Ga naar de inhoud

Prins Harry ontvangt Pat Tillman Award: slechte keuze?

Pat Tillman Award prins Harry

Prins Harry krijgt met de Pat Tillman Award een prijs voor zijn oprichting van de Invictus Games. Maar niet iedereen is blij met deze keuze. Ontdek waarom niet.

Niet iedereen blij met prijs voor oprichter Invictus Games

Prins Harry, die binnenkort de prestigieuze Pat Tillman Award ontvangt, krijgt een erkenning voor zijn bijdrage aan de sport voor militairen via de Invictus Games*. Deze prijs wijst de organisatie toe aan individuen die als militair een bijzondere impact hebben gehad op de sport.

Harry diende 10 jaar in het Britse leger en richtte in 2014 de Invictus Games op, een sportevenement voor gewonde en zieke militairen en veteranen. Dit initiatief wordt door de organisatie van de Pat Tillman Award gezien als een reden om de prins te eren. Toch is er kritiek ontstaan na de bekendmaking.

Pat Tillman’s moeder geschokt over de uitreiking aan prins Harry

Er is kritiek van onder andere Mary Tillman, de moeder van de naamgever van de prijs, Pat Tillman. “Het schokt me dat ze hebben gekozen voor zo’n controversieel figuur als Harry,” vertelt Mary Tillman aan een Amerikaanse mediaplatform. “Er zijn anderen die passender zijn. Mensen die geweldige dingen doen voor veteranen, zonder de privileges die prins Harry heeft. Zij verdienen ook deze erkenning.”

Pat Tillman was een American Football-speler die na de aanslagen van 11 september 2001 de sport verliet om in het Amerikaanse leger te dienen. Hij kwam in 2004 om in Afghanistan door eigen vuur.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Deze prijs is voor onze hele dienstgemeenschap.

Prins Harry

Harry heeft nog niet gereageerd op de kritiek op zijn Pat Tillman Award 2024. Wel zei hij kort na de aankondiging van zijn onderscheiding: “Deze prijs is voor onze hele dienstgemeenschap.” Er is zelfs een petitie gestart om te voorkomen dat de prijs naar prins Harry gaat. Vind jij dit eerlijk? Harrry diende 2 keer in het leger en dat was hij in zijn rol als de Duke van Sussex niet verplicht.

Met alle negatieve media aandacht lijkt het of men niet meer kan kijken naar de offers die hij wél brengt.

Bekijk de video van News Nation met het commentaar op het zwarte schaap van de familie en lees verder >>

  • De uitreiking van de Pat Tillman Award vindt plaats op 11 juli.

Lees ook: Zwarte schapen in de Koninklijke families.

* De Invictus Games werden in 2014 opgericht door prins Harry, nu 39, als beschermheer van The Royal Foundation of The Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry, de liefdadigheidsorganisatie van de koninklijke broers en prinses Kate.

Hoofdfoto: Prins Harry tijdens het 10 jarig jubileum van de Invictus Games.
Foto: Chris Jackson/Getty Images.

Meer over: