Ga naar de inhoud

Prinsessen verkopen landerijen rond Paleis Soestdijk en ophef om concerten in paleistuin

Prinsessen verkopen landgoed Paleis Soestdijk

De prinsessen Beatrix, Margriet en Irene hebben voor ruim 2 miljoen euro stukken grond verkocht rond Paleis Soestdijk, meldt AD Amersfoortse Courant. Voor een ander, meer omstreden stuk grond hebben de prinsessen een voorlopige koopovereenkomst gesloten met een projectontwikkelaar. 

Deze keuze van de prinsessen gaat niet zonder slag of stoot. ‘Buren’ zijn het niet eens met de verkoop.

Protest omwonenden

Omwonenden willen dat de grond niet wordt verkocht om het landelijk karakter en het groen te behouden. Ook 11  andere percelen staan in de verkoop.

Ze zijn afkomstig uit erfenissen en liggen versnipperd door het gebied dat het paleis omringt. De prinsessen weten niet wat ze ermee aan moeten. Prinses Amalia wil kennelijk niet in de buurt van Soestdijk wonen, anders had oma Beatrix wel een een stukje grond voor haar bewaard.

Lees verder onder de video’s >>>

Genot voor iedereen

Verkoop, ligt dan voor de hand. Het is namelijk geen 1758 meer, toen het Baarnse Bos een exclusief wandelgebied was voor de Oranjes. Dat bos werd in 1981 verkocht aan Staatsbosbeheer zodat iedereen ervan kan genieten.

Coöperatieve boerderij

Het grootste stuk in de huidige verkoop is verkocht aan Stichting Landgoed Willemshoeve, die het grotendeels verpacht aan Herenboeren Willemshoeve. Deze coöperatie verbouwt op duurzame wijze groente en fruit. Circa 250 huishoudens zijn mede-eigenaar van de boerderij. Zij nemen wekelijks voor een vast bedrag een groente- en fruit pakket af. 

Actie omwonenden Paleis Soestdijk 

Hetzelfde gebied behelst ook een weiland van plusminus 7 hectare dat eveneens in het bezit is van de prinsessen. Daarvoor is een voorlopige koopovereenkomst gesloten met Heijmans. De projectontwikkelaar wil woningen bouwen. Omwonenden verzamelden 3 jaar geleden handtekeningen in een poging te voorkomen dat de prinsessen de grond zouden verkopen.

Hier wonen de koninklijke zusters

De prinsessen wonen zelf niet in de buurt.

  • Beatrix resideert op Drakensteyn in Lage Vuursche en heeft een pied-à-terre in Den Haag, bij Paleis Noordeinde, lekker dicht bij haar zoon Alexander.
  • Irene verblijft in een landhuis van  2,6 miljoen euro in Doorn.
  • Margriet woont in een bungalow op het terrein van Paleis het Loo in Apeldoorn. De zusjes bezitten samen zo’n 40 lappen grond rond Wassenaar, Baarn, Soest en Apeldoorn.

Lees verder onder de video >>>

Meer rumoer rond Paleis Soestdijk

Er is meer rumoer rond het oude koninklijke Paleis Soestdijk. Het paleis moet worden onderhouden en dat kost een aardige duit. Dat geld wordt bijeen gebracht door het geven van openluchtconcerten in de tuinen van het paleis. Komende zomer treedt onder meer Tom Jones op, maar natuurliefhebbers zien dat niet zitten. 

Zorgen over geluidsoverlast in paleistuin

Kees Koudstaal van Stichting Behoud het Borrebos is kritisch op de jaarlijkse concerten in de tuin van Paleis Soestdijk. Hij maakt zich zorgen over geluidsoverlast die de dieren in het aangrenzende bosgebied ervaren. “Als de concerten plaatsvinden, kun je hier meeswingen in de tuin”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is een bosgebied dat al eeuwenlang bestaat. Daar horen dit soort activiteiten niet thuis.” Koudstaal tekent bezwaar aan. 

Bronnen: NPO, Libelle
Foto: Patrick van Katwijk (Getty Images)

Meer over: