
Veel kankerpatiënten die zijn uitbehandeld, zoeken hun toevlucht tot alternatieve therapieën in het buitenland. 1 van de behandelingen die de laatste tijd aan populariteit wint, is dendritische celtherapie (DCT). Maar volgens het Europees Medicijnagentschap (EMA) is die ontwikkeling zorgwekkend. Het agentschap waarschuwt voor het gebruik van deze experimentele therapie, die niet is goedgekeurd binnen de reguliere zorg.
Therapie van €40.000
Op het forum van Kanker.nl delen patiënten ervaringen met alternatieve behandelopties. Zo vertelt een patiënt met blaaskanker over zijn reis naar Immucura, een privékliniek in Spanje die DCT aanbiedt. De behandeling, die al snel meer dan €40.000 kost, wordt gepresenteerd als een innovatieve vorm van immunotherapie waarbij het immuunsysteem buiten het lichaam wordt geactiveerd.
Hoewel sommige patiënten hoopvolle verhalen horen over klinieken in Spanje en Duitsland, is de effectiviteit van de therapie nog niet wetenschappelijk bewezen. In Nederland wordt DCT uitsluitend in onderzoeksverband toegepast in 2 academische ziekenhuizen.
Serieuze gezondheidsrisico’s
Volgens het EMA brengen niet-geregistreerde zogeheten Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s) serieuze risico’s met zich mee. De behandelingen kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen, zonder dat er voldoende bewijs is voor hun werkzaamheid. Bovendien vinden de behandelingen vaak plaats zonder toezicht van een eigen arts, wat de risico’s vergroot.
Weinig transparantie
Patiënten uiten zorgen over de hoge kosten en de beperkte informatievoorziening. “Je betaalt tienduizenden euro’s, maar je weet eigenlijk niet goed waar je aan begint”, aldus een gebruiker op Kanker.nl. Hoewel sommige klinieken positieve resultaten claimen, ontbreekt vaak onafhankelijk bewijs.
Volgens experts is het bovendien lastig om de kwaliteit van buitenlandse klinieken te beoordelen. De regelgeving rond medische behandelingen verschilt sterk per land. Wat in het ene land wordt toegestaan, kan elders verboden zijn.
Betrouwbare informatiebronnen
Trudy Straetemans, hoofdonderzoeker ATMP’s aan het UMC Utrecht, roept patiënten met kanker op om zich goed te informeren. Zij verwijst naar DARE-NL, een onafhankelijk platform met informatie over klinische studies met experimentele therapieën in Nederland. Deelname aan zo’n studie biedt patiënten toegang tot nieuwe behandelingen, maar dan binnen een gecontroleerde en veilige setting.
Toegang via onderzoek
Hoewel de hoop op nieuwe behandelmethoden begrijpelijk is, benadrukken artsen het belang van klinisch onderzoek. Alleen via zorgvuldig onderzoek kan worden vastgesteld of een behandeling werkt én veilig is voor bredere toepassing.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen:
NRC, kanker.nl