Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft aangekondigd dat het vanaf vandaag verdergaat onder een nieuwe naam: het Cultuurfonds. Dit besluit komt in de nasleep van het nieuws dat prins Bernhard, de voormalige beschermheer van het fonds, ooit lid is geweest van de NSDAP, de nazipartij van Adolf Hitler.
De nieuwe naam ‘Cultuurfonds’, is gekozen omdat deze beter past bij de doelen waarop het fonds zich richt en daar hoort een beschermheer met een Naziverleden niet bij.
Het Bernhard Cultuurfonds gaat verder als het ‘Cultuurfonds’
Een nieuwe naam, maar hetzelfde fonds, de tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>
Het oorspronkelijke fonds, waar de prins sinds 1940 (en tot aan zijn dood) beschermheer van was, kreeg in 1999 de naam ‘Prins Bernhard Cultuurfonds.’ Het fonds is uniek in Nederland omdat het ondersteuning biedt voor zowel culturele als natuurlijke initiatieven. Het geeft mensen de mogelijkheid om een financiële bijdragen aan te vragen. De naamswijziging in ‘Cultuurfonds‘ blijft herkenbaar en is meer passend. Het besluit om de naam te veranderen is omarmd door het koningshuis.
- Koningin Máxima reikt 20 november de Cultuurfonds Prijs 2023 uit.
Verstandige beslissing
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat de Joodse gemeenschap in Nederland vertegenwoordigt, beschouwt de naamswijziging als een verstandige beslissing. Ze benadrukt echter het belang van een grondig onderzoek naar de rol van prins Bernhard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is nog veel onduidelijkheid over zijn betrokkenheid, en daarom is een diepgaand onderzoek nodig.
Moet de naam van Prins Bernhard uit het straatbeeld verdwijnen?
De discussie over het gebruik van Prins Bernhards naam in de publieke ruimte is al langer gaande. In 2021 veranderde een basisschool in Tilburg de naam vanwege de gevoelige kwestie. In Utrecht zijn er nu vergelijkbare overwegingen, waarbij straatnamen zoals het Prins Bernhardplein en de Prins Bernhardlaan.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 35 miljoen euro in cultuur en natuur voor duizenden projecten in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk. Het fonds vergaart financiële middelen via donateurs, partners, de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij.
Cultuurfonds reikt ook de Zilveren Anjers uit
Het Cultuurfonds reikt sinds 1950 Zilveren Anjers uit aan vrijwilligers die zich inzetten voor cultuur en natuurbehoud. Deze naamswijziging markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van het fonds en opent nieuwe discussies over hoe Nederland omgaat met historische namen in de openbare ruimte.
Bronnen: ANP, AD, Cultuurfonds. Beeld Prins Bernhard: Nationaal Archief.