Ga naar de inhoud

Roken weer fors duurder geworden: bijna 25 euro voor pakje shag 

roken

Roken is sinds 1 april – het is geen grap – weer fors duurder geworden. Betaalde je vorige maand gemiddeld 9 euro voor een pakje sigaretten, nu is dat 11,10 euro. De prijs van een pakje shag van 50 gram stijgt van 17 euro naar – schrik niet – 24,62 euro.

Omdat winkeliers nog voorraad hebben, kan het even duren voordat je als roker die hogere prijs betaalt.

Meeste effectieve maatregel tegen roken

Met de hoogste prijsstijging ooit wil de overheid in 2040 een rookvrije generatie creëren. De doelstelling is dat tegen die tijd nog maar maximaal 5% van de bevolking rookt, en dat jongeren dan helemaal niet meer roken.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds juichen de prijsverhoging toe. Ze zeggen dat het duurder maken van tabak de meeste effectieve maatregel tegen roken is.

Besparing van 4000 euro per jaar

Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen geeft aan dat uit internationaal onderzoek blijkt dat de prijsstijging zorgt dat een aantal rokers stopt, maar het zal niet massaal zijn. “Gedrag aanpassen is niet zo makkelijk. Verslaving speelt daarbij een grote rol”, aldus Van Ooijen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij wijst er op dat stoppen met roken je fors financieel voordeel oplevert. “Het geld dat je overhoudt als je stopt is een goede motivatie. Wie voorheen een pakje per dag wegpafte bespaart 4000 euro per jaar.” 

Hoge prijs als afschrikmiddel

Gemiddeld leeft een roker 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Rokers hebben met name een grotere kans om ziekten als kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. En daarmee stijgen de zorgkosten in Nederland.

Van Ooijen wil vooral voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De hoge prijs voor tabak moet afschrikken. “En we moeten mensen die roken helpen om te stoppen”, vertelt Van Ooijen. “Sommigen zeggen: dit ga ik niet betalen, dus die stoppen. Mensen die roken en niet kunnen stoppen, gaan toch proberen om minder te roken.”

Op advies van de wetenschap

Waar de prijsstijging eindigt, valt niet te zeggen. In Australië kost een pakje sigaretten momenteel omgerekend zo’n 25 euro. Van Ooijen: “Het wordt elk jaar opnieuw besloten door het kabinet. Het afgelopen jaar hebben we voor een verhoging van 10% gekozen. Dat is ook wat de wetenschap ons adviseert.”

Tabak wordt over de grens gehaald

Steeds meer rokers halen nu hun tabak uit het buitenland om de prijsstijgingen te omzeilen Maar ook die ontwikkeling wordt aangepakt door de overheid door met de goedkope landen in overleg te treden en uit te leggen wat ons rookbeleid is. Zo heeft Duitsland al interesse getoond in de Nederlandse aanpak.

Bronnen: WNL en RTL. Foto: Oneinchpunh voor Canva

Meer over: