Ga naar de inhoud

Problematisch gedrag in studentenverenigingen: wanneer stopt het?

Ontgroening studentenverenigingen

In de rijke geschiedenis van studentenverenigingen is er altijd sprake geweest van uitbundige vieringen. Er zijn duizenden verhalen en een aanzienlijke hoeveelheid studieplezier. Sommige van deze gekoesterde tradities bevinden zich in een grijs gebied.

Het grijze gebied is een gebied waar onschuldige festiviteiten kunnen overgaan in gedrag dat de normen en waarden van een samenleving overschrijdt.

Op internet (tiktok) gaan diverse filmpjes rond waarin ontgroeningen plaatsvinden. Het ene filmpje is om te lachen, het andere alles behalve.

Om deze cultuur te doorgronden en te begrijpen, is het essentieel om enkele van de meest spraakmakende incidenten in het verleden te beschouwen.

Onrustbarende tradities: bokaal voor de meeste sekspartners

  • Om te beginnen, tijdens de beruchte KEI-week. Er ontstond ophef rond het belonen van een student voor het hebben van de meeste sekspartners. Deze wedstrijd, waarbij een ‘bokaal’ de trofee was, stond haaks op de moderne opvattingen over consensuele en respectvolle relaties.
  • Daarnaast kwam studentenvereniging Vindicat in opspraak met een ‘bangalijst’, waarin vrouwen werden gerangschikt op hun veronderstelde seksuele bereidheid.
  • Ten slotte was er de trend van ‘panda-punten’. Een zorgwekkend puntensysteem waarin punten werden gegeven aan studenten die weinig seks hadden.

Dit soort gedrag trekt niet alleen landelijke media-aandacht en generaties feministen. Het zet ook de gehele studentenverenigingscultuur in een negatief daglicht. Zulke onverantwoordelijke acties lijken een gevoel van arrogantie en privilege uit te stralen. Hierbij gaat het respect voor de autonomie en de menselijkheid van anderen verloren.

Trainingen en interventies: een stap in de goede richting

Als reactie op deze incidenten zijn er trainingen geïmplementeerd om dit soort gedrag aan te pakken. Deze sessies zijn bedoeld om bewustwording te creëren van de schadelijke effecten van zulke acties en om lidmaatschappen binnen studentenverenigingen in lijn te brengen met meer inclusieve en respect vereisende normen. Hoewel deze interventies stappen in de goede richting zijn, blijft het probleem van sommige oud-leden die dergelijk gedrag bestendigen.

Demystificatie van de studentenverenigingscultuur

Wat werkt beter: een zachte aanpak of langzame transformatie?

Hoewel de studentenverenigingscultuur traag verandert, vraagt men zich af of het gedrag van sommige studenten slechts een weerspiegeling is van de diepgewortelde cultuur binnen dergelijke verenigingen. Of dat het een manifestatie van nalatigheid is van deze studenten.

De maatschappij evolueert en de studenten die vóór het #metoo-tijdperk studeerden, moeten nu beter begrijpen wat grensoverschrijdend gedrag is. Moet er meer druk uitgeoefend worden op studentenverenigingen om deze tradities strenger aan te pakken?

Zijn sancties noodzakelijk?

Echter, op de vraag of studentenverenigingen te zacht zijn in hun aanpak van deze problemen, is het antwoord niet eenduidig. Terwijl sommigen kunnen beweren dat harde sancties noodzakelijk zijn om dit soort gedrag uit te bannen, kan het ook zo zijn dat langzame, maar gestage culturele verschuivingen een effectievere manier zijn om langdurige verandering teweeg te brengen.

Conclusie, het is essentieel om open dialogen en reflecties over deze kwesties te blijven voeren. Het kan ook nuttig zijn om de focus te verleggen van het bestraffen van individuele handelingen naar het aanpakken van de systematische normen, die binnen dergelijke omgevingen worden gecultiveerd. Alleen dan kan er hoop zijn op een respectvollere, veiligere en inclusievere studentenverenigingscultuur.

Video over ontgroening bij studentenvereniging Vindicat

@eobeam Wat vind jij van studentenontgroeningen? Zou je het een keer mee willen maken of liever niet? 😅 #eobeam #studentenvereniging #ontgroening ♬ origineel geluid – EOBEAM

Bron: dvhn
Beeldmateriaal: ckstockphoto (Canva)

Meer over: