Ga naar de inhoud

Rattenplaag bij Fastfoodketens: waarom het probleem steeds groter wordt

Rattenplaag in fastfoodketens groeiend probleem Foto: Dimitar (Canva) Rattenplaag in fastfoodketens.  

De Japanse restaurantketen Sukiya, bekend om zijn rundvlees bowls, heeft tijdelijk bijna al zijn 2.000 filialen gesloten nadat een rat werd aangetroffen in een kom misosoep en een insect in een ander gerecht. Tussen 31 maart en 4 april worden bijna alle vestigingen gesloten om ongedierteproblemen aan te pakken.

Dit incident staat niet op zichzelf. “Ratten in de soep en op de parkeerplaats: de meldingen over ongedierte bij fastfoodketens blijven binnenstromen. Is het nog wel verantwoord om een snelle snack te nemen?”

Incident met rat en insect schokt klanten van Sukiya

Sukiya heeft zich verontschuldigd voor de verontrustende ontdekking van een rat in een soep in een van hun restaurants in Tokio. Dit gebeurde slechts 2 maanden na een ander incident met een insect in een gerecht.

Strenge hygiënenormen in Japan

Japan staat bekend om zijn strenge hygiënevoorschriften, waardoor gevallen zoals deze uiterst zeldzaam zijn.

In 2024 werden al meer dan 100.000 pakken gesneden brood teruggeroepen vanwege het aantreffen van stukjes rat.

Tijdelijke sluiting van filialen

Sukiya besloot, in reactie op de incidenten, zijn bijna 2.000 vestigingen tijdelijk te sluiten. De restaurants die gevestigd zijn in winkelcentra blijven voorlopig open, maar ook zij zullen sluiten zodra de technische omstandigheden het toelaten, aldus het zakenblad Nikkei.

De tekst gaat onder de berichten verder >>


Eerder dit jaar al in het nieuws >>

Rattenplaag bij McDonald’s en KFC in Leiderdorp

13 februari 2024 – Fastfoodketens McDonald’s en KFC worstelen met de rattenplagen op hun parkeerplaatsen. Oorzaak van het ongedierte zijn de bezoekers die etensresten op straat achterlaten. Rattenbestrijders zeggen dat het om een hardnekkig probleem gaat dat niet 1-2-3 is op te lossen.

Geen controle over bezoekers

McDonald’s en KFC in Leiderdorp laten tegenover Omroep West weten dat ze de afgelopen maanden veel hebben gedaan om de rattenplaag tegen te gaan. “Maar we hebben geen controle over bezoekers die hun etensresten op straat gooien”, zo klinkt het.

Effectieve maatregelen tegen ongedierte

De leidinggevende van McDonald’s Leiderdorp meldt dat 2 medewerkers dagelijks het terrein schoonmaken om rommel te verwijderen en de ratten geen kans meer te geven om te foerageren. Ook werd het aangrenzende parkeerterrein opgeknapt om het ongedierte niet langer aan te trekken.

Rattenvallen blijven als voorzorgsmaatregel

Hoewel de situatie onder controle is, blijven er professionele rattenvallen naast de McDrive staan om de plaag volledig uit te roeien. Het resultaat is al merkbaar: klanten hebben geen klachten meer over ongedierte, en de fastfoodketen is tevreden met de genomen maatregelen.

De tekst gaat onder X-bericht verder >>

Milieuwetgeving bemoeilijk bestrijding rattenplaag

Milieuwetgeving bemoeilijken de bestrijding van het ongedierte. Werken met giftige bestrijdingsmiddelen is verboden. Dan blijven weinig mogelijkheden over om de ratten op de parkeerplaatsen te lijf te gaan. Alleen kisten met daarin lokaas en vallen mogen nog gebruikt worden.

Ook schuilplaatsen ongedierte aanpakken

Rattenvangers betwijfelen of gif sowieso de oplossing is voor het rattenprobleem bij McDonald’s en KFC. Zolang ratten voedsel vinden zullen er ratten zijn.

Het enige wat de restaurants kunnen doen is de omgeving goed schoonhouden. Met veegploegen en vuilnisbakken alleen redden de ketens het niet, volgens de ongedierte bestrijders. Ook de schuilplaatsen van de ratten moeten verdwijnen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Fulltime ratten bestrijden

McDonald’s denkt dat een gezamenlijke aanpak de enige oplossing is. Ze heeft een fulltime medewerker in dienst genomen om buiten de boel schoon te houden. Die werkt echter alleen op eigen terrein en niet ’s nachts.

Ongedierte bestrijders zeggen dat er geen ratten in de fastfoodrestaurants zelf rondzwerven. Daarvoor zijn de gebouwen te nieuw, waardoor er geen gaten zijn om binnen te komen.

Steeds meer rattenplagen in Nederland

Ook in Arnhem en Rotterdam hebben ze last van ratten op straat.

Bekijk de uitzending van het NOS jeugdjournaal hieronder >>

Conclusie

“Fastfoodketens lijken steeds flexibeler om te gaan met hygiëne, maar de werkelijke uitdaging ligt bij de bezoekers zelf. Het ontbreken van fatsoen om etensresten netjes in de prullenbak te deponeren, gecombineerd met de soms tekortschietende schoonmaakmaatregelen, vormt de perfecte voedingsbodem voor blijvende rattenplagen. Zolang we als consumenten niet bewust omgaan met onze rommel, blijft de strijd tegen ongedierte een verloren zaak.”

Bron:

Omroep West

Meer over:

Reacties zijn gesloten.