Het vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland is met een gemiddelde van 176.510 euro bijna dubbel zoveel als middenmoter Duitsland. Dit meldt kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van een onderzoek onder de 10 belangrijkste landen in de Europese Unie. Volgens dit onderzoek zijn Nederlanders de rijksten onder de inwoners van deze landen. De vermogens van Nederlanders staan ruim 4,5 keer hoger dan in Portugal, het land dat het laagst scoorde. We zijn dus de rijksten van Europa.
Sterke Nederlandse economie: rijksten van Europa
Deze resultaten komen niet als een verrassing, omdat Nederland al jaren bekend staat om zijn sterke economie, waardoor het op veel fronten leidt in de Europese Unie. De 1e plaats op het gebied van vermogen per hoofd van de bevolking is een bevestiging van het succes dat Nederland heeft bereikt.
Om te begrijpen waarom Nederland zo rijk is, moeten we eerst de verschillende factoren bekijken die hieraan bijdragen:
- Nederland heeft een geavanceerd economisch systeem waardoor bedrijven en individuen kunnen profiteren van fiscale voordelen.
- Nederland een hoog opgeleide bevolking, waardoor meer mensen in staat zijn om hoogwaardige banen te vervullen en meer inkomsten te genereren.
- Nederland heeft een goede infrastructuur voor het vervoer van mensen en goederen, waardoor bedrijven hun producten snel kunnen transporteren.
Sparen en beleggen
Het vermogen van particulieren in Nederland is de afgelopen 10 jaar gigantisch toegenomen, gemiddeld 7230 euro per jaar. Volgens Johan Geeroms, Risk Director bij Allianz, kan het vermogen op verschillende manieren groeien; door spaargeld opzij te zetten, maar ook door te beleggen. Nederland heeft samen met Finland veruit de hoogste beleggingsrendementen gehaald en daarvan geprofiteerd. Voor 2023 verwacht Geeroms een verbetering, maar met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 5 procent blijven de rendementen waarschijnlijk in het rood.
Koopkracht in Nederland – veel rijken in Nederland
Nederlanders hebben gemiddeld een koopkrachtcapaciteit van ruim 50 duizend euro. Dit is mede mogelijk gemaakt door onze open economie en onze rol in de transportsector. Rotterdam is 1 van de belangrijkste havens van Europa en Schiphol 1 van de belangrijkste luchthavens van ons continent. Daarnaast hebben we ook een florerende landbouwindustrie, waardoor Nederland een grote rol speelt in de voedselvoorziening van andere landen.
Wat maakt Nederlanders zo rijk?
Nederlanders lijken rijker te zijn dan andere Europeanen, maar waarom is dat precies? Om te begrijpen waarom Nederlanders zo rijk zijn, is het belangrijk om de geschiedenis van het land te begrijpen. Nederland heeft een lange geschiedenis van buitenlandse handel, waarvan de wortels terug gaan tot de 15e eeuw. Door deze buitenlandse handel kon Nederland enorme bedragen verdienen aan de import en export van goederen.
Belangrijke speler in financiële wereld
Daarnaast heeft Nederland altijd een belangrijke rol gespeeld in de financiële wereld. Nederlandse banken en verzekeringsmaatschappijen hebben een vermogen opgebouwd dat de basis vormt voor de welvaart in het land. Door deze financiële stabiliteit, hebben bedrijven de mogelijkheid gekregen om te investeren in Nederlandse industrieën. Nederland heeft een sterk fiscaal klimaat. Nederlanders profiteren van lagere belastingen en overheidssubsidies. Dit betekent dat Nederlanders meer geld over hebben om te investeren in onroerend goed, aandelen of andere financiële producten.
Kennis en infrastructuur
Nederlanders hebben een goed onderwijssysteem. Ze hebben toegang tot hoogwaardige educatieve instellingen, waarmee het land een voorsprong heeft in termen van kennis en vaardigheden. Dit betekent dat Nederlanders beter voorbereid zijn op toekomstige banen, wat leidt tot meer geld en welvaart. Ten slotte hebben Nederlanders ook voordeel van een goed uitgebouwde infrastructuur. Met een sterk vervoersnetwerk, goede internetverbindingen en uitgebreide energievoorzieningen, kunnen Nederlanders gemakkelijker toegang krijgen tot economische voordelen. Dit betekent dat Nederlanders meer kans hebben om hun bedrijven te vergroten en meer geld te verdienen.