Ga naar de inhoud

Qatarese emir boos over kritiek op WK: mensenrechten in Qatar


De emir van Qatar (Tamim bin Hamad Al Thani) heeft zich fel uitgesproken over de kritiek op zijn land naar aanleiding van het Wereldkampioenschap Voetbal. Het is in opspraak door verschillende schandalen en mensenrechtenkwesties. Hij noemt de aantijgingen in een tv-toespraak “laster en smaad.” Wat is er allemaal aan de hand?

Er is internationale ophef over de arbeidsomstandigheden van de werknemers die aan de accomodaties werken, restricties die aan de pers opgelegd zijn gedurende de verslaglegging van het Wereldkampioenschap, discriminatie en vervolging lhbti’ers én omkoping van FIFA bazen. Dat is nogal wat!

Wanneer is het WK 2022

Dit jaar vindt het WK van 20 november tot 18 december in 8 stadions in Qatar plaats. Op Startpagina.nl delen we binnenkort het programma en houden we wekelijks de standen bij. 

WK 2022 programma

Omkoping van mensenrechten

De Amerikaanse justitie heeft bewezen verklaard dat er bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar sprake is geweest van omkoping.  Een aantal FIFA bazen zijn veroordeeld omdat ze in ruil voor hun stem voor het land Qatar als gastland grote geldbedragen hebben ontvangen. The Sunday Times was in het bezit van geheime correspondentie en bankafschriften die aantonen dat de oud-vice voorzitter uit de Golfstaat Mohamed Bin Hammam Afrikaanse functionarissen heeft omgekocht. Hij zou ongeveer 5 miljoen dollar (ruim 3 miljoen euro) hebben betaald aan functionarissen van de voetbalorganisatie in ruil voor hun steun aan Qatar als gastland. De regering van Qatar bleek bereid te zijn om 150 miljard te investeren in stadions. Van dat bedrag werden ook vliegvelden, accommodaties en wegen verbeterd, en een nieuwe metrolijn aangelegd.

Beroerde werkomstandigheden en slecht geregelde mensenrechten

Amnesty International, vakbonden, journalisten en organisaties maken zich grote zorgen over de grote hoeveelheid (dodelijke) ongelukken tijdens de bouwwerkzaamheden. De werkomstandigheden van de veelal buitenlandse arbeiders zijn beroerd. Ook de FIFA toonde eerder de grote zorgen hierover en de regering van Qatar beloofde beterschap. Volgens berichtgeving in The Guardian zijn er ruim 6500 arbeiders omgekomen tijdens de werkzaamheden van (buitenlandse) arbeiders aan de voorbereidingen voor het Wereldkampioenschap Voetbal. Deputy Director Stephen Cockburn van Amnesty International geeft aan dat duizenden werknemers, dankzij de mazen in de wet en de ontoereikende handhaving, nog steeds vastzitten in de cyclus van uitbuiting. Hij geeft aan dat Qatar en de FIFA ondanks de enorme en groeiende steun voor het compenseren van arbeidsmigranten onder supporters, voetbalbonden en sponsors nog steeds geen krimp geven. 

Restricties Pers over mensenrechten

Aan de pers zijn tijdens het Wereldkampioenschap in Qatar restricties opgelegd. Journalisten moeten van tevoren 2 apps downloaden die ze het gehele toernooi zullen volgen. RTL, maar ook de NOS en SBS, hebben een lijst met locaties doorgestuurd gekregen waar niet mag worden gefilmd. Het is bijvoorbeeld verboden om iemand in zijn eigen huis op beeld te interviewen. Het wordt journalisten die een reportage willen schrijven over de rechten van arbeidsmigranten erg moeilijk gemaakt.

Het laatste nieuws is dat WK-organisator Qatar de reis en het verblijf van 50 Oranje supporters betaalt, meldt de NOS. 2 van hen, zogeheten Fan Leaders, ondertekenden een verklaring om positieve posts op social media te plaatsen over het WK voetbal en goede kritieken te geven als reactie onder negatieve andere social media berichten. Kan het nog gekker?

Discriminatie en vervolging lhbti’ers

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) meldde in een persbericht op basis van gesprekken met 6 Qatarese lhbti’ers dat de autoriteiten in Qatar willekeurig lhbti’ers oppakken en onder erbarmelijke omstandigheden vastzetten in gevangenissen. Ze krijgen daar te maken met fysieke en verbale mishandeling. Volgens HRW was er in 6 van deze zaken sprake van “ernstige en herhaalde mishandeling” en in 5 gevallen van seksuele intimidatie in gevangenschap. De voorvallen vonden plaats tussen 2019 en 2022. Deze personen werden vanuit het niets opgepakt in publieke ruimten en zonder aanklacht vastgezet, onder meer in een ondergrondse gevangenis in Doha. Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar. Je kunt er 1 tot 3 jaar cel voor krijgen.

Nederlandse afgevaardigden en slechte mensenrechten

Het kabinet reist met een regeringsafvaardiging naar het WK voetbal in Qatar. Het is volgens premier Rutte niet uitgesloten dat koning Willem-Alexander op zeker moment ook meegaat. Premier Rutte is van mening dat de dialoog over de mensenrechtensituatie het beste gevoerd kan worden als je ook op het WK bent en dat het niet helpt om de banden te verbreken. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat er overleg is met Qatar over de mensenrechtensituatie en dat die al op veel punten verbeterd is. Als belangrijk argument om wel naar Qatar te gaan noemt Hoekstra het argument dat het anders mogelijk is dat Nederland het enige land zonder regeringsdelegatie zou zijn. Dat zou de “constructief-kritische dialoog” met Qatar geen goed doen. 

Energie Leveringszekerheid van mensenrechten

De oliestaat Qatar is volgens het kabinet ook een te belangrijke gesprekspartner in de huidige energiecrisis om weg te blijven. Met de huidige oorlog in Oekraïne kan het niet verschijnen van een regeringsdelegatie of het verbreken van de banden met Qatar mogelijke gevolgen hebben voor de energie leveringszekerheid. Als andere overwegingen noemt Hoekstra namens het kabinet de belangrijke rol van Qatar in de Golfregio, de verhouding met Iran en een energieakkoord. Daarbij heeft Qatar geholpen met het evacueren van mensen uit Afghanistan.

Meer over: