Ga naar de inhoud

Recepten met perzik: 5 verrassende gerechten


Heb je perzik in huis? Heerlijk om ze zo te eten, maar ook om er een verrassend gerecht van te maken. Perzik kun je gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. Van een overheerlijke couscous tot een luxe borrelhap: dit zijn 5 verrassende recepten met perzik.

Geloof ons: als je rijpe perziken te pakken hebt, is het altijd een feestje op tafel!

Van perzik krijg je nooit genoeg!

Zonnig, fris, zoet en sappig: perziken zijn niet voor niets het lievelingsfruit van heel veel Nederlanders. Waarschijnlijk eet je ze meestal gewoon los op. Niets mis mee, ze zijn lekker én gezond. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine C en diverse mineralen. Hierdoor bevorderen ze je stoelgang, houden ze je huid mooi en gezond en wordt je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Met perzik maak je ook ontzettende lekkere gerechten. Denk aan een dessert, hoofdgerecht of drankje. 

5 recepten met perzik

1. Bruschetta met perzik en prosciutto ham

Wil je je gasten verrassen met een luxe borrelhap? Vergeet de carpaccio, maak een bruschetta met perzik en prosciutto ham! Makkelijk om te maken en ook nog eens verrassend lekker. De combinatie van de vrucht met de ham is erg bijzonder. Een streling van de tong!

Ingrediënten voor 16 stuks

  • 1 ciabatta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • Bakje kruidenkaas
  • Prosciutto ham
  • Twee geschilde perziken
  • Basilicumblaadjes

Recept

Snijd de ciabatta in dunne plakjes. Bestrooi deze met wat olijfolie, knoflook, peper en zout. Leg de broodjes in de bakplaat en bak ze 5 minuten af op 180 graden Celsius. Laat de stokbroodjes even afkoelen en smeer ze in met een dikke laag kruidenkaas en leg hier de prosciutto, perzik en basilicum op. Klaar!

2. Overheerlijke couscous met perzik

Deze couscous is zoet én hartig tegelijkertijd. Als je fan bent van het verspakket Couscous, is deze variant echt een aanrader. Heerlijk om te eten als diner en handig om te nemen als lunch. Je kunt het namelijk koud eten, waardoor het helemaal niet erg is om wat over te houden (of om expres wat meer te koken).

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram kip
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram couscous
  • 50 gram rozijnen
  • 1 citroen
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 wilde perziken
  • 2 eetlepels honing
  • Klein handje pecannoten
  • 2 blaadjes verse munt

Recept

Verhit de kip in de grillpan, voeg een theelepel citroensap en wat peper en zout toe. Grill de kip gaar. Ondertussen doe je de couscous en rozijnen in een kom en giet je hier bouillon overheen. Dek dit af met wat vershoudfolie en laat dit 10 minuten staan. Snij vervolgens de perziken in plakjes. Roer de couscous met een vork los en voeg de honing, nog wat citroensap en de rest van de olijfolie toe. Schep alles in een schaal en verdeel de kip, perzik, pecannoten en munt over de couscous.

3. Frozen bellini

Wil je een keer wat anders dan een scroppino? Probeer dan de frozen bellini eens uit. Een heerlijke bevroren cocktail met perzik. Een absolute aanrader op een warme zomerdag. Serveer het drankje in een champagneglas voor een luxe en feestelijke uitstraling.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 250 gram bevroren perzik
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 400 ml prosecco

Recept

Een kind kan de was doen. Stop alle ingrediënten in de blender en meng ze tot een glad en schuimend mengsel. Binnen een paar minuten heb jij een verrassende frozen cocktail gemaakt.

Cake-met-perzik
Recepten met perzik
Bellini

4. Burrata salade met perzik en asperges

Wie maak je nou niet blij met een overheerlijke burrata? De met room ingespoten mozzarella is geweldig door een salade. Voeg hier wat perzik en asperges aan toe en je hebt een hemels gerecht bereid. Nou ja, bijna. Hieronder het recept:

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 bol burrata
  • Verse spinazie (als salade)
  • 2 perziken
  • 6 groene asperges
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels honing
  • Zout en peper

Recept

Snijd de perzik in partjes en snij de uiteinden van de asperges af. Meng de olie en azijn met een eetlepel honing. Voeg wat zout en peper toe en marineer de perzik en asperges met het mengsel. Laat dit 10 minuten staan. Grill de perzik en asperges een paar minuten en verdeel ondertussen de spinazie over de 2 borden. Plaats de asperges en perziken op de spinazie. Snij de bol burrata door de midden en leg deze bovenop. Breng op smaak met wat olie, honing, zout en peper.

5. Zomerse cake met perzik

Met deze cake krijgt iedereen zin in de zomer. Je maakt de cake op de plaat, weer eens wat anders dan normale cake, en gegarandeerd genieten van een frisse cake met sappige perziken. De ideale zomersnack!

Ingrediënten voor 1 plaatcake

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 150 gram crème fraîche
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • 300 gram perziken

Recept

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de boter, suiker en vanillesuiker door elkaar. Voeg de eieren toe en later de crème fraîche ook. Het bakpoeder en bloem voeg je in delen toe. Meng ook al wat kleine stukjes perzik door bet beslag. Schep het beslag in de bakvorm en leg hier bovenop nog wat perzik. Bak de cake een uur af en laat het goed afkoelen.

Lees ook

Meer over: