De regenval van de afgelopen tijd heeft weer veel tuinen overspoeld. En dat is heel vervelend, juist nu omdat alles in bloei staat. Weg zijn de verse bloemetjes die jouw goede zorg en geld kostten. Hoe maak je van die natte zooi weer een paradijs?
Regen zet tuinen steeds vaker onder water
Regen is essentieel voor onze tuinen, maar te veel regen kan schade aanrichten, vooral als alles in bloei staat. Veel tuinen zijn recent weer overspoeld door stortbuien. Wat resulteerde in plassen, weggewassen aarde, en beschadigde planten. Geen zorgen, met de juiste aanpak kun je je tuin herstellen en zelfs verbeteren.
Lees ook: pioenrozentelers getroffen door extreem weer.
Hier zijn enkele tips en weetjes om je tuin weer om te toveren tot een paradijs na hevige regenval.
Directe acties na stortbuien
- Verwijder staand water: Het eerste wat je moet doen is overtollig water verwijderen. Staand water kan wortelrot veroorzaken en de groei van je planten belemmeren. Gebruik een gieter of een waterpomp om plassen weg te werken.
- Controleer de grond: Zware regenval kan de grond samenpersen, waardoor deze minder waterdoorlatend wordt. Maak de bovenste laag van de grond voorzichtig los met een vork om de luchtcirculatie en waterafvoer te verbeteren.
- Snoei beschadigde planten: Knip beschadigde bladeren en stelen af om de plant te helpen herstellen. Dit bevordert nieuwe groei en voorkomt dat ziekten zich verspreiden.
Oplossingen voor een regenbestendige tuin
Het verbeteren van de grond is essentieel om water beter weg te laten lopen. Voeg compost of organisch materiaal toe aan de bodem. Dit verbetert de structuur en het vermogen van de grond om water vast te houden zonder dat het blijft staan.
Overweeg het installeren van drainagebuizen. Deze buizen zorgen ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd naar een geschikte plek, weg van je planten. Dit voorkomt plassen en bevordert een gezonde groeiomgeving.
Planten die van natte voeten houden
Niet alle planten zijn geschikt voor natte omstandigheden. Overweeg met de toenemende klimaatverandering om soorten te nemen die goed gedijen in de natte grond. Hier is een lijst van tuinplanten die goed bestand zijn tegen natte omstandigheden.
Deze planten helpen om je tuin mooi en gezond te houden, zelfs na hevige regenval:
- Moerasiris (Iris pseudacorus). Een sterke plant met prachtige gele bloemen. Gedijt goed in zeer vochtige grond en moerassen.
- Kattenstaart (Lythrum salicaria). Een kleurrijke, hoog opgroeiende plant met paarse bloemen. Kan goed tegen natte en drassige grond, en trekt bijen en vlinders aan.
- Leliegras (Liriope muscari). Een laagblijvende plant met paarse bloemen en grasachtig blad. Verdraagt zowel natte als droge omstandigheden goed.
- Siberische Iris (Iris sibirica). Een sierlijke plant met smalle bladeren en diverse bloemkleuren. Voelt zich thuis in vochtige grond, ideaal voor oeverzones.
- Varens (diverse soorten). Planten met sierlijke, groenblijvende bladeren. Veel varens, zoals de koningsvaren (Osmunda regalis), gedijen in vochtige en schaduwrijke plekken.
- Hosta’s (diverse soorten). Bekend om hun grote bladeren en variëteit aan kleuren. Hosta kan goed tegen vochtige omstandigheden en schaduw.
- Gele Lis (Iris pseudacorus). Een moerasplant met felgele bloemen. Ideaal voor vijverranden en natte tuinen.
- Daglelie (Hemerocallis). Bloeiende planten met lelieachtige bloemen in verschillende kleuren. Zeer tolerant voor vochtige grond en weinig onderhoud nodig.
- Zwaardlelie (Iris ensata). Ook bekend als Japanse iris, met opvallende bloemen in paars, blauw en wit. Gedijt in natte grond en langs waterkanten.
- Riet (Phragmites australis). Hoge grassen die vaak in moerassen en langs waterkanten groeien. Uitstekend geschikt voor zeer natte grond en draagt bij aan de waterfiltratie.
- Siergrassen (diverse soorten): Grassen zoals Japans bloedgras (Imperata cylindrica) en pampasgras (Cortaderia selloana). Siergrassen zijn een mooie toevoeging van structuur en beweging in de tuin, zelfs in natte gebieden.
- Geldboom (Lysimachia nummularia).Een laagblijvende, kruipende plant met kleine, gele bloemen. Ideaal voor bodembedekking in vochtige grond en makkelijk in onderhoud.
- Moerasmelkdistel (Caltha palustris). Een vroegbloeiende plant met glanzende, gele bloemen. Gedijt heel goed in natte en moerassige grond.
Beter voorbereid op regenval in de toekomst
Door deze planten te kiezen, kun je je tuin niet alleen weer tot leven brengen na hevige regenval. Ook ben je beter voorbereid op veel regen. Ze zijn allemaal goed bestand tegen natte omstandigheden en helpen om je tuin gezond en aantrekkelijk te houden, ongeacht het natte weer.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een mooie waterplaats aan te leggen in je tuin voor een nog betere afwatering. Lees dit artikel: Leg een vijver aan, voor planten die van natte voeten houden.
Geniet van je tuin, ook als het regent
Probeer ondanks de regen te genieten van je tuin. Het geluid van regen kan rustgevend zijn en biedt een kans om de natuurlijke schoonheid van je tuin vanuit een ander perspectief te bekijken. En het scheelt toch ook zomaar weer heel wat sproeien en gieters water.
Overweeg een waterton te nemen. Hiermee vang je water op voor droge perioden. Zo ben je nog duurzamer bezig.
En onthoud, na de regen komt altijd weer de zonneschijn!
Bekijk ook deze video voor nog meer tips over regenwater afvoeren in je tuin >>
Foto’s: Canva