Ga naar de inhoud

De nieuwe rijkste vrouw ter wereld: Alice Walton, erfgenaam van winkelgigant Walmart

Update:
Alice Walton rijkste vrouw Walmart

Alice Walton, erfgenaam van de Amerikaanse supermarktketen Walmart, is nu de rijkste vrouw ter wereld met een vermogen van meer dan 95 miljard dollar. Ze stoot hiermee de erfgename van cosmeticabedrijf L’Oreal van de troon. Wat doet deze vrouw met zoveel geld. Je leest het in dit artikel.

Alice Walton neemt de leiding

Onlangs is Alice Walton, de dochter van wijlen Walmart-oprichter Sam Walton, gekroond tot de rijkste vrouw ter wereld. Haar fortuin heeft voor het eerst de kaap van 95 miljard dollar bereikt. Het afgelopen jaar groeide haar vermogen spectaculair met 25 miljard dollar, vooral dankzij een indrukwekkende stijging van 42 procent in de waarde van Walmart-aandelen sinds januari.

Analisten verwachten zelfs dat haar vermogen nog verder gaat stijgen.

Lees ook: Verdubbeling vermogen rijkste 5 mensen tekent groeiende ongelijkheid.

Van L’Oreal naar Walmart

Tot voor kort hoorde deze titel toe aan Francoise Bettencourt-Meyers, de erfgename van L’Oreal. Het vermogen van Bettencourt-Meyers daalde dit jaar met 10 miljard dollar, waardoor ze nu 90 miljard dollar bezit. De aandelen van L’Oreal daalden 11 procent sinds januari.

Vorig jaar was de situatie nog omgekeerd; Bettencourt-Meyers was toen de rijkste vrouw ter wereld met een vermogen van 90 miljard dollar, terwijl Walton ‘slechts’ 70 miljard dollar had.

Posities op de rijkenlijst

Momenteel staat Alice Walton op nummer 18 op de rijkenlijst van persbureau Bloomberg, net achter haar broers, Jim en Rob Walton, die respectievelijk 98 miljard dollar en 95,8 miljard dollar bezitten.

De broers en zussen hebben elk meer dan 11 procent van de aandelen in Walmart, wat voortkomt uit een gelijke verdeling van hun vaders aandelen onder zijn 4 kinderen. Een van de broers en zussen is inmiddels overleden.

Dividenden en aandelenverkopen

Door de jaren heen hebben Alice Walton en haar broers ruwweg 15 miljard dollar verdiend door het verkopen van aandelen en het ontvangen van dividenduitkeringen, schat Bloomberg. Dit droeg aanzienlijk bij aan hun totale vermogensgroei.

Bettencourt-Meyers bezit ongeveer 35 procent van L’Oreal, wat nog steeds het grootste cosmeticabedrijf ter wereld is. L’Oreal is eigenaar van bekende merken zoals Garnier en Maybelline.

Alice Walton lid van de eliteclub

Als Alice Waltons vermogen de 100 miljard dollar bereikt, zal ze toetreden tot een exclusieve club van miljardairs waartoe ook Elon Musk, Bill Gates en Warren Buffett behoren. Deze eliteclub bestaat uit enkel de rijkste individuen ter wereld.

Daarnaast zijn er nog veel andere erfgenamen die hun weg vonden naar de rijkenlijst van Bloomberg, zoals Jacqueline Badger Mars, erfgename van het snoepmerk Mars, en Abigail Johnson, kleindochter van de oprichter van investeringsmaatschappij Fidelity.

Waltons kunstcollectie

Al van jongs af aan heeft Alice Walton een grote liefde voor kunst. Op haar tiende kocht ze haar eerste kunstwerk, een reproductie van een Picasso voor slechts 2 dollar. In haar volwassen leven heeft ze een indrukwekkende collectie opgebouwd, waaronder unieke werken van vrouwelijke kunstenaars.

Walton’s kunstcollectie speelt een belangrijke rol, niet alleen in haar persoonlijke leven, ook in haar filantropische werk. In 2011 opende ze het Crystal Bridges Museum of American Art in Arkansas, waar veel van haar verzamelde werken te zien zijn.

De tekst gaat onder het Instagram-bericht verder >>

Filantropie en invloed Alice Walton

Naast haar passie voor kunst, is Alice Walton ook een actieve filantroop. Ze heeft aanzienlijke donaties gedaan aan verschillende instellingen en projecten. In januari 2016 doneerde ze bijvoorbeeld 3,7 miljoen Walmart-aandelen, destijds ter waarde van ongeveer 225 miljoen dollar, aan de Walton Family Foundation.

Een jaar later gaf de stichting 120 miljoen dollar aan de University of Arkansas voor de oprichting van een School of Art. Alice Walton richtte ook haar eigen organisatie op, de Alice L. Walton Foundation, die zich inzet voor kunst, onderwijs en gezondheidszorg.

Hoofdfoto: Alice Walton. Foto: Stefanie Keenan/Getty Images for The J. Paul Getty Trust.
Bronnen: Forbes, Business Insider.nl

Meer over: