Ga naar de inhoud

Prinses Beatrix heropent meelmolen De Herder in Medemblik

Beatrix opent meelmolen de Herder Medemblik

Prinses Beatrix opent op 24 september de gerestaureerde meelmolen De Herder in Medemblik. De prinses is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen en licht tijdens de ceremonie de vang (de rem) van de molen te lichten.

Een uitgebreide restauratie van meelmolen de Herder

De afgelopen maanden heeft meelmolen de Herder een ingrijpende restauratie ondergaan. Hierbij zijn onder andere de roeden, het wiekenkruis en de windpeluw vervangen. Deze werkzaamheden waren noodzakelijk om de molen in goede staat te behouden en ervoor te zorgen dat deze nog vele jaren kan draaien.

Windmolens vormen al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het Nederlandse landschap, en restauratieprojecten zoals deze zijn cruciaal om het erfgoed te behouden.

De restauratie is uitgevoerd door gespecialiseerde molenmakers en technische experts die ervoor zorgden dat de molen voldoet aan moderne veiligheidsnormen, terwijl de historische waarde behouden bleef. Dit type restauratiewerk vereist vakmanschap en nauwgezette zorg, iets waar Nederland al eeuwenlang om bekend staat.

De rol van prinses Beatrix bij de heropening

Als beschermvrouwe van De Hollandsche Molen heeft prinses Beatrix een lange geschiedenis van betrokkenheid bij het behoud van molens in Nederland. De prinses bezoekt daarom ook regelmatig Nederlandse molens. In mei bezocht ze molen de Eendracht in Meterik.

Bekijk hier de beelden met het bezoek van prinses Beatrix en lees daarna verder >>

Lees ook: Kunstliefhebber prinses Beatrix onthult beeldengroep met moeder Juliana.

De geschiedenis van meelmolen De Herder

Meelmolen De Herder is niet zomaar een molen: het is een iconisch symbool van Medemblik. Oorspronkelijk geplaatst aan de Westerdijk, heeft de molen eeuwenlang een prominente plaats in de stad. De huidige molen is in 1990 heropend door Prins Claus, nadat deze was herbouwd op de fundamenten van een voormalige oliemolen. De molen is in het beheer van een stichting die volledig afhankelijk is van vrijwilligers.

De molen draait voor het malen van graan en is een belangrijke educatieve en toeristische trekpleister. Jaarlijks bezoeken 1000-den mensen de molen om meer te leren over de rijke geschiedenis van windmolens in Nederland.

Bron: Rijksoverheid. Hoofdfoto: Koninklijk Huis, Canva.

Meer over: