Ga naar de inhoud

Partyprinses Alexia blaast 19 kaarsjes uit, waar is het feestje?

Prinses Alexia

Het jaar is omgevlogen, en zeker als je zoals prinses Alexia van feestjes houdt, dan gaat de tijd nog sneller. De prinses wordt 26 juni alweer 19 jaar. Wat weet jij eigenlijk van de 2e dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima? We zetten een aantal leuke weetjes voor je op een rij. Bekijk zeker ook even de video onderaan het bericht met pikante details.

Niet alleen partyprinses, ook modeprinses

  • Prinses Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, is op 26 juni 2005 geboren in Den Haag als 2e kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia der Nederlanden. 

Belangrijke gebeurtenissen in het leven van Alexia

Prinses Alexia heeft al op jonge leeftijd de aandacht getrokken van het publiek door verschillende belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Een van de opmerkelijke momenten was haar 18e verjaardag op 26 juni 2023, waarbij ze de meerderjarigheid bereikte en officieel bekend werd als Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses van Oranje-Nassau. Ter ere van deze speciale gebeurtenis werd er zelfs een documentaire over haar leven uitgebracht op tv NPO2.

Gedurfde modieuze kledingstijl

Alexia onderscheidt zich ook door haar gedurfde modieuze kledingstijl. Ze heeft haar interesse in mode getoond door gedurfde looks te omarmen en felle kleuren, zoals knalgroen, te dragen. Sézane is een van haar favoriete modemerken.

Zien: de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie (en Mambo)

Een andere noemenswaardige gebeurtenis was de doop van een schip waarbij Prinses Alexia een jurkje van Koningin Máxima droeg. Dit symboliseerde niet alleen haar groei en betrokkenheid bij koninklijke evenementen, maar ook haar relatie met haar moeder, Koningin Máxima die haar wat mode betreft het beste voorbeeld geeft.

Lees onder het Instagram-bericht verder >>

Prinses Alexia moet haar eigen geld verdienen

Voor prinses Alexia geldt dat ze haar eigen inkomsten moet genereren. Terwijl prinses Amalia er toen ze 18 werd voor koos om het inkomensdeel van haar toelage (ongeveer 1,6 miljoen euro per jaar) af te wijzen, heeft prinses Alexia niet eens een toelage om af te wijzen – er wordt van haar verwacht dat ze zelf haar eigen inkomsten verwerft.

Opvallende kenmerken van prinses Alexia

Prinses Alexia staat bekend om haar vriendelijkheid en warme uitstraling. Deze eigenschappen hebben haar geliefd gemaakt bij het publiek en hebben bijgedragen aan haar populariteit. Daarnaast is Alexia een energieke en speelse jongedame die vol leven zit. Ze toont regelmatig haar vrolijke en zorgzame kant, wat haar een innemende persoonlijkheid maakt. Ze heeft een passie voor paardrijden en hockey.

Bij Nederlandse troonopvolging op de 2e plek

Zolang haar zus, prinses Amalia, geen kinderen heeft, staat Alexia op de 2e plaats in de Nederlandse troonopvolging. Ze wordt beschouwd als de reserve, of zoals de Britse prins Harry het noemde, de ‘spare’. In vroegere tijden was het motto bij koningshuizen ‘Heir and a spare’ – een troonopvolger en een reserve. Dit was essentieel voor het behoud van de monarchie, gezien de hoge kindersterfte destijds. Er moesten voldoende troonopvolgers ‘geproduceerd’ worden.

Hoewel ons land al lang een constitutionele monarchie is, bestaan er nog steeds regels voor erfopvolging. In Nederland zijn deze regels vastgelegd in artikel 24 i tot en met 31 i van de Grondwet. Mocht er ooit iets met prinses Amalia gebeuren, zal Amalia de troon overnemen.

Alexia blij dat ze geen directe opvolger is

In een aflevering van de podcast ‘Door de ogen van de Koning’, waarin koning Willem-Alexander zijn verhaal deelt, wordt duidelijk dat Alexia helemaal niet teleurgesteld is over haar toekomst. Prinses Alexia is blij dat ze niet de kroonprinses is binnen de koninklijke familie.

Tijdens het gesprek met podcast host Edwin Evers benadrukt koning Willem-Alexander dat er absoluut geen rivaliteit is tussen de 2 zussen. Alexia is vooral blij en heeft verklaard dat ze haar zus Amalia in alles ondersteunt, maar vooral opgelucht is dat ze niet de verantwoordelijkheid van de troonopvolging op zich hoeft te nemen.

Het begrijpelijk dat Alexia zo denkt. Haar zus, prinses Amalia, ervaart voortdurende bedreigingen en leeft in constante angst voor aanslagen. Ze kan nauwelijks normaal over straat en is altijd afhankelijk van beveiliging. Het is een situatie waar we niet eens aan willen denken. Amalia moest zelfs haar studie in Amsterdam opgeven en vanuit huis verder studeren, vanwege veiligheidsredenen. In tegenstelling tot haar zus, geniet Alexia van meer vrijheid gedurende haar studie in Groningen.

Liever haar eigen ding doen

“Ik ben blij dat ik in de toekomst dingen kan doen die aansluiten bij mijn eigen interesses”, zei ze eerder. En nu geniet ze al van veel leuke activiteiten, zoals een avondje uitgaan met vriendinnen. Het was geweldig toen ze tijdens de kerstvakantie werd gezien in Club Tequila in Buenos Aires. Deze trendy nachtclub net buiten het centrum bood haar, ondanks de altijd aanwezige Argentijnse paparazzi, een onvergetelijke avond.

Toen Alexia 18 jaar was geworden kreeg ze nog meer vrijheid om haar eigen keuzes te maken. Haar peetmoeder, koningin Mathilde van België, zei bij Alexia’s doop in 2005: “Ik hoop dat je opgroeit tot een warme en gulle persoonlijkheid.” En dat is zeker gelukt!

Prinses Alexia ging viraal op sociale media

Prinses Alexia heeft de afgelopen jaren enkele opvallende gebeurtenissen meegemaakt. Zo heeft zij bijvoorbeeld de felicitaties van mensen voor haar verjaardag persoonlijk beantwoord, wat door velen werd gewaardeerd. Daarnaast is Alexia ook viraal gegaan op sociale media, waar een filmpje van haar door de makers van De Avondshow met Arjen Lubach werd gepresenteerd. Hilarisch, ga dat echt even bekijken hieronder, als je het niet al hebt gezien.

Bekijk hier de virale video en lees daarna verder >>

Windmolenpark vernoemd naar prinses Alexia

  • Er is ook een windmolenpark genaamd Prinses Alexia in Zeewolde, wat een van de grootste onshore windmolenparken in ons land is en schone elektriciteit levert aan zo’n 88.000 huishoudens.
  • Er zijn ook emblemen vernoemd naar Prinses Alexia, zoals het Korps Inlichtingen en Veiligheid Prinses Alexia, wat aangeeft dat zij een speciale plaats inneemt binnen de koninklijke familie.

Alexia studeerde eerst in Wales en nu in Groningen. Ze is niet de eerste royal die voor deze studentenstad in het noorden van Nederland kiest. Haar tante Laurentien studeerde geschiedenis in Groningen. En Prins Maurits en Marilène hebben elkaar daar ontmoet, toen ze achter de bar van Café Soestdijk werkten.

Schuilnaam: Alexandra Huber

Toen prinses Alexia haar been brak tijdens een vakantie, werd ze in het Oostenrijkse ziekenhuis onder deze onopvallende naam geregistreerd. Op deze manier konden haar ouders gemakkelijk nieuwsgierige blikken op afstand houden. De naam Alexandra was natuurlijk niet zo moeilijk te achterhalen. Maar waar komt de naam Huber vandaan?

Dit was niet de eerste keer dat Alexia een pseudoniem gebruikte. Eerder had ze zich al ingeschreven voor een wedstrijd onder de naam Alexia Marcela. Marcela is de naam van een van de zussen van haar moeder, koningin Máxima. Deze zus bezit een prachtige bed and breakfast op La Estancia Pilpilcura in Bariloche, Argentinië, dat eigendom is van het koninklijk paar.

Alexia heeft deze truc niet van een vreemde. Herinner je je nog dat haar vader, Willem Alexander, in 1986 meedeed aan de Elfstedentocht? Niemand had door dat ook een zekere W.A. van Buren mee-schaatste, totdat een slimme persoon opmerkte dat dit onze koning zelf was.

De tekst gaat onder de video verder >>

Hou de komende tijd de socials goed in de gaten, want onze Startpagina paparazzi fotograven duiken het Groningse nachtleven in om een glimp van de prinses op te vangen. Of viert ze het bij haar familie met taart en champagne?

In elk geval wensen we de prinses een hele fijne feestelijke verjaardag toe!

Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images

Meer over: