In Duitsland’s Beierse Alpen schuilt een onverwachte waarschuwing voor liefhebbers van wild zwijnenvlees. Wetenschappelijk onderzoek, zoals gerapporteerd door het tijdschrift Science, heeft onthuld dat deze beesten, tot verbazing van velen, radioactief blijken te zijn. Wat gebeurt er als je ze eet?
Een alarmerend percentage van 88 procent van de onderzochte dieren vertoonde een overschot aan radioactieve deeltjes, wat hun vlees ongeschikt maakt voor consumptie.
Oeps, heb jij ook recent wild zwijn gegeten?
Radioactieve wilde zwijnen, hoe kan dit?
Hoe deze zwijnen hun radioactieve kenmerken hebben verworven, werpt een intrigerend licht op de situatie. De oorzaak lijkt diep geworteld te zijn in de grond zelf, waarbij met name truffels als boosdoeners worden geïdentificeerd. Deze onschuldig ogende lekkernijen blijken een bron van radioactieve verontreiniging voor de zwijnen te zijn.
Door middel van een vergelijking van het vlees van wilde zwijnen ontdekten de onderzoekers de aanwezigheid van nucleaire deeltjes, waardoor ze 2 kernoorzaken identificeerden voor de radioactieve staat van deze dieren.
1300 kilometer weg van de kernramp
Wat de bevindingen nóg opmerkelijker maakt, is dat de laatste nucleaire gebeurtenis 40 jaar geleden plaatsvond. Deze gebeurtenis verwijst natuurlijk naar de kernramp in Tsjernobyl, Oekraïne. Toen in 1986 een van de kernreactoren in de kerncentrale explodeerde. Radioactieve stoffen werden via neerslag verspreid in de omgeving. Waaronder Beieren, dat zich op zo’n 1300 kilometer afstand van de kerncentrale bevindt.
Verder onderzoek bracht aan het licht dat ook de nucleaire tests tijdens de Koude Oorlog (1947-1991) een significante rol speelden bij het radioactief maken van de wilde zwijnen. Tijdens deze periode werden maar liefst 500 kernbommen tot ontploffing gebracht, waarbij nucleaire deeltjes in de omliggende gebieden terechtkwamen.
Wat gebeurt er met je als je een radioactief dier eet?
Het eten van een radioactief dier kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Radioactieve stoffen, zoals isotopen van radium, cesium, strontium of jodium, kunnen zich ophopen in de weefsels van dieren die in een met radioactieve stoffen besmet gebied leven. Wanneer je zo’n dier eet, loop je het risico deze radioactieve stoffen in je lichaam op te nemen. Dit is schadelijk op verschillende manieren.
Ten eerste kan het inwendige straling veroorzaken. Als radioactieve isotopen in je lichaam terechtkomen, zenden ze continu straling uit. Dit kan leiden tot beschadiging van gezond weefsel, veranderingen in DNA en het verhogen van het risico op kanker. Sommige organen, zoals de schildklier, zijn bijzonder gevoelig voor bepaalde radioactieve isotopen, zoals radioactief jodium.
Gezondheidsrisico’s vergroten
Bovendien kunnen radioactieve isotopen de voedselketen binnenkomen en zich ophopen naarmate ze hoger terechtkomen. Dit betekent dat als je een dier eet dat zich heeft gevoed met andere besmette organismen, de concentratie van radioactieve stoffen in je lichaam toeneemt, wat de gezondheidsrisico’s verder vergroot.
De gevolgen van het eten van een radioactief dier variëren afhankelijk van het type radioactieve stof, de hoeveelheid die wordt geconsumeerd en de duur van de blootstelling. In extreme gevallen kan dit leiden tot acute stralingsziekte, met symptomen zoals braken, haaruitval, en ernstige vermoeidheid. In andere gevallen kunnen de effecten langduriger zijn en het risico op kanker op lange termijn verhogen.
Mysterie van radioactieve wilde zwijnen in Duitsland eindelijk opgelost https://t.co/eIAsKRlBCb
— Scientias.nl (@Scientias) September 7, 2023
Bron: Scientias.nl