De vloer boenen op je knieën is verleden tijd, de bezem door het huis halen ook en binnenkort kan zelfs de stofzuiger naar het museum. Want hier is hij dan, de robotstofzuiger. Hij poetst, hij veegt en hij zuigt – en je hoeft er zelf helemaal niks aan te doen. Nouja, bijna niks.
Een huisvrouw van honderd jaar geleden zou niet geloven hoe makkelijk we het huishouden tegenwoordig kunnen bestieren. De was in een tobbe, met een wringer? Dat doen de wasmachine en de droger voor ons. Met z’n allen aan de afwas, zingend kopjes afdrogen en pannen schrobben? In de meeste keukens zoemt de vaatwasser. En dan hebben we nog een keukenkast vol handige huishoudelijke apparaten zoals een hetelucht-friteuse, een keukenmachine voor al het hak- en snijwerk en een waterkoker voor een snel kopje thee.
Het ontstaan van de robotstofzuiger
De eerste robotstofzuiger werd in 1997 aan het publiek getoond. Het was een uitvinding van het Zweedse bedrijf Electrolux. Een lachwekkend apparaat, vonden de meeste mensen toen. De Roomba, een Amerikaanse uitvinding, was de eerste robotstofzuiger die op de markt werd gebracht. Direct na de lancering in 2002 was het een grote hit, en nu zijn robotstofzuigers van allerlei merken te koop.
Robotstofzuigers vergelijken
Gewoon stofzuigen, meer niet
Wat doet een robotstofzuiger eigenlijk? Eenvoudige stofzuigers zijn niet echte robots: de platte schijf van een paar centimeter dik, doorsnee maat dinerbord, zoeft door de kamer, de borsteltjes vegen stof en vuiltjes in de zuigmond. Ze zijn zo laag dat ze makkelijk onder de bank, onder het bed en onder de kasten komen. Botsen ze ergens tegenaan, dan draaien ze een slag. Ze zijn oplaadbaar, aan een speciaal kabeltje vullen ze hun batterij en als ze tijdens het stofzuigen een lege batterij hebben, piepen ze en blijven ze liggen waar ze zijn gestrand. Is de kamer gezogen, dan leeg je het reservoir – waar stof en haren in worden opgevangen – boven de prullenbak. Robot weer aan de oplader, tot de volgende stofzuigbeurt.
Deze eenvoudige robotstofzuigers zijn niet erg duur, prima om mee te beginnen. Ze werken niet heel grondig en soms slaan ze hoekjes van de kamer over. Als tussendoor-stofzuiger zijn ze goed geschikt, maar waarschijnlijk moet je zelf ook nog af en toe de (gewone) stofzuiger pakken om de boel echt grondig te zuigen.
Vergelijk de verschillende robotstofzuigers hier
Programmeer ‘m in: daar staan de meubels, daar is de trap
Duurdere robotstofzuigers werken met gebiedsafbakening. Dat wil zeggen dat ze een geheugen hebben, waar je de kamer in programmeert. De robot onthoudt een plattegrond van de kamer, en weet precies waar hij moet schoonmaken. Zo kun je ook aangeven dat hij bepaalde stukken van de kamer kan overslaan, bijvoorbeeld waar het kleed ligt. In datzelfde geheugen programmeer je in waar de trap is, zodat de stofzuiger daar niet af kan kukelen, en waar alle meubels staan, zodat hij er netjes omheen manoeuvreert en er niet tegenaan botst. Sommige robotstofzuigers kun je bedienen met een app of met je stem.
Is de batterij op? Dan rijden ze vanzelf terug naar hun oplaadstation, en als ze hun route nog niet helemaal hadden gereden, gaan ze eenmaal opgeladen gewoon verder op de plek waar ze waren gebleven. Verder doet deze stofzuiger alles wat een gewone stofzuiger kan. Ze zijn er met speciale hepa-filters, die huisstofmijt en dierenharen goed weghalen.
Hij poetst, hij veegt, hij dweilt: robotstofzuiger als alleskunner
Sommige robotstofzuigers hebben ook een dweilfunctie. Je vult het reservoir met een sopje, bijvoorbeeld met speciaal laminaatreiniger of gewoon een scheutje allesreiniger, en hij poetst meteen de vloer schoon. Natuurlijk is zo’n dweilfunctie niet net zo grondig als een sopbeurt met een mop, maar de stofzuiger neemt de hele vloer vochtig af en dat scheelt een hoop stof en vlekjes. Bij de meeste stofzuigers kun je inprogrammeren wanneer je wilt dat hij gaat schoonmaken. Handig, dan hoef je er niet elke dag zelf aan te denken. En bovendien kun je het zo instellen, dat je huis wordt gestofzuigd als je zelf niet thuis bent. Terwijl jij lekker een rondje fietst, rijdt je stofzuiger een rondje door je huis. Geniaal! Jammer dat hij niet ook een kopje koffie kan zetten of de kattenbak verschonen, maar wie weet, binnenkort?
Lees ook:
– Schoonmakeritis te pakken? Zo maak je je hele huis schoon, van zolder tot kelder
– Ieuw, die aangekoekte bakplaat! 3 manieren om ‘m snel schoon te maken