Ga naar de inhoud

Prinsjesdag-plannen: gevolgen zorgpremie, AOW, energiekosten en belastingen

Update:
Prinsjesdag plannen 2024, gevolgen 60-plussers

De plannen die tijdens Prinsjesdag zijn gepresenteerd, hebben zoals elk jaar gevolgen voor verschillende groepen in de samenleving. Maar wat betekenen deze plannen specifiek voor 60-plussers? We kijken naar de AOW, belastingen, zorgkosten en energiekosten en hoe deze veranderingen je portemonnee in 2025 zullen beïnvloeden.

Al voor de derde dinsdag van September zijn er wederom plannen uitgelekt, dit zijn de officieel aangekondigde plannen door de koning voor 2025:

1. AOW en belastingvoordelen: kleine voordelen in 2025

  • Voor 60-plussers die al met pensioen zijn of binnenkort met pensioen gaan, is er goed nieuws over de AOW. In 2025 blijft de AOW gekoppeld aan het minimumloon, wat betekent dat deze waarschijnlijk mee stijgt met de inflatie. Het precieze bedrag is nog niet bekend, maar het kabinet belooft enige verlichting.
  • Daarnaast is er sprake van een nieuwe, lagere belastingschijf voor lagere en middeninkomens. Dit kan ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt over je AOW. Of dit ook specifiek voor AOW-gerechtigden geldt, moet nog bevestigd worden, maar het biedt mogelijk extra financiële ruimte.

Belangrijke punten:

  • AOW blijft gekoppeld aan het minimumloon, stijging in 2025.
  • Mogelijk lagere belasting voor lagere en middeninkomens.

2. Zorgkosten: lagere eigen risico, hogere premie

Zorgkosten zijn altijd een belangrijk onderwerp. In 2025 blijft het eigen risico ongewijzigd op €385 per jaar, maar vanaf 2027 wil het kabinet het eigen risico verlagen naar 165 euro. De zorgpremie zal naar verwachting met €120 per jaar stijgen, tot ongeveer €156 per maand.

De stijgende kosten worden deels gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag, die voor alleenstaanden kan oplopen tot €130 per maand, en voor gezinnen tot €249 per maand.

Ook de zorgkosten per Nederlander stijgen fors, met een gemiddelde toename van €379 in 2025. Dit maakt de noodzaak om zorgverzekeringen te vergelijken extra belangrijk, zeker voor 60-plussers die vaker zorg nodig hebben.

Door stijging zorgpremie recordaantal overstappers verwacht

Belangrijke punten:

  • Eigen risico blijft in 2025 €385 per jaar.
  • Zorgpremie stijgt met €120 per jaar.
  • Zorgtoeslag stijgt mee, tot €130 voor alleenstaanden en €249 voor gezinnen.

Lees ook: Zorgverzekering in 2024 weer duurder

3. Energiekosten: belastingverlaging blijft

Het kabinet heeft besloten om de belastingverlaging op energiekosten niet af te schaffen in 2025, wat een kleine financiële meevaller betekent. De energierekening zal door deze maatregel niet drastisch stijgen.

Eigenaren van zonnepanelen moeten wel op hun hoede zijn, aangezien de salderingsregeling vanaf 2027 wordt afgeschaft. Wat daarvoor in de plaats komt, daarover heeft de overheid nog geen besluit genomen.

Belangrijke punten:

  • Belastingverlaging op energie blijft in 2025.
  • Afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2027.

4. Vereenvoudiging huurtoeslag

Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit om de huurtoeslag te vereenvoudigen. Dit moet ervoor zorgen dat het systeem makkelijker te begrijpen en efficiënter wordt voor de huurders.

5. Koopkracht: licht verbeterd

Volgens berekeningen van het Nibud zal de koopkracht voor gepensioneerden in 2025 met 0,6% toenemen. Dit is een bescheiden stijging, maar in combinatie met de lagere belastingdruk en dalende zorgkosten kunnen 60-plussers toch rekenen op een klein beetje extra in de portemonnee.

Belangrijke punten:

  • Koopkracht gepensioneerden stijgt met 0,6% in 2025.

6. Extra schijf in inkomstenbelasting

Er komt een nieuwe schijf in de inkomstenbelasting. Dit betekent dat mensen over het eerste deel van hun inkomsten een lager belastingtarief betalen, wat scheelt in de portemonnee. Dit moet de gemiddelde Nederlander financieel wat verlichting geven.

7. Stijging btw op boeken en cultuur

Vanaf 2026 ga je meer betalen voor boeken, cultuur en overnachtingen in hotels. De btw op deze producten en diensten stijgt van 9 naar 21 procent. Het kabinet wil basisscholen en middelbare scholen tegemoetkomen voor de hogere kosten als gevolg van deze btw-verhoging.

8. Openbaar vervoer duurder

De prijzen voor reizen met de trein gaan omhoog met 6 procent. Dit komt neer op minder dan de eerder aangekondigde 12 procent, maar het blijft toch een flinke stijging.

Ook de prijzen voor bus, tram en metro vallen waarschijnlijk hoger uit, aldus Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Door bezuinigingen in het ov zullen er minder bussen gaan rijden.

Conclusie: wat betekent dit voor jouw portemonnee?

Voor 60-plussers lijkt 2025 een jaar van kleine financiële voordelen te worden. De stijgende AOW, de verlaging van het eigen risico en mogelijke belastingvoordelen zorgen voor een lichte verbetering van de koopkracht.

Hoewel de stijgende zorgpremie en energiekosten op de achtergrond blijven, kunnen gepensioneerden uiteindelijk rekenen op een stabiele, zij het bescheiden, verbetering van hun financiële situatie.

Samenvatting:

  • AOW stijgt mee met inflatie.
  • Lagere belasting voor lagere en middeninkomens.
  • Zorgpremie stijgt met €120 per jaar, maar zorgtoeslag compenseert deels.
  • Koopkracht stijgt met 0,6%.

Met deze plannen lijkt de overheid vooral te focussen op verlichting voor lagere inkomens, wat voor veel 50-plussers goed nieuws zal zijn.

Dit was de boodschap over de miljoenennota in 2023.

Bronnen:

Rijksoverheid, nibud, omroepwest

YouTube video’s over Prinsjesdag 2024:

Dit was Prinsjesdag 2024
KVK Prinsjesdag 2024: dit moet je weten
Webcast Prinsjesdag: Belastingplan 2024 – 20 September 2023

Meer over: