Ga naar de inhoud

Prinses Máxima Centrum bestaat al 5 jaar

Prinses Máxima Centrum bestaat 5 jaar

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie vierde haar 5-jarig bestaan met een glansrijk benefietgala in de Beurs van Berlage, waarbij Koningin Máxima eregast was. Tijdens dit evenement werd geld ingezameld ter ondersteuning van talentontwikkelings- en immunotherapieprojecten binnen het centrum.

Lees hier meer over dit bijzondere gala en de missie van het Prinses Maxima Centrum.

Lustrumbenefietgala in de Beurs van Berlage

Op donderdagavond 28 september vond het lustrumbenefietgala van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in de Beurs van Berlage in Amsterdam plaats. Hier was onze koningin Maxima aanwezig. Ze had een prachtige lichtblauwe jurk aan met gouden ringen, die doorzichtig waren. Een echte blikvanger! Tijdens de avond traden diverse artiesten op. Er werd door bestuurslid Rob Pieters aan Koningin Máxima een symbolisch beeldje overhandigd, als blijk van waardering voor haar toewijding aan het centrum.

Wie betaalt het Prinses Máxima Centrum?

Financiering voor het Prinses Máxima Centrum komt gedeeltelijk van zorgverzekeraars en het ministerie van VWS, maar voor innovatief onderzoek is het centrum afhankelijk van donaties. Dankzij bijdragen aan de Prinses Máxima Centrum Foundation worden baanbrekende behandelingen en speciale projecten gerealiseerd, van speelgoed tot onderzoeksapparatuur.

Het lustrumbenefietgala

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum, gevestigd in Utrecht, is het grootste kinderkankercentrum in Europa. Het heeft als voornaamste doelstelling om elk kind met kanker te genezen en hen een optimale kwaliteit van leven te bieden. De concentratie van zorg en onderzoek in één centrum heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang in de behandeling van kinderkanker.

Het genoomsequencen van tumorweefsel en de oprichting van een biobank hebben precisiegeneeskunde mogelijk gemaakt.

Samenwerking en innovatie zijn de kern van het centrum, dat internationaal erkend wordt voor zijn onderzoek en samenwerkingen. Donaties van organisaties, bedrijven of particulieren spelen een cruciale rol in de financiering van vooruitstrevend onderzoek en bijzondere projecten voor kinderen met kanker.

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 600 kinderen getroffen door kanker, waarbij één op de 4 helaas het gevecht verliest.

Prinses Máxima Centrum bestaat 5 jaar!

In de afgelopen 5 jaar heeft het Prinses Máxima Centrum grote stappen gezet richting zijn missie:

Elk kind met kanker genezen met optimale kwaliteit van leven.

Een paar hoogtepunten:

  • De concentratie van zorg en onderzoek, schaalvergroting en internationale samenwerking hebben het centrum wereldwijd tot een vooraanstaande speler gemaakt.
  • Dit heeft geresulteerd in de opening van 107 klinische studies en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
  • Waaronder diverse vormen van immunotherapie en geavanceerde technologieën zoals genoomsequencing en precisiegeneeskunde.
  • Het bundelen van alle kinderoncologische behandelingen in één centrum in Nederland heeft geleid tot verbeteringen in de zorg.
  • Denk aan de succesvolle ALL-11 studie voor Acute Lymfatische Leukemie.
  • Overlevingskansen zijn aanzienlijk gestegen, met een 5-jaars overlevingspercentage van 94% voor kinderen met dit type kanker.
  • Ook de overlevingskans van baby’s met leukemie is verbeterd, van 66% naar 93%. Dit dankzij de toevoeging van immunotherapie aan het behandelprotocol.
  • De behandeling met cellulaire immunotherapie (CAR-T) is daarom nu ook beschikbaar in Nederland, wat heeft geleid tot genezing bij veel leukemiepatiënten die niet reageerden op standaardchemotherapie.
  • Bovendien zal de bouw van cleanrooms op de nieuwe verdiepingen van het Máxima-gebouw de CAR T-celtherapie verder stimuleren.
  • De introductie van de Intra Operatieve MRI (IO MRI) heeft neurochirurgen voorzien van actuele informatie tijdens hersentumoroperaties, waardoor nauwkeurigere verwijdering van tumorweefsel mogelijk is en her-operaties worden verminderd.

Opmerkelijke prestaties

  1. Minder complicaties: Complicaties bij operaties voor neuroblastomen zijn verminderd.
  2. Verhoogde overlevingskansen: Dankzij immunotherapie is de overlevingskans van baby’s met leukemie aanzienlijk gestegen.
  3. Innovatieve technologie: De introductie van de Intra Operatieve MRI (IO MRI) heeft geleid tot minder complicaties en her-operaties bij hersentumorpatiënten.
  4. Internationale samenwerking: Het Prinses Máxima Centrum is nu een aantrekkelijke partner voor kinderoncologiecentra en klinische trialnetwerken wereldwijd.
  5. Divers onderzoeksteam: Een toonaangevend onderzoeksklimaat met getalenteerde professionals uit 40 verschillende landen.

Bron en beeldmateriaal: koninklijkhuis.nl

Meer over: