Ga naar de inhoud

Ramen wassen als een pro: dé tips om je ramen te lappen

Update:
ramen lappen

Droom je ervan om je ramen te lappen als een professional? Het geheim van streeploze, sprankelende ramen is dichterbij dan je denkt! Met de juiste technieken en hulpmiddelen word je een echte schoonmaak expert. Dit is de perfecte manier.

De magie van het perfecte zeepsopje

Laten we beginnen bij het begin: het sopje. Het lijkt misschien eenvoudig, maar de juiste mix maakt een wereld van verschil. Er zijn talloze producten en meningen over wat het beste werkt. Na uitgebreid testen blijkt: een scheutje azijn in warm water doet wonderen. Waarom? Het breekt het vuil af zonder strepen achter te laten. Ja, echt—zonder strepen!

De strijd: elektrisch vs. handmatig

Dan komt de grote vraag: is een elektrische zuiger de extra investering waard? Traditioneel kiezen we vaak voor de handwisser, maar de sprong naar de elektrische variant levert verbluffende resultaten op. De elektrische zuiger verwijdert het water sneller en efficiënter. Geen gedoe meer met meerdere keren wrijven. Het grootste voordeel? Tijd besparen—tijd die je kunt besteden aan leukere dingen dan ramen lappen.

De perfecte techniek


Nu is het tijd om de techniek onder de knie te krijgen. Begin met het sopje aan te brengen met een microvezeldoek. Strijk daarna het sop met een handwisser weg. Werk van boven naar beneden om druppels te voorkomen.

Het sopje aanbrengen

  • Gebruik een microvezeldoek die zacht is. Doop de doek in het zeepsop – bij voorkeur dus een mengsel van warm water en een scheutje azijn – en wring het goed uit. Breng het sopje aan op het raam met lange, gelijkmatige bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je het vuil effectief kunt losweken.
  • Na het aanbrengen van het sopje, gebruik je een handwisser om het water van het raam te verwijderen. Begin aan de bovenkant en trek de wisser naar beneden in een rechte lijn. Veeg de wisser telkens af met een schone doek om te voorkomen dat vuil terug op het raam komt.
  • Gebruik een droge microvezeldoek of zeemlerenlap om de randen van het raam af te vegen. Dit voorkomt druppels die naar beneden kunnen lopen en zorgt voor een nettere afwerking.

Lees ook: het verschil tussen de soorten schoonmaakdoekjes.

Alternatieve methodes

  • Spons: Een schone, zachte spons kan ook effectief zijn om het sopje aan te brengen en het water te verwijderen. Gebruik een emmer om het overtollige water af te spoelen.
  • Natuurlijke zeem: Een natuurzeem is ideaal om ramen mee te lappen. Het is zacht en zeer absorberend, waardoor het perfect is voor het verwijderen van water zonder strepen achter te laten. Na het aanbrengen van het sopje veeg je het raam met de zeem droog.
  • Trekker: Als je geen handwisser hebt, kun je ook een trekker gebruiken. Trek de trekker van boven naar beneden en veeg deze regelmatig af met een doek.
  • Elektrische zuiger: Deze apparaten kosten meestal tussen de €50 en €150, afhankelijk van het model en de functionaliteiten. Ze zijn ontworpen om overtollig water en vuil efficiënt te verwijderen.

Hoe werkt een elektrische zuiger?

Voorbereiding: Vul het reservoir met schoon water en zorg ervoor dat de zuiger volledig opgeladen is.
Beweging: Begin aan de bovenkant van het raam en beweeg de zuiger naar beneden in een rechte lijn. Zorg ervoor dat je de zuiger stevig tegen het glas houdt om een goede afdichting te creëren.
Herhaal: Als er nog wat water achterblijft, kun je de beweging herhalen of een tweede keer langs het raam gaan.

Tips voor een streeploos resultaat

  • Vermijd direct zonlicht: Werk bij voorkeur op een bewolkte dag of in de schaduw. Directe zon kan het sopje te snel laten opdrogen, wat strepen kan veroorzaken.
  • Gebruik de juiste beweging: Werk altijd van boven naar beneden en maak een zigzagbeweging om te zorgen dat je geen druppels achterlaat.
  • Droog het raam met oude kranten: Tip van oma: neem een oude krant en vouw deze tot een handzaam formaat. Gebruik de krant om het raam droog te wrijven. Maak cirkelvormige bewegingen of veeg in rechte lijnen om ervoor te zorgen dat je geen strepen achterlaat. Gebruik een schone zijde van de krant als je merkt dat de inkt begint te vlekken. Dit helpt om vingerafdrukken en andere vlekken te voorkomen.
    Ook met bakpapier kun je je ramen wassen.

Tips voor schoonmaakmiddelen bij ramen wassen

Gebruik altijd warm water, omdat dit beter vuil en vet oplost dan koud water. Het helpt ook om het schoonmaakmiddel effectiever te maken. Houd de verhouding tussen schoonmaakmiddel en water in de gaten. Te veel schoonmaakmiddel kan een plakkerig residu achterlaten, terwijl te weinig niet effectief is.

    • Azijn: Meng een deel azijn met twee delen water. Azijn is een natuurlijk ontvettingsmiddel en helpt om strepen te voorkomen. Het is ook effectief in het verwijderen van hardnekkige vlekken.
    • Citroensap: Voeg een paar druppels citroensap toe aan je schoonmaakoplossing. Dit geeft niet alleen een frisse geur, maar helpt ook om het glas helder te maken.
    • Een paar druppels afwasmiddel in warm water zijn vaak voldoende. Het is mild en effectief voor het verwijderen van vet en vuil.
    • Ammoniak: Een scheutje ammoniak in warm water kan helpen om hardnekkig vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je goed ventileert tijdens het gebruik.

    De tekst gaat onder het Pinterest-bericht verder >>

    Aan de slag

    Met deze tips en technieken kun je genieten van helder, streeploos glas dat het licht prachtig doorlaat. Pak je emmer, spons en zeem, en maak je ramen glanzend schoon als een echte professional!

    Meer over: