Ga naar de inhoud

Problemen met allergenen in restaurants: tips

Voedselallergieën, voedselallergie en eten in restaurants

Chef-kok Bram Peters van restaurant De Vrienden in Heerlen vindt dat restaurants meer aandacht moeten besteden aan allergenen. “We willen dat iedereen lekker kan eten. Dat is ook niet moeilijk, want met een kleine twist maak je een gerechten vegan, vegetarisch of allergievrij”, weet hij.

Heel goed dat hij hier aandacht aan besteed, want het gaat bij mensen met voedselallergieën nogal eens mis in restaurants.

Bewustwording voor voedselallergieën moet vergroot

Uit eten gaan met een voedselallergie kan lastig zijn. Want ondanks de wetgeving voor het vermelden van allergenen geven veel restaurants nog lang niet altijd de juiste informatie aan hun gasten. En het verschil tussen restaurants is enorm. Er zijn restaurants of lunchzaken die tot in de detail weten wat er in hun gerechten zit.

En er zijn ook eetgelegenheden waarvan niemand van het personeel in de keuken of de bediening weet wat allergenen zijn, laat staan dat ze zich ervan bewust zijn dat er bijvoorbeeld gluten in hun saus kan zitten.

Veel onzekerheid bij uit eten met voedselallergieën

Dit zorgt voor onzekerheid bij mensen met serieuze voedselallergieën. En het komt ook regelmatig voor dat men pas na afloop thuis merkt dat het eten niet goed valt. Dat is niet alleen zeer vervelend voor degene die uiteten gingen. Het is ook nog eens moeilijk terug te draaien. Lang niet iedereen die ziek werd van uit eten gaan belt na afloop met hun klacht.

De drempel bij mensen met een allergie is vaak ook hoog. Ze durven niet altijd door te vragen naar de specifieke ingrediënten van gerechten. Dit komt mogelijk door het taboe dat er is. Niet iedereen neemt een voedselallergie serieus. Sterker nog, er zijn mensen die allergieën met een korreltje zout nemen.

Goede allergenen kaart belangrijk

Chris Nieuwhof, internist-allergoloog bij het MUMC+, benadrukt hoe belangrijk het is om goede allergenenkaarten te gebruiken in de horeca. “De regelgeving die er nu is biedt wel meer zekerheid. Het aantal voedselallergieën is de afgelopen 20 jaar namelijk ook toegenomen. Bewustwording is dan van levensbelang.”

Volgens Nieuwhof moeten restaurants beseffen dat er een grote doelgroep is die veilige eetopties zoekt. En als 1/4 van de ernstige allergische reacties buitenshuis plaatsvinden is het de hoogste tijd dat er meer kennis en bewustwording voor komt. En niet alleen in de keukens van restaurants, ook veel bedienend personeel kan zich nog wel wat beter scholen voor meer kennis over allergenen in recepten.

Bereid je goed voor, voordat je uit eten gaat

Voor mensen met een voedselallergie is het verstandig om zich goed voor te bereiden wanneer ze uiteten gaan. Dit zijn tips die het uiteten veiliger en plezieriger maken:

  1. Check de website: Bekijk de website van het restaurant om te zien hoe ze omgaan met voedselallergieën.
  2. Vermijd piektijden: Bezoek het restaurant buiten de drukke uren om.
  3. Forums en recensies: Lees ervaringen van anderen op forums en recensiewebsites.
  4. Ervaringen van bekenden: Vraag vrienden of familie met voedselallergieën naar hun ervaringen.
  5. Prijs en kwaliteit: Duurdere restaurants zijn vaak beter voorbereid op voedselallergieën dan goedkopere opties.
  6. Groot versus klein: Grote ketens hebben vaak duidelijke richtlijnen, terwijl kleinere restaurants meer persoonlijke aandacht kunnen geven, vooral tijdens rustige tijden.
  7. Taalbarrières: Zorg dat het personeel je goed begrijpt om fouten te voorkomen.

Neem vooraf ook contact op met het restaurant en vraag naar hun procedures voor allergenen. Spreek bij voorkeur met een leidinggevende. Vraag naar welke regels en procedures ze hanteren. Kunnen ze een overzicht van ingrediënten geven? Zijn ze bereid een aangepast menu te serveren? Hoe garanderen ze de veiligheid van je maaltijd?

Bel eventueel nog een keer extra op, op de dag zelf, om de informatie te bevestigen. Krijg je tegenstrijdige informatie, overweeg dan een ander restaurant. Houd een restaurant met goede ervaringen in gedachten als alternatief.

Neem extra veiligheidsbenodigdheden bij voedselallergieën

Neem schoonmaakdoekjes mee voor het reinigen van bijvoorbeeld een kinderstoel. Neem medicatie mee, zoals adrenalinepillen. En tot slot: neem een snack of broodje mee in geval van nood. Zo kun je veilig aanschuiven bij de andere tafelgenoten.

Lees ook: Beschermt vet in je bloed tegen astma, eczeem en allergieën?

Restaurants zijn sinds 2014 verplicht om te weten welke allergenen er in hun gerechten zitten >>

Bron:1limburg, Stichting Voedselallergie.

Meer over: