Ga naar de inhoud

Prins George 11 jaar: een bijzonder jaar voor de jonge prins

prins George

Prins George van Engeland is vandaag jarig en bereikt een belangrijke mijlpaal: hij is 11 jaar geworden. Het afgelopen jaar was uitdagend voor hem en zijn familie. Wat gebeurde er allemaal en wat houdt deze leeftijd in voor een jongen van koninklijke komaf?

Gezondheidsproblemen binnen de familie

Het afgelopen jaar kende de jonge prins veel moeilijkheden. Zijn grootvader, koning Charles, werd ernstig ziek. Een gebeurtenis die veel zorgen veroorzaakte bij de koninklijke familie. Daarnaast werd ook zijn moeder, Catherine (Kate), getroffen door gezondheidsproblemen, wat voor veel stress en onzekerheid zorgde. Deze gebeurtenissen zouden voor een ieder zwaar zijn, maar vooral voor een jongen van 10.

Bekijk hier de beelden van de opgroeiende prins George. De tekst gaat onder de video verder >>

Herstel en publieke comeback

Gelukkig kwam er ook goed nieuws. Catherine maakte onlangs haar publieke comeback, wat een enorme opluchting was voor prins George en zijn familie. Haar aanwezigheid bij Wimbledon bijvoorbeeld bracht een voelbare opwinding en vreugde terug in het Koninklijk Huis. De 10-jarige prins is zichtbaar gelukkig en opgelucht dat zijn moeder weer deel kan nemen aan het openbare leven.

Protocollen binnen de koninklijke familie

Wanneer Prins George op 22 juli 2025 12 jaar wordt, gaan er nieuwe protocollen voor hem in als troonopvolger. Eén van de opmerkelijke regels is dat Prins George niet meer samen met zijn vader, prins William, in hetzelfde vliegtuig mag reizen. Dit protocol is bedoeld om de lijn van troonopvolging veilig te stellen. Het heeft een lange traditie binnen de Britse monarchie waarbij troonopvolgers apart van elkaar reizen om ervoor te zorgen dat bij een eventuele calamiteit niet meerdere troonopvolgers tegelijk getroffen worden. Deze regel heeft eerder invloed gehad op zijn vader, prins William, die na zijn twaalfde verjaardag ook apart van zijn vader moest vliegen.

Sportieve momenten en schoolkeuzes

Het afgelopen jaar was ook een jaar vol nieuwe ervaringen en spannende momenten voor Prins George. Hij woonde onder andere de finale van het EK voetbal bij, waar hij getuige was van het dappere Engelse team dat als tweede eindigde.

Daarnaast ligt de focus steeds meer op zijn educatie. Prins George heeft samen met zijn ouders verschillende scholen bezocht om een geschikte school voor zijn verdere opleiding te kiezen. Deze bezoeken markeren een belangrijke fase in zijn jeugd, aangezien eerdere generaties vaak voor thuisonderwijs kozen. Het feit dat prins George naar school gaat, illustreert de modernisering van de koninklijke opvoeding binnen de Britse monarchie, terwijl hij doorgaat met het verkennen van zijn toekomstige verantwoordelijkheden als kroonprins.

Hoe viert hij zijn verjaardag?

Het is goed mogelijk dat prins George een privéfeestje heeft met zijn naaste familieleden, waaronder zijn ouders, prins William en Kate Middleton, en zijn broers en zussen, prinses Charlotte en prins Louis. Dit zou een intiem samenzijn kunnen zijn, wellicht in een van de koninklijke residenties zoals Kensington Palace of Anmer Hall. Wij wensen hem een feestelijke verjaardag vandaag!

Bron: De Telegraaf. Foto: Karwai Tang/WireImage voor Getty Images

Meer over: