Met een slowcooker in huis is het net alsof een professionele kok de taken in de keuken van je overneemt. Je stopt alle ingrediënten in het apparaat en uren later, als je het eigenlijk alweer vergeten bent, is het eten klaar en kun je aan tafel. Wat zijn de klassieke gerechten voor de slowcooker?
Een slowcooker, ook wel crock-pot genoemd, is geen ingewikkeld apparaat. Hij bestaat uit een binnenpan, meestal van aardenwerk, die naadloos past in een buitenpan met een elektrisch verwarmingselement. Je kunt ‘m instellen om op lage temperatuur – alles wat je in de binnenpan stopt – te verwarmen. Loopt de kookwekker af, dan houdt je slowcooker het gerecht nog een tijdje warm. Handig, want je hoeft dus niet thuis te zijn als deze keukenmachine aan het koken is. Wat kun je maken met een slowcooker?
Dit zijn 11 klassiekere slowcooker gerechten, inclusief een toetje uit de slowcooker:
1. Rendang daging
Een klassiek gerecht uit Indonesië: rendang. Het rundvlees wordt langzaam gestoofd in een saus met kokosmelk en specerijen zoals laos, gember en kruidnagel. Een rood pepertje geeft het net genoeg pit, een beetje palmsuiker blust dat juist weer en dankzij de djeroek peroet blaadjes ruikt je hele huis verrukkelijk. Serveer met witte rijst, atjar, komkommersalade en kroepoek.
2. Boeuf bourguignon
Franser dan een boeuf bourguignon wordt het niet gauw. Het vlees wordt gestoofd in rode wijn en bouillon, met als extra smaakmaker: blokjes wortel, ui, selderij en zilveruitjes. Traditioneel zou je het vlees moeten stoven in wijn uit de Franse Bourgogne, maar dat kan flink in de papieren lopen. Met een doodgewone lichte, fruitige supermarktwijn lukt het net zo goed – en dan drink je die dure Bourgogne er gewoon bij.
3. Babi ketjap
Varkensvlees krijgt een lekker zout-zoet smaakje doordat het uren pruttelt in een saus van sojasaus en ketjap manis. Een flinke scheut gembersiroop en een lepel sambal zorgen voor een pittige zoete smaak. Hou je niet zo van varkensvlees? Gebruik dan kippendijen of kippenpoten met dezelfde saus – de kooktijd is dan iets korter. Braad je de hamlappen even aan – voordat ze in de pan gaan – dan weet je zeker dat het vlees niet uit elkaar valt als het gaar is.
4. Pompoensoep
Ook soep maken lukt heel goed in de slowcooker. Gebruik je voor deze soep een hokaido-pompoen, dan hoef je die alleen maar af te boenen en niet te schillen. Van een flespompoen of een gewone oranje pompoen moet je wel de schil afsnijden. Het is niet erg als de stukken pompoen boven de bouillon uit komen, want door de deksel wordt de groente echt goed gaar. Als je teveel bouillon gebruikt, krijg je een te waterige soep. De zoete smaak van pompoen komt nog beter naar voren als je een stukje verse gember laat mee-stoven.
5. Gehaktballen
Chef Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Librije maakt gehaktballen uit de slowcooker voor zijn personeel. De ballen worden langzaam gaar in een fond – een sterke bouillon die je kant en klaar bij de supermarkt kunt kopen. Breng het gehakt lekker op smaak met mosterd, ketjap en natuurlijk zout en peper, braad ze kort aan – zodat ze mooi hun vorm houden in de slowcooker – en dan kunnen ze in de pan, met een halve liter fond. Maak er een paar extra, want die gehaktballen eet je de volgende dag op een broodje.
6. Thaise curry
Veel mensen maken een roerbak-curry als ze snel willen eten, maar als een curry-gerecht een paar uur heeft kunnen pruttelen trekken de smaken meer in elkaar: (nog) veel lekkerder! Voor een Thaise curry uit de slowcooker kun je een kant-en-klare currypasta gebruiken. De stukjes kip of rundvlees, wat groente (of een zak roerbakgroente), tomaten uit een blik en kokosmelk laat je uren smoren.
7. Lamstajine
Traditioneel worden stoofgerechten in Marokko gegaard in een tajine, een aardenwerk schaal met een piramide-vormige deksel waardoor de stoom kan ontsnappen. Die tajine-recepten zijn perfect om in de slowcooker te maken. Een lamsschouder bijvoorbeeld, met daarbij ras el hanout, tomaat, wortel en gedroogde abrikozen. Serveer er couscous met noten bij of tabouleh, een salade van bulghur met komkommer, tomaat en peterselie, en je waant je in de sferen van Duizend-en-een-nacht.
8. Chili con carne
Een perfect gerecht voor grote groepen: chili con carne. De bonen, tomaten, paprika en het rundergehakt worden langzaam gaar in de slowcooker. Voeg er een beetje gerookt paprikapoeder aan toe of gebruik geroosterde paprika’s in plaats van rauwe paprika’s, dan krijgt het Mexicaanse stoofgerecht een rokerig smaakje, alsof je het boven een kampvuurtje hebt gemaakt. Wil je mais toevoegen, dan doe je die pas het laatste uurtje in de pan, anders koken ze helemaal tot snot.
9. Osso buco
Een Italiaanse klassieker: kalfsschenkels die gaar stoven in een saus van witte wijn, wortel, selderij en tomaat. Als je het vlees kunt snijden met een vork heb je de perfecte osso buco gemaakt. Vergeet niet gremolata te maken, een kruidenmengseltje van peterselie, geraspte citroenschil en knoflook. Dat strooi je over het gerecht als je het opschept en het geeft alle smaken in de stoofschotel een extra oppepper.
10. Gebraden kip
Kip die je braadt in de oven kan nog wel eens droog worden, met name het borstvlees. Daar heb je geen last van in de slowcooker: de kip blijft lekker sappig. Als Jamie Oliver je inspireert, stop je in de biologische kip een citroen en wat takken rozemarijn. Daarna wrijf je ‘m in met olijfolie, en een beetje zout en peper. In een uur of vijf wordt hij perfect gaar.
11. Sticky date pudding
Er zijn ook veel recepten voor nagerechten die je kunt maken in de slowcooker, zoals een Britse sticky date pudding. Dat is geen pudding zoals we die in Nederland kennen, maar een gestoomde cake met dadels en bruine suiker die je eet als dessert. In twee uur is hij al klaar! Maak karamelsaus bij dit toetje, en serveer met een bol vanille-ijs – je bezoek wil nooit meer naar huis.
De volledige recepten van (klassieke) gerechten vind je op onze recepten-pagina.
Lees ook
Maak jij het perfecte stoofgerecht? Dan lijkt je eigen eettafel wel een sterrenrestaurant. Lees alles over uit eten in je eigen huis.