Ga naar de inhoud

Door stijging zorgpremie recordaantal overstappers verwacht

recordaantal overstappers door verhoogde zorgpremie

De zorgpremie gaat bij alle zorgverzekeraars flink omhoog, en dat leidt tot de verwachting dat dit jaar een recordaantal mensen zullen overstappen naar een andere verzekering. Er moet immers flink op de kleintjes gelet worden. Wat betekent deze stijging van zorgpremie?

Stijgende zorgkosten

Vrijwel iedereen heeft inmiddels bericht ontvangen van hun verzekeraar over de zorgpremie. Helaas: veel premies gaan minimaal 10 euro per maand omhoog. Dit heeft alles te maken met de stijgende kosten in de zorg.

Steeds meer mensen zijn (chronisch) ziek, en voor die zorgkosten betalen wij met z’n allen via de zorgpremie. In de afgelopen 13 jaar zijn de kosten met maar liefst 75% gestegen. Dit jaar is daarop geen uitzondering.

Stijging zorgpremie

Toch komt de stijgende premie voor veel mensen aan als een flinke klap. Het komt namelijk bovenop alle andere kosten die dit jaar flink zijn gestegen, zoals de energierekening en de boodschappen.

Zorgverzekeraars verwachten dan ook dat veel mensen dit jaar van verzekering gaan overstappen. Jaarlijks stappen er zo’n 1,2 miljoen mensen over: dat is ongeveer 7 procent van het totaal van alle verzekerden. Dit jaar wordt er een recordaantal overstappers verwacht, met meer dan 8 procent van het totaal.

Waarom je maar 1x per jaar kunt overstappen

  1. Regelgeving: De overheid heeft regels ingesteld die bepalen dat verzekerden jaarlijks de mogelijkheid hebben om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dit voorkomt dat mensen voortdurend van verzekering wisselen, wat de stabiliteit van de zorgsector bevordert.
  2. Administratieve lasten: Het toestaan van meerdere overstap momenten per jaar zou leiden tot aanzienlijke administratieve lasten voor zowel verzekeraars als verzekerden. Dit kan de efficiëntie van het zorgsysteem verminderen.
  3. Kosteneffectiviteit: Door slechts eenmaal per jaar over te stappen, kunnen zorgverzekeraars hun premies en diensten beter plannen en beheren, wat uiteindelijk kan leiden tot stabielere premies voor de verzekerden.
  4. Informatievoorziening: Een jaarlijkse overstap periode biedt consumenten de tijd om informatie te verzamelen, zorgverzekeringen te vergelijken en weloverwogen keuzes te maken. Dit bevordert een beter begrip van de beschikbare opties en hun voordelen.
  5. Verzekeringsvoorwaarden: Veel zorgverzekeringen hebben specifieke voorwaarden en dekking die jaarlijks kunnen veranderen. Een jaarlijkse overstap periode zorgt ervoor dat iedereen gelijktijdig op de hoogte is van deze veranderingen.

Veel overstappers

Er is een kans dat mensen hun eigen risico bijvoorbeeld willen verhogen om de maandpremie omlaag te brengen. Ook zullen veel aanvullende verzekeringen worden omgezet naar basisverzekeringen om de premie zo laag mogelijk te houden.

Daarbij komt nog eens dat dit jaar de restitutiepolis verdwijnt en de collectiviteitskorting vervalt. Momenteel heeft maar liefst 60 procent van de mensen een collectieve zorgverzekering via hun werk, gemeente of vakbond, waardoor zij korting op hun premie krijgen. Voorheen was deze korting 10 procent, dit jaar 5 procent, en volgend jaar vervalt hij helemaal. De kans is groot dat deze mensen overstappen naar de goedkoopste verzekering.

Video: waar let je op bij het overstappen?

Je stapt natuurlijk pas over als je een betere zorgverzekering vindt. TIP: Je huidige zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders

Bekijk hieronder slimme tips van Independer >>

Een hoop veranderingen op het gebied van de zorgverzekering. Lees ook ons artikel met daarin 15 veelgestelde vragen over de zorgverzekering.

Bronnen

Independer, Totaalbesparen.nl I Hoofdfoto: Canva

Meer over: