Ga naar de inhoud

Energiekosten oorzaak van lozen reptielen


Tijdens de coronacrisis zijn enorm veel huisdieren aangeschaft. Gezellig hoor zo’n hond, kat of hamster nu men toch meer thuis was. Alleen nu het ‘gewone’ leven weer op gang is gekomen wordt er massaal afstand gedaan van deze veelal impulsief aangeschafte dieren. Ook veel reptielen zijn daar de dupe van, hierbij spelen de torenhoge energieprijzen van dit moment een grote rol.

Reptielen zijn rustige dieren die makkelijk te houden zijn en een woonkamer of thuiskantoor vrolijkheid en kleur geven. Ze waren erg populair tot de energiecrisis kwam. Massaal worden de koudbloedige dieren weer van de hand gedaan en noodgedwongen weer teruggenomen door speciaalzaken. Lees hoe dat zit.

Mensen namen in de coronatijd meer dieren in huis. Veelal namen ze de stap omdat ze vaker vanaf huis konden werken en minder vaak op vakantie gingen. Melissa Smit, eigenaar van een dierenspeciaalzaak voor onder andere reptielen, verkocht om die reden ook meer reptielen dan daarvoor. Tot de oorlog in Oekraïne uitbrak en consumenten in een energiecrisis belandden. We worden nu geconfronteerd met een hoge inflatie. En dat merken ook de mensen met huisdieren. De kosten voor het onderhoud van dieren is aanzienlijk gestegen.

Melissa: “Ik kreeg direct na het begin van de crisis bezorgde telefoontjes van mensen die bij mij een reptiel hadden aangeschaft. Of ik alsjeblieft hun huisdier wilde terugnemen. Ze konden, vanwege hun torenhoge energierekeningen, niet langer de lampen aanhouden en voor hun beestje zorgen. Ik was er natuurlijk niet blij mee maar gaf daar wel gehoor aan. Ik heb de dieren teruggekocht. Zo kon ik voorkomen dat mijn lieverds werden gedumpt of op Marktplaats werden gezet. Ik moet er niet aan denken dat ze in de handen van de verkeerde eigenaren komen. Ze zijn hier uit het ei gekropen. Het blijven toch mijn kindjes.”

Tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Kameleon
Baardagaam

Zorgen voor het welzijn van dieren en mensen

Waar dierenspeciaalzaken tijdens corona hun verkoop zagen stijgen, zien ze nu een grote omzetdaling. Mensen kopen minder dierenbenodigdheden en ook de winkels moeten zien te overleven met soms torenhoge energierekeningen. En alles wordt duurder. Ook onze levensmiddelen. Hierdoor kunnen huishoudens ook minder besteden aan hun huisdieren. Waar consumenten voorheen voor het speciale dieet van hun huisdier het kwaliteitsvoer bij de speciaalzaken kochten, kiezen ze nu voor een lager segment voer. Ook de verkoop van speeltjes en andere accessoires voor huisdieren is afgenomen.

Melissa is bezorgd voor de dieren. “Mensen die voor hun kat met allergieën voor speciaal voer altijd bij ons kwamen gaan nu soms noodgedwongen naar de supermarkt om daar het goedkope voer te halen. Daar maak ik me grote zorgen om. Het is natuurlijk geen goede ontwikkeling voor de dieren die een speciaal dieet moeten volgen.” Als deze trend zich doorzet kunnen mensen straks helemaal geen huisdieren meer hebben, verwacht Melissa. “En dat is een ramp voor alleenstaanden. Die heb ik veel in mijn winkel. Als die de liefde van hun huisdieren moeten gaan missen komen ze misschien wel in een depressie.”

Is een reptiel duur om te houden?

Reptielen zijn duurder in de verzorging dan een knaagdier. Ze zijn ook duurder in aanschaf. Ze hebben een terrarium nodig, speciaal voer en speciale lampen. Er zijn reptielen van een paar tientjes in aanschaf die in een gemiddeld hok leven. Er zijn ook reptielen die kosten meer dan duizend euro en hebben meer ruimte nodig. De meeste reptielen hebben een warmtebron nodig om op temperatuur te blijven. Het ene reptiel heeft meer warmte nodig dan het andere. De dieren eten ook levende insecten. Die zijn niet altijd goedkoop. Het is
daarnaast verstandig om altijd wat geld te reserveren voor ziektekosten.

Denk je erover om een reptiel in huis te nemen? Zorg er dan voor dat je je goed laat voorlichten door een specialist. Voorkom dat je in de toekomst schrikt van de naheffing van je stroomleverancier, dus houd daar ook vooraf rekening mee. Zorg er dus voor dat je zuinige lampen aanschaft. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen geld uit te geven aan bijvoorbeeld een vakantie naar een warm land. Zo kun je thuis het hele jaar door genieten van je eigen jungle.

Tip van Melissa: Hou altijd goed de aanbiedingen voor dierenvoer in de gaten. Dat kan een positief verschil maken in de totale jaaruitgaven voor je huisdier.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: