Prinses Beatrix onthult maandagmiddag 2 september de beeldengroep ter herinnering aan haar moeder Juliana. Op de Koekamp in Den Haag komt een keramieken beeldengroep is 5,5 meter breed en 3,75 meter hoog die bestaat uit 4 mensfiguren. Een van de figuren is Koningin Juliana, terwijl ze een werkbezoek aflegt.
Ontwerp van kunstenaar Ingrid Mol
De locatie op de Koekamp is een tijdelijke locatie. De beeldengroep komt definitief op het Koningin Juliana-plein naast Den Haag Centraal station. De beeldengroep is ontworpen door kunstenaar Ingrid Mol en is gemaakt in opdracht van de Haagse gemeenteraad. Na de onthulling gaat prinses Beatrix in gesprek met betrokkenen bij de totstandkoming van het kunstwerk.
Beatrix’ invloed op kunstwereld
Beatrix is van grote invloed op de Nederlandse kunstwereld. Haar liefde voor kunst is niet alleen een persoonlijke passie, maar heeft ook geleid tot belangrijke bijdragen aan de culturele en artistieke erfenis van Nederland.
Al van jongs af aan toont prinses Beatrix een sterke interesse in kunst. Ze groeit op in een omgeving waarin kunst en cultuur hoog in het vaandel stonden. Haar moeder, koningin Juliana, en grootmoeder, koningin Wilhelmina, zijn beiden fervente kunstverzamelaars en beschermvrouwen van de kunsten. Het vorm de basis voor Beatrix’ eigen kunstzinnige betrokkenheid.
Lees verder onder video >>
Prinses werkt aan uitbreiding musea
Als koningin (1980-2013) heeft Beatrix een actieve rol gespeeld in de promotie en bescherming van de Nederlandse kunst en cultuur. De prinses bezoekt regelmatig musea, galeries en ateliers, en toont oprechte interesse in het werk van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Ze heeft zich ingezet voor de uitbreiding van het Kröller-Müller Museum en het Rijksmuseum. Daarnaast was ze nauw betrokken bij de restauratie van historische gebouwen en monumenten, waarmee ze de relatie tussen kunst en erfgoed benadrukte.
Prinses Beatrix beschermvrouwe hedendaagse kunst
Beatrix is een groot liefhebber van hedendaagse kunst. De prinses laat zich zien als een beschermvrouwe die niet terugschrikt voor experimentele en avant-gardistische werken. Dit werd onder meer duidelijk door haar steun aan instellingen zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat bekend staat om zijn collectie moderne en hedendaagse kunst. Haar belangstelling voor eigentijdse kunst gaf deze vaak controversiële kunstvormen een groter podium en verhoogde hun maatschappelijke acceptatie.
Zelf beschikt Beatrix over een imponerende kunstcollectie. Deze collectie omvat werken van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars en weerspiegelt haar brede smaak. Door de jaren heen heeft de prinses verschillende van deze werken in bruikleen gegeven aan musea, waardoor ze toegankelijk werden voor een breder publiek.
Lees verder onder bericht >>
Prinses Beatrix bewondert een aantal kunstwerken van het Symposion 2015. pic.twitter.com/8BbFnCwJU2
— Tim Hartman (@TimHartman09) June 6, 2015
Juliana als betrokken vorstin
Het kunstwerk met moeder Juliana toont een groep mensen op een sokkel dat een stuk drassig land voorstelt. De kunstenaar verbeeldt Juliana daarmee als maatschappelijk betrokken vorstin.
Een begeleidingscommissie selecteerde Ingrid Mol na een studie van een groot aantal kunstenaars. Ingrid Mol studeerde tot 1993 autonome vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk voor de openbare ruimte kenmerkt zich door stripverhaalachtige enscenering.
Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images