Momenteel heeft 76% van alle Nederlanders een rookmelder thuis. Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder in iedere woning verplicht. Deze wettelijke verplichting bestaat sinds 2003 al voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.
Dit betekent het voor jou én hier moet je op letten bij het kopen van een rookmelder.
Nieuwe wetgeving die levens gaat redden
Vanaf 1 juli 2022 is het Bouwbesluit vernieuwd. Dit document bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Het huidige Bouwbesluit is sinds 1992 van kracht en zorgt dat alle bouwvoorschriften in heel Nederland gelijk zijn. Het Bouwbesluit is voor het laatst in 2012 geupdated.
Brandweer Nederland en gemeenten hebben geadviseerd om rookmelders in iedere woning te verplichten. Tussen 2008 en 2017 kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen om het leven door woningbranden. In de nacht werkt je reuk niet, waardoor je niet ruikt dat er brand is. Daarom vallen de meeste slachtoffers ‘s nachts, door het inademen van rook. Je gehoor werkt gelukkig wel – waardoor een rookmelder essentieel is. Deze detecteren de rook en zullen je alarmeren. Door deze nieuwe wetgeving kan het aantal slachtoffers tot 18 teruggedrongen worden, werd in een risicoanalyse vastgesteld.
Wat betekent deze nieuwe wetgeving voor jou?
Een rookmelder redt levens, mag dat duidelijk zijn. Sinds 2003 zijn ze daarom al verplicht in nieuwbouwwoningen. Waarom nog niet voor alle woningen? Brand maakt geen onderscheid tussen nieuwe en bestaande bouw. Er is voor 1 juli 2022 gekozen om huiseigenaren voldoende tijd te geven om zich op de nieuwe regel voor te bereiden en om te voorkomen dat er bij de leveranciers te weinig melders beschikbaar zijn. Hier waren miljoenen rookmelders voor nodig. Dat zijn er een hele hoop!
Rookmelders zijn per 1 juli 2022 verplicht op/in:
- Nieuwbouw
- Bestaande bouw
- Iedere bouwlaag van een woning
- Alle vluchtroutes
- In kamerwoningen (bijv. studentenhuizen) in iedere kamer
Een rookmelder, waar moet je op letten bij aanschaf?
Er worden geen eisen gesteld aan rookmelders, een melder met batterijen is voldoende. Desondanks is het zeker aan te raden om niet voor een standaard melder te gaan, maar voor een slimme melder. Zo’n melder past precies bij jouw woonsituatie. Ze geven naast hun akoestische signaal ook een belletje naar je telefoon of sturen een push- of mailbericht. Super handig, helemaal als je niet thuis bent. Omdat je ook informatie krijgt waar de brand precies woedt, ben je altijd op de hoogte. Zorg dat je een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar aanschaft en dat de melder voldoet aan de NEN-14604 en een CE keurmerk heeft. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig.
Wie is er verantwoordelijk voor een rookmelder?
Ben je huiseigenaar? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. Als je een woning huurt, is de verhuurder hier verantwoordelijk voor. Als huurder ben je wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Heb je vanaf vandaag geen rookmelder in huis hangen, dan riskeer je een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.
Dit is het verschil tussen een brandmelder en een rookmelder.