Refurbished telefoons zijn opgelapte tweededehands telefoons. Er zijn verschillende soorten: zo goed als nieuw en gebruikt met gebruikerssporen. Heb je interesse in een voordelige refurbished telefoon of ander smart apparaat? Let dan op deze 8 zaken.
Wat is refurbished?
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Wanneer er dan een nieuw model uitkomt, kopen mensen die graag meteen. Ook als het oude toestel nog goed werkt. Men verkoopt dan vaak het ‘oude’ toestel in plaats van deze toestellen weg te gooien. Ze verkopen ze via tweedehands.net of laten ze oplappen door speciale zogeheten refurbish (web)winkels. Die toestellen krijgen de naam: refurbished.
Tweedehands.net in een nieuw jasje
Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:
- Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
- De navigatie is eenvoudiger en logischer;
- De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
- De website is een stuk veiliger.
Je hebt ook nog een ander soort refurbished. Zowel fysieke winkels als online winkels kennen veel retouren en restvoorraden mobiele telefoons. Wanneer iemand online een iPhone koopt en de verpakking opent en terugstuurt kan dit product niet meer opnieuw de verkoop in. De verpakking is immers beschadigd. Ook deze smartphones gaan onder de naam refurhished de verkoop in.
Wat betaal je voor een refurbished telefoon?
Je hebt verschillende soorten refurbished toestellen. Omdat de meesten niet nieuw zijn, gaan ze voor een lage prijs in de verkoop. Hierbij geldt: hoe minder schade, hoe meer je betaalt. Kijk goed naar de staat van het product, zodat je precies weet wat je kan verwachten. Vaak staat de informatie erbij vermeld in categorieën:
- Goed als nieuw
- Zeer goed
- Goed
- Voldoende
- Matig
Waar op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?
1. De (lichte) gebruikerssporen
Let bij aankoop goed op de staat van het toestel. De staat van een refurbished telefoon wordt vaak aangeduid. Per winkel verschillen de voorwaarden. Zorg dat je je vooraf goed inleest. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
2. Retourrecht
Wanneer je iets online koopt bij een refurbished online winkel, heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Binnen die termijn mag je het toestel artikel retour sturen. Koop daarom je refurbished toestel online, zo kan je er altijd nog vanaf. In de winkel of via een particulier is dit niet altijd het geval.
3. Keurmerk refurbished
Heb je interesse in een Apple toestel? Dan is het slim om te controleren of ze het Keurmerk Refurbished dragen. Aangesloten bedrijven inspecteren de apparaten uitgebreid, belangrijke onderdelen worden gecontroleerd en eventueel vernieuwd.
Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt men naar:
- Besturingssysteem
- Aanraakfuncties
- Lens van de camera
- Microfoon.
Tot slot heb je dankzij dit keurmerk 24 maanden garantie.
4. Betrouwbaarheid van refurbished telefoons in webwinkel
Let goed op waar je iets koopt, tegenwoordig zijn er ontzettend veel malafide webshops. Zorg dat je koopt bij een webwinkel die het label ‘Thuiswinkel Waarborg’ of ‘Webshop Keurmerk’ draagt.
TIP: heb je een creditcard? Betaal met je creditcard, dan ben je verzekerd.
5. Check of de batterij nog goed werkt
Bij verschillende elektronische apparaten is het lastig om de batterij te vervangen. Test daarom gelijk de accu. Houdt deze zich goed of loopt het toestel snel leeg? Wanneer je twijfelt over de staat van de batterij, stuur het product dan retour of neem contact op met de webshop om tot een goede oplossing te komen. Zorg daarbij dat je de afspraken ook schriftelijk bevestigt, zodat je daar achteraf altijd op terug kunt komen.
- Let er ook goed op wat de capaciteit is van de gebruikte batterij: de batterijcapaciteit moet goed zijn, ongeveer 80% is de minimale capaciteit die het aantrekkelijk maakt om voor een refurbished smartphone telefoon te kiezen.
6. Vergelijk de refurbished prijzen
Vergelijk de prijs van gelijksoortige toestellen. Het is altijd een goed idee om de prijzen te vergelijken. Vergelijk verschillende webshops en toestellen met elkaar. Zo betaal je de meest scherpe prijs!
Refurbished toestellen zijn vaak unieke apparaten, de levensduur en het gebruik van de vorige eigenaar etc. is bepalend voor de prijs. Bekijk tijdens het vergelijken deze verschillen goed en vergeet niet te vergelijken met de prijs van een nieuw toestel.
7. Controleer op updates
Vraag altijd hoe lang het toestel nog mee kan gaan met de updates. Soms lijkt een mooi toestel heel erg voordelig en toch is het niet de beste tweedehands aankoop omdat je het toestel niet meer kan updaten. Reken uit wat het toestel dan per maand kost als je na een jaar een nieuwe refurbished koopt.
8. Zitten er de juiste accessoires bij
Vaak wordt een refurbished toestel niet geleverd met een oplader, kabel of oortjes. Als dit niet het geval is en je ze niet in huis hebt, moet je deze ook nog aanschaffen. Tel deze kosten ook bij de aankoop op, voor de juiste totaalprijs.
Hetzelfde geld voor hoesjes en beschermlaagjes. Kijk of je die nog kan kopen. Bol.com heeft vaak nog een grote voorraad hoesjes en accessoires van de oudere generaties smartphone telefoons.
Bekijk hier tot slot ook de review van refurbished smartphones door Dominique >>
Hoofdfoto: Canva.