelen tegen rode wangen

Dermatologen kunnen crèmes en geneesmiddelen voorschrijven die specifiek zijn ontwikkeld om ontstekingen en roodheid te verminderen, waardoor de huid wordt gekalmeerd en opflakkeringen worden voorkomen.

Advies van een dermatoloog

Het is essentieel om professioneel advies in te winnen bij een dermatoloog voor de behandeling van rosacea. Een dermatoloog stelt dan een behandelplan op dat is afgestemd op de individuele behoeften en de ernst van de aandoening.

Wat kan je zelf doen?

Ontdek hieronder enkele nuttige tips om de symptomen te verminderen en je huid te kalmeren:

  1. Zonbescherming: bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken.
  2. Milde huidverzorging: kies voor milde, hypoallergene huidverzorgingsproducten om irritatie te voorkomen.
  3. Gezonde voeding: vermijd voedingsmiddelen en dranken die bekende triggers voor rosacea kunnen zijn, zoals gekruid eten en alcohol.
  4. Hydratatie: houd je huid goed gehydrateerd met een niet-irriterende moisturizer om droogheid te verminderen.

Zijn mensen met een lichte huid meer vatbaar voor rosacea?

Mensen met een lichte huid worden over het algemeen beschouwd als meer vatbaar voor rosacea in vergelijking met mensen met een donkere huidskleur. Dit kan te wijten zijn aan de gevoeligheid van hun bloedvaten en de neiging om sneller te blozen.

Verband tussen blozen en rosacea

Het is bekend dat mensen die van nature gemakkelijk blozen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van rosacea. Het frequente blozen verzwakt de bloedvaten in het gezicht en dat leidt tot de vorming van blijvende rode wangen en zichtbare bloedvaatjes.

Meer kans op rosacea bij familieleden?

Er is een verband tussen familiegeschiedenis en het risico op het ontwikkelen van rosacea. Mensen met familieleden die ook rosacea hebben, hebben een grotere kans om de aandoening te ontwikkelen, wat wijst op een genetische component in de ontwikkeling van rosacea.

Hoe kun je rosacea voorkomen?

Hoewel het niet altijd haalbaar is om rosacea volledig te voorkomen, is het wel mogelijk om specifieke maatregelen te nemen om het risico op opflakkeringen te minimaliseren. Dit omvat het vermijden van bekende triggerfactoren, het beschermen van de huid tegen de zon, en het gebruik van milde huidverzorgingsproducten. Het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van agressieve behandelingen die de huid kunnen irriteren, zijn ook essentiële stappen om het optreden van symptomen te beperken.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: