Regen kwam deze dagen met bakken uit de lucht vallen. Je hoort het water langs de gevels door de regenpijpen naar beneden kletteren. Het stroomt allemaal zo de grond in. Nog dezelfde dag loop je naar het aanrecht om je gieter met leidingwater te vullen, voor de verzorging van je kamerplanten. Met een regenton kan dat eenvoudig anders, ontdek hier alle voordelen.
Eenvoudig regenwater opvangen en hergebruiken
Het is de moeite waard om je te verdiepen in de voordelen van het opvangen van regenwater, omdat het steeds natter wordt. 2023 is extreem nat geweest. Vooral eind juli en de 1e week van augustus. Er viel in een paar maanden rond de 200 mm regen, een hoeveelheid die normaal gesproken in de hele zomerperiode valt. Deze zomer is er 3 keer zoveel regen gevallen als 5 jaar geleden. Opvangen dus, dat regenwater.
Voordelen van regenwater opvangen
1. Een lagere waterrekening
Elk jaar valt er meer regen. Als je dit opvangt in een regenton en gebruikt, bespaar je aanzienlijk op de kosten van je waterrekening. Zo hoef je je tuinplanten nooit of bijna niet meer te bewateren met kraanwater. Tel maar uit je winst!
2. Goed voor je planten
Wist je dat regenwater goed is voor je planten? De regen die uit de lucht valt, wordt ook wel hemelwater genoemd. Dit bevat nauwelijks kalk en heeft de perfecte temperatuur voor je planten. Ook laat regenwater geen witte kalkringen achter.
3. Milieuvriendelijk
Het gebruik van een regenton draagt bij aan een milieuvriendelijke levensstijl. Door regenwater te benutten in plaats van kraanwater, verminder je de vraag naar drinkwater, wat op zijn beurt de druk op watervoorraden en waterzuiveringsinstallaties verlicht. Dit draagt bij aan de duurzame bescherming van het milieu.
4. Minder afvoerproblemen
In stedelijke gebieden leiden zware regenbuien tot overstromingen en afvoerproblemen. Een regenton helpt overtollig regenwater op te vangen en voorkomt dat dit bijdraagt aan overbelaste riolen en overstromingen in je omgeving.
5. Betere bodemkwaliteit
Regenwater is zacht en bevat geen chloor of andere chemische stoffen die in kraanwater zitten. Het gebruik van regenwater in je tuin leidt tot een verbeterde bodemkwaliteit, omdat het de natuurlijke mineralen en voedingsstoffen in de grond behoudt en de groei van gezonde planten en gewassen bevordert. Dit kan resulteren in een weelderigere en gezondere tuin.
6. Veel mogelijkheden
Dat je met dit hemelwater je planten water geeft, is misschien wat voor de hand liggend. Maar wist je ook dat er mensen zijn die ermee douchen, de auto schoon schoonmaken en het toilet ermee spoelen? In de slimme en populaire tiny houses zie je dat bewoners op een duurzame manier de opvang van regenwater in hun woning gebruiken.
7. Het is ontzettend goedkoop
Regenwater opvangen is een fluitje van een cent – letterlijk én figuurlijk. Als je regenwater wil opvangen, moet je eenmalig investeren in een regenton. Daarna valt het regen gratis in je ton.
8. Een grote droogtebestendigheid
Het komt steeds vaker voor: een sproeiverbod. Dit houdt in dat je niet meer mag sproeien met kraanwater. Waarschijnlijk heb je dit stiekem toch gedaan en ben je niet gepakt. Toch blijft dit een risico. Als je een grote regenton in je tuin hebt staan, heb je hier geen last van!
9. Je draagt bij aan de vermindering van afvloeiend regenwater
Afvloeiend regenwater is een grote oorzaak van waterverontreiniging. De verontreinigde stoffen van onze tuinen en straten stroomt naar rivieren, sloten en meren. Als je regenwater opvangt, help je deze stoffen uit te filteren, voordat ze de kans krijgen de waterwegen te verontreinigen.
10. Subsidie beschikbaar
Met een regenton draag je bij aan een duurzaam milieu. Daarom krijg je bij sommige gemeenten zelfs subsidie om het regenwater wat je hebt opgevangen, te gebruiken. Informeer hierover bij je eigen gemeente.
Hoe vang je regenwater op?
De voordelen van het opvangen van regenwater klinken je waarschijnlijk als muziek in de oren. Ga je alleen regenwater voor je tuin gebruiken? Dan is een regenton voldoende. Vang het hemelwater op via het dak en laat het via de dakgoot in een regenpijp vallen. Verbindt deze met de regenton, die verbonden is met het laagste punt van de regengoot.
Het kan zijn dat het zoveel regent dat je regenton overloopt. Dit voorkom je door een overloopslang te installeren die het water naar een andere plek leidt.
Wil je nog meer water opvangen? Verdiep je dan in de mogelijkheden van het ondergronds infiltreren van regenwater met infiltratiekratten. Hierbij wordt het regenwater van het dak en/of betegelde gedeelten van je tuin via een pijp of goot naar een ondergrondse opvangvoorziening gebracht. Het water zakt vervolgens geleidelijk weg in de bodem.
TIP: verminder ook je totale watergebruik. Door kleine veranderingen aan te brengen, bespaar je al snel honderden liters water per jaar. Zet de kraan uit terwijl je je tandenpoetst en douche wat korter.
In deze video zie je hoe je eenvoudig zelf een regenton aansluit >>