Ga naar de inhoud

Rode Kruis ziet sterke toename voedselhulp

Voedselhulp

Het Rode Kruis in Nederland maakt melding van een flinke toename in de vraag naar voedselhulp. Algemeen directeur Harm Goossens toont aan dat naast de stijgende vraag naar hulp, de verbeterde samenwerking met andere instanties maakt dat meer mensen bereikt kunnen worden.

Voedselhulp wordt structureel

Afgelopen jaar steeg de vraag naar voedselhulp met 18 procent, ten opzichte van het jaar daarvoor. De organisatie deelde bijna 255.000 boodschappenkaarten uit. De hulp van het Rode Kruis is oorspronkelijk bedoeld om tijdelijke noodhulp te verlenen. Nu lijkt het Rode Kruis structurele noodhulp in de vorm van voedselhulp te bieden. Na ongeveer een half jaar probeert de organisatie mensen door te verwijzen naar meer permanente hulpbronnen, zoals de Voedselbank of lokale overheidsinitiatieven. Ondanks deze inspanningen, is er een voortdurende behoefte aan langdurigere ondersteuning.

Samenwerking met andere organisaties

Het Rode Kruis streeft ernaar om meer organisaties aan hun netwerk toe te voegen om zo nog meer mensen te kunnen helpen. Goossens benadrukt: “We willen volgend jaar zoveel mogelijk mensen in voedselnood blijven helpen met een boodschappenkaart, het liefst met een kaart die in alle levensmiddelenwinkels te gebruiken is.”

Onderwijsinstellingen bieden hulp

Ook Nederlandse scholen dragen hun steentje bij om de toenemende voedselonzekerheid aan te pakken. Ze doen dit vaak door gratis maaltijdprogramma’s aan te bieden aan hun leerlingen. Deze programma’s worden momenteel door zo’n 1.900 scholen in heel Nederland aangeboden, een stijging van bijna 600 scholen sinds mei. Sommigen bieden boodschappenkaarten aan minderbedeelde gezinnen aan, terwijl anderen maaltijden rechtstreeks op school verzorgen.

Groeiende voedselonzekerheid

De toegenomen vraag naar voedselhulp en het groeiende aantal schoolprogramma’s wijzen op de groeiende voedselonzekerheid in Nederland. Dit onderstreept het belang van een goede samenwerking tussen verschillende organisaties om zo goed mogelijk aan deze dringende behoefte invulling te geven.

Bron: Nu. Foto: AndreyPopov by Canva

Meer over: