
Denk je dat je met alle huidige stijgende prijzen, energiekosten en duurder wordende boodschappen alles hebt gehad? Vergeet het maar, het ravijnjaar 2026 staat voor de deur. Dat klinkt onheilspellend en dat is het ook een beetje. De kans is groot dat we volgend jaar voor verder stijgende lasten en bezuinigingen komen te staan. Wat het ravijnjaar voor je inhoudt, leggen we uit.
Gemeenten krijgen te weinig geld
De gemeenten krijgen te weinig geld van het rijk om hun taken uit te voeren, zegt de VNG (Nederlandse Vereniging Gemeenten). Het gevolg is ontoegankelijke zorg, afbrokkelende veiligheid, verschraling van voorzieningen, minder woningbouw en minder steun voor wie dit juist het hardst nodig heeft.
Lees ook: Gemeentebelastingen met 8% omhoog
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Ravijnjaar 2026: waar moet de gemeente volgens u op bezuinigen?https://t.co/X51uevPGWE pic.twitter.com/bH9vOdAYZ5
— RTV Dordrecht (@rtvdordrecht) February 28, 2025
Moet de scootmobiel worden gedeeld?
Gemeenten zijn wettelijk verplicht allerlei taken uit te voeren, maar krijgen daar straks veel minder geld voor. In 2026 verlaagt het kabinet het gemeentefonds met 2,5 miljard euro. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor belangrijke sociale voorzieningen en moeten daardoor noodgedwongen fors bezuinigen.
Dit heeft directe gevolgen voor:
- Shuldhulpverlening
- Ouderenzorg
- Jeugdzorg
En kan tot gevolg hebben dat:
- Bezuinigd wordt op theater en musea
- Sportevenementen stoppen
- Scootmobiel delen
- Zwembaden en buurthuizen sluiten
1,3 miljoen Nederlanders de klos
Onderzoeker Roel Willems van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) zegt tegen consumentenprogramma Kassa dat het ravijnjaar 1,3 miljoen Nederlanders treft. Het gaat daarbij voornamelijk om de meest kwetsbare mensen, die al te maken hebben met een opeenstapeling van problemen zoals schulden, slechte gezondheid en sociaal isolement.
Het SCP voorspelt een afname in de beschikbaarheid van schuldhulpverlening, zorg, opvoedingsondersteuning en voorzieningen zoals buurthuizen en zwembaden.
De tekst gaat onder de berichten verder >>
Alblasserdamse oud-wethouder Peter Verheij: Rijk brengt gemeenten volkomen onnodig in financiële problemen met ravijnjaar, zegt deze expert https://t.co/TUjw2lXYlO
— Peter Koster (@ADDDPeter) March 2, 2025
Vertrouwen in overheid raakt zoek
Het planbureau vreest dat hierdoor het vertrouwen in de overheid afneemt. Burgers voelen zich onvoldoende gehoord en serieus genomen, zeker als bezuinigingen hun leefomstandigheden verslechteren.
We maken ons ook steeds meer zorgen over de verharding in de politiek en de toenemende polarisatie. Het kabinet moet laten zien dat het niet alleen met cijfers rekent, maar ook met de realiteit van burgers.
In het nauw gedreven
De gemeenten krijgen er taken bij en minder geld, concludeert EenVandaag. Wat gebeurt er dan?
De lasten voor burgers zoals als de OZB (onroerendzaakbelasting) worden opgeschroefd. Veel andere middelen om financiële gaten te dichten zijn er niet.
Stoppen subsidies?
Lokale bestuurders voelen zich in het nauw gedreven en zijn al naarstig naar zaken waar nog op beknibbeld kan worden. “En dat zijn nu net de taken voor mensen die verder niet zoveel van de overheid nodig hebben”, zegt Philip van Veller, wethouder in Leidschendam-Voorburg. Dan gaat het om een subsidie voor een vereniging, een nieuw biljart voor het buurthuis, een schone straat.
Bronnen:
Kassa, VNG, SCP