
Door een gesubsidieerde regenton aan te schaffen, bespaar je zowel geld als water. Je hebt er met deze dagen niet veel aan, maar had je een grote staan, had het je heel wat kraanwater bespaard. Ontdek in dit artikel of jouw gemeente subsidie beschikbaar stelt voor een regenton.
Waarom een regenton aanschaffen?
Elke gemeente in Nederland biedt verschillende groene subsidies aan. Vaak voor het vergroenen van je huis of je tuin. Nu richten gemeenten zich ook op de aanschaf van een regenton. Nederland ervaart namelijk steeds vaker droogte, en drinkwater is kostbaarder. Door regenwater te gebruiken bespaar je liters kraanwater.
Hoeveel water bespaar je met een regenton?
Elk jaar valt er in Nederland tussen de 800 en 900 millimeter regen per vierkante meter. Als je regen opvangt van 50 vierkante meter dakoppervlak, kun je tot wel 40.000 liter water per jaar verzamelen.
Een grote regenton van 1.000 liter helpt bij het opslaan van dit water. Met slim beheer kun je bijna de helft van alle neerslag benutten, goed voor 20.000 liter waterbesparing. Je bent dus dief van je eigen portemonnee als je geen regenton neemt.
Subsidies in jouw gemeente
Regentonnen zijn aantrekkelijk voor gemeenten om riolen en waterzuiveringsbedrijven te ontlasten. In Almelo, bijvoorbeeld, kun je subsidie aanvragen voor een ton van 100 liter of meer. Voor een ton van 100 tot 200 liter ontvang je 35 euro subsidie, grotere tonnen leveren 60 euro subsidie op. In Den Haag krijg je 50% van de kosten terug, met een maximum van 500 euro.
Vind de regeton die bij jouw huis past
Regentonnen zijn er in alle soorten en maten. Voor 39,99 euro koop je al een kleine van 100 liter. Een grote van 1000 liter kan oplopen tot 710,88 euro.
Controleer de Groene Subsidiewijzer hieronder en de website van je gemeente voor specifieke voorwaarden en regelingen.
Duurzaamheid en toekomstige trends
Met de groeiende nadruk op duurzaamheid en verantwoordelijkheid, zijn regentonnen steeds belangrijker. Innovaties zoals slimme regentonnen die regenval beheren en watergebruik optimaliseren zijn dan ook zeer populair. Deze apparaten beheer je met een app en geven gebruikers inzicht in hun waterbesparing.
De voordelen van regenwater opvangen op een rij:
1. Een lagere waterrekening
Elk jaar valt er meer regen in bepaalde periodes van het jaar. Als je dit opvangt in een regenton en gebruikt tijdens droge dagen, bespaar je aanzienlijk op de kosten van je waterrekening. Zo hoef je je tuinplanten nooit of bijna niet meer te bewateren met kraanwater. Tel maar uit je winst!
2. Goed voor je planten
Wist je dat regenwater goed is voor je planten? De regen die uit de lucht valt. Hemelwater bevat nauwelijks kalk en heeft de perfecte temperatuur voor je planten. Ook laat regenwater geen witte kalkringen achter op bladeren.
3. Milieuvriendelijk
Het gebruik van een regenton draagt bij aan een milieuvriendelijke levensstijl. Door regenwater te benutten in plaats van kraanwater, verminder je de vraag naar drinkwater, wat op zijn beurt de druk op watervoorraden en waterzuiveringsinstallaties verlicht. Dit draagt bij aan de duurzame bescherming van het milieu.
4. Minder afvoerproblemen
In stedelijke gebieden leiden zware regenbuien tot overstromingen en afvoerproblemen. Een regenton helpt overtollig regenwater op te vangen en voorkomt dat dit bijdraagt aan overbelaste riolen en overstromingen in je omgeving.
5. Betere bodemkwaliteit
Regenwater is zacht en bevat geen chloor of andere chemische stoffen die in kraanwater zitten. Het gebruik van regenwater in je tuin leidt tot een verbeterde bodemkwaliteit, omdat het de natuurlijke mineralen en voedingsstoffen in de grond behoudt en de groei van gezonde planten en gewassen bevordert. Dit kan resulteren in een weelderigere en gezondere tuin.
6. Veel mogelijkheden
Dat je met dit hemelwater je planten water geeft, is misschien wat voor de hand liggend. Maar wist je ook dat er mensen zijn die ermee douchen, de auto schoon schoonmaken en het toilet ermee spoelen?
7. Het is ontzettend goedkoop
Regenwater opvangen is een fluitje van een cent – letterlijk én figuurlijk. Als je regenwater gaat opvangen, moet je eenmalig investeren in een regenton. Daarna valt de regen gratis in je ton.
8. Een grote droogtebestendigheid
Het komt steeds vaker voor en ook dit jaar weer, boeren in Brabant zijn al de klos: een sproeiverbod. Dit houdt in dat je niet meer mag sproeien met kraanwater.
9. Vermindering van afvloeiend regenwater
Afvloeiend regenwater is een grote oorzaak van waterverontreiniging. De verontreinigde stoffen van onze tuinen en straten stroomt naar rivieren, sloten en meren. Als je regenwater opvangt, help je deze stoffen uit te filteren, voordat ze de kans krijgen de waterwegen te verontreinigen.
Wil je nog meer water opvangen? Verdiep je dan in de mogelijkheden van het ondergronds infiltreren van regenwater met infiltratiekratten. Hierbij wordt het regenwater van het dak en/of betegelde gedeelten van je tuin via een pijp of goot naar een ondergrondse opvangvoorziening gebracht. Het water zakt vervolgens geleidelijk weg in de bodem.
TIP: verminder ook je totale watergebruik. Door kleine veranderingen aan te brengen, bespaar je al snel honderden liters water per jaar. Zet de kraan uit terwijl je je tandenpoetst en douche wat korter.
In deze video zie je hoe je eenvoudig zelf een regenton aansluit >>
Bronnen:
Vanafhier.nl, Manners.