Ga naar de inhoud

Prinses Margarita in tranen bij Tijd voor MAX

Prinses Margarita in tranen

Prinses Margarita de Bourbon de Parme was gistermiddag zichtbaar geëmotioneerd toen ze, tijdens de live-uitzending van Tijd voor MAX, beelden zag van haar opa, prins Bernhard. De oudste kleindochter van de in 2004 overleden prins kon haar tranen niet bedwingen aan tafel bij het programma.

Prinses Margarita, te gast bij Omroep MAX, was uitgenodigd om te praten over de Witte Anjer Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen, en Margarita heeft dit jaar het ontwerp voor de prijs gemaakt.

Overmand door emoties

De Witte Anjer, vernoemd naar de bloem die prins Bernhard altijd op zijn revers droeg, werd gebruikt als symbool. Presentatoren Sybrand Niessen en Dionne Stax toonden archiefbeelden van prins Bernhard die op zijn 70e verjaardag in 1981 een groep veteranen toesprak op paleis Soestdijk. Bij het zien van deze beelden werd prinses Margarita direct overmand door emoties.

Bekijk hier die bewuste uitzending. De tekst gaat onder de video verder >>

Na afloop van het fragment legde Margarita uit waarom ze zo geraakt was: “Wat me ontroert, is alles wat er over hem gezegd is, vooral over zijn lidmaatschap van de NSDAP. Dat was voordat hij naar Nederland kwam en trouwde met mijn grootmoeder.” Margarita benadrukte vervolgens dat haar opa bewust had gekozen om zich niet aan te sluiten bij de Hitlerjugend en de SS. “Dat vind ik heel belangrijk om te benadrukken. Ik had niet gepland om iets te zeggen, dus het raakt me diep.”

‘Ongelooflijk toegewijde man’

Margarita sprak met veel bewondering over het leven en werk van haar grootvader, die in 2004 op 93-jarige leeftijd overleed. Ze beschreef hem als ‘een ongelooflijk toegewijde man’ die zich inzette voor goede doelen, zoals het eren van veteranen. “De mensen die hebben gevochten voor de vrijheid en ook voor zijn vrijheid.”

Bernhard was ‘heel interessante opa’

De prinses deelde ook dat Bernhard “een heel interessante” opa was. “Mijn grootvader was niet standaard. Hij was een ’tough cookie’ voor zijn kleinkinderen. Je moest wel met een verhaal komen, geen onzin,” herinnerde Margarita zich. “De gesprekken waren altijd goed; we deelden dezelfde passies: paarden en vliegen. En mooie auto’s, dat heeft hij ons allemaal doorgegeven. De voet op het gaspedaal, dat hebben we altijd meegekregen. Maar vooral ook zijn inzet voor de mensheid, de maatschappij en de natuur. Dat heeft hij ons allemaal meegegeven.”

Prins Bernhard kwam eind vorig jaar opnieuw in het nieuws toen officieel bekend werd dat hij voor de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de NSDAP, de nazipartij van Adolf Hitler. Lees hier de transparante reactie van koning Willem-Alexander op dit gegeven.

Bekijk hier haar reactie bij Shownieuws, nadat het nieuws destijds bekend werd. >>

Bron: AD/De Telegraaf. Hoofdfoto: Prinses Margarita (rechts) met haar moeder. Patrick van Katwijk/Getty Images

Meer over: